bulion - 9142 przepisów (strona:512/610)

Zupa orientalna z warzywami 230

bardzo smaczna. 1 op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 1 op. mieszanka rybna z krewetkami, papryką i pietruszką 2 łyżki masła 3 łyżki muli 1 łyżeczka Consommé lub bulionu drobiowo-warzywnego Winiary natka pietruszki świeży koperek śmietanka 36 % Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantna zupa z płotek 210

cukru zrobiła swoje. Pikantna zupa z płotek jest bardzo smaczna. 6 małych płotek 2 łyżki masła 2 marchewki 1/3 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy pokrojone warzywa, które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie brokułowym / Chicken in broccoli sauce 311

coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal

Świat Smaku
Spaghetti z pulpecikami 150

smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku  Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę

Niezły Młynek
Pieczony filet z indyka 131

aromatyczny filet z indyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata -1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy -  3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody

Świat Smaku
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 197

pokrojoną kapustę bok choy, cebulkę dymkę i szczypiorek. Teraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 3 minuty. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy makaron do miseczki zalewamy bulionem z warzywami dekorujemy plasterkami mięsa i szczypiorkiem. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 264

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego bulguru (w bulionie warzywnym) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki

Czerwień i błękit
Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach 179

mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.  Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu.  W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed końcem dodajemy do potrawki mięsno-warzywnej oregano oraz ostrą paprykę w proszku, doprawiamy

Moja smaczna kuchnia
Kukuryku w Meksyku 197

groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego starty żółty ser przyprawy (wedle uznania) 1 łyżka oliwy Kostkę rosołowa rozpuściłam w szklance wrzątku.  Do garnka wsypałam ryż, zalałam bulionem i odstawiłam do napęcznienia.  Kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oliwy.  Kiedy ryż już lekko powiększył swoją objętość, wrzuciłam do niego kurczaka i na delikatnym ogniu

bastalena
Myślał indyk o niedzieli... 180

koniec. Wytworzony w trakcie pieczenia tłuszczyk wykorzystałam na zrobienie sosu. Zlałam go z brytfanny do garnka, podgrzałam, po czym zagęściłam 1 łyżką mąki rozrobionej w szklance bulionu. Gdy sos zaczął gęstnieć, przelałam go przez sitko do sosjerki. A teraz

bastalena
Do trzech razy Meksyk 251

czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości

bastalena
Risotto z warzywami 186

obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać . Dolewać stopniowo resztę rosołu ,doprawić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały bulion .Doprawić do smaku. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A., producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Moje domowe kucharzenie
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 156

wegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i  obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze   udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem

Moje domowe kucharzenie
Rosół z kluskami lanymi 343

sól lubczyk Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić różne ..w zależności od ilości mąki

Moje domowe kucharzenie
Gulasz sojowy 176

Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut.  Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.  Dolewamy do tego ok. 1 szklankę wody i duśmy kolejne

Emcia Pichci