bulion - 9142 przepisów (strona:506/610)

KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 168

pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 177

jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM 298

stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni zawartość patelni przelewamy do naczynia z karkówką, podlewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 1.5h. Po tym czasie karkówka na pewno będzie już miękka. Powstały sosik doprawiamy do smaku solą

Walijskie Pichcenie
WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM 181

laurowy sól pieprz Wykonanie:  Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy  do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc bulion. Wodę z mięsem zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z porów 261

Składniki; białe części 4 dorodnych porów cebula 2 kromki czerstwego białego pieczywa 2 l bulionu szklanka śmietanki kremówki sól.pieprz filiżanka startego parmezanu Wykonanie; Przekrojone  wzdłuż , dokładnie umyte białe części pora kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszenia dodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy

Gorący kąsek
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 115

papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany  łyżka masła Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone

Malinowe Pocałunki
Chłopskie risotto. 180

takie swojskie i można się nim najeść!  Naszej rodzince smakowało bardzo!  Składniki: 2 szkl ryżu do risotto Arborio 1 szkl wina białego wytrawnego  ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g  kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS) olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek

Malinowe Pocałunki
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 152

klopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej), tak jak w dzieciństwie bawiliśmy się plasteliną.   Klopsiki partiami wrzucamy na gotujący się bulion. Gdy będą gotowe same wypłyną do wierzchu. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2 - 3 minut i wyławiamy je. Po ugotowaniu wszystkich kuleczek, polecam przecedzić rosół przez sitko i gazę

Taste Of My Day
Frittata z mięsem i rukolą 245

zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę) papryczka chilli pomidory w puszce jajka zielenina - u mnie koperek i zioła prowansalskie przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy

Taste Of My Day
Zupa PHO z kurczakiem 425

według instrukcji podanej na opakowaniu. W plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą

Taste Of My Day
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 223

Dzisiaj "na tapecie"  dynia (królowa jesieni) , z której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń

Taste Of My Day
Zupa cebulowa 260

przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło wraz

Taste Of My Day
Krem pieczarkowy z grzankami 227

Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupę.  Zupę podawać z grzankami.   Smacznego

Niezły Młynek
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 175

wrzucamy ją do całości i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wyławiamy oddzielnie mięso, a oddzielnie wszystkie jarzyny, po czym przecedzamy jeszcze całość przez sito, by nasz bulion był całkowicie czysty. Podajemy z dobrej jakości makaronem (koniecznie nitką) i posypujemy dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 163

wywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Mój wyciągnęłam tuż przed wstawieniem skrzydełek, część była

Kulinarne zapędy Kokosa