przyprawy z patelni + łyżka wody z gotowania, wymieszać i jeszcze raz zblendować. Wlać resztę wody z gotowania, jeżeli zupa wydaje nam się zbyt gęsta, dolać wody lub bulionu. Posolić, popieprzyć, doprowadzić do wrzeniai gotować na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przed podaniem zupę doprawiamy sokiem z cytryny . można też doprawić ją śmietaną ( już nie zagotowywać ). Podajemy
Stare Garycebule, drobno pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżka soli 1 kg pomidorów obranych 1 l bulionu z kurczaka - gorący 10 liście bazylii (oraz więcej do dekoracji) gałązka lubczyku świeżo starty parmezanu do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć
Stare GaryNigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam! składniki ok 200 g rydzów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 180 g ziemniaków 1 l bulionu lub wywaru warzywnego oliwa z oliwek śmietana 30% sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek
Stare Garyogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać roztopiony smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy
Stare Garyboczku w garnku. Zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę. Smażyć do miękkości około 5 minut. Posypać cebulę mąką i podsmażać , stale mieszając, około minuty.. Powoli wlać bulion, stale mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać ziemniaki, wsypać boczek (zostawić trochę do posypania zupy) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie
Stare Garyczęść cebuli oraz czosnek, dodajemy puszkę pomidorów (u mnie już pokrojone i bez skórki). Gotujemy na średnim ogniu. Po ok. 10 min, gdy wszystko zgęstnieje, można dolać wody (lub bulionu). Doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę bazylii, łyżeczkę oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami. Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę
Kitchens Alphabetsmażyć razem przez chwilę. 4. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem
Kto ugości moich gości?wyciac grube lodygi w calosci.Liscie pokroic na mniejsze kawalki. W duzym garnku,takim bigosowym najlepiej,bo jest tego naprawde duzo ,przysmazyc pokrojona cebule z czosnkiem.Po zrumienieniu dolac niewielka ilosc bulionu warzywnego i partiami mieszajac wrzucac pokrojony jarmuz.Objetosc bedzie tracil bardzo powoli.Gotowac okolo godziny.Czas gotowania zalezy oczywiscie od wielkosci lisci.Im liscie mniejsze i mlodsze tym szybciej beda zdatne do spozycia. Podczas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podsmazyc na masle.Obrac marchew i imbir (imbir bardzo dobrze obiera sie lyzeczka).Marchew pokroimy w talarki. Dodac do cebuli.Podsmazyc wszystko razem przez kilka minut.W czasie podsmazania dodac kurkume. Zalac bulionem i mlekiem kokosowym.Przykryc.Gotowac okolo 15 minut,az marchew zmieknie.Dodac sok wycisniety z pomaranczy i ewentualnie doprawic do smaku sola. Rozlac do mieczek.Smacznego! Kilka slow o wartosciach odzywczych marchewki.A
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyprawy lepiej sie trzymały Przyciać rękaw do potrzebnego wymiaru.Do rękawa włożyć mięso nadziane śliwkami,obrane warzywa,listki laurowe,ziele angielskie,gałazkę rozmarynu i podlać 150 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody (dalam wodę).Zawiaząć rękaw i ułożyć mięso na blaszce z piekarnika.Rękaw nie może być za mały,żeby mięso nie było ściśnięte.Aby pozbyć się nadmiaru powietrza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sol.pieprz Cayenne do smaku 300 ml bulione warzywnego 1 lyzka maki Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke.Podsmazyc na 1 lyzce oliwy,dodac ryz i podsmazac razem. Dolewac 300 ml bulionu stopniowo,kazdorazowo odczekac,az ryz "wypije"plyn.Ewentualnie dosolic i pozostawic pod przykryciem na malym ogniu okolo 20 minut (wg przepisu z opakowania ryzu),az ryz wchlonie reszte wody. Przygotowanego lososia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plyny.Bulion musi byc koniecznie cieply,inaczej ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Plyn powinien stanowic 3 objetosci ryzu. Skladniki na 4 porcje: 1 szklanka ryzu arborio 3 szklanki bulionu warzywnego ,a w tym 150 ml bialego wina 1 cukinia 1 cebula 1-2 lyzki oliwy (dalam maslo ghee) 1 lyzka zimnego masla 25 g swiezo startego parmezanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypac swiezo startym parmezanem. Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego i 3-4 lyzki wody lub bulionu oraz spora szczypte cukru.Podrzewac pod przykryciem.Swietne do makaronu lub ryzu albo kaszy.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dosc luzna glowka kapusty 1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku) 1 cebula olej 1 przecier pomidorowy-300g 1 lyzka maki smietana kwasna-100g sol,pieprz,bulion warzywny WYKONANIE: Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste do duzego garnka,zalac wrzaca woda posolic,przykryc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie połączenie calvadosu z bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!