papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżka masła Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone
Malinowe Pocałunkitakie swojskie i można się nim najeść! Naszej rodzince smakowało bardzo! Składniki: 2 szkl ryżu do risotto Arborio 1 szkl wina białego wytrawnego ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS) olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek
Malinowe Pocałunkiklopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej), tak jak w dzieciństwie bawiliśmy się plasteliną. Klopsiki partiami wrzucamy na gotujący się bulion. Gdy będą gotowe same wypłyną do wierzchu. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2 - 3 minut i wyławiamy je. Po ugotowaniu wszystkich kuleczek, polecam przecedzić rosół przez sitko i gazę
Taste Of My Dayzrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę) papryczka chilli pomidory w puszce jajka zielenina - u mnie koperek i zioła prowansalskie przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy
Taste Of My Daywedług instrukcji podanej na opakowaniu. W plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą
Taste Of My DayDzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni) , z której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń
Taste Of My Dayprzypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło wraz
Taste Of My DayWszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupę. Zupę podawać z grzankami. Smacznego
Niezły Młynekwrzucamy ją do całości i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wyławiamy oddzielnie mięso, a oddzielnie wszystkie jarzyny, po czym przecedzamy jeszcze całość przez sito, by nasz bulion był całkowicie czysty. Podajemy z dobrej jakości makaronem (koniecznie nitką) i posypujemy dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosawywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Mój wyciągnęłam tuż przed wstawieniem skrzydełek, część była
Kulinarne zapędy Kokosatrzech szklanek wody i zupa wyszła nieco zbyt rzadka, w związku z czym proponuję zredukować jej ilość według indywidualnych upodobań. Zamiast wody i kostki użyć można oczywiście również tradycyjnego bulionu, musimy jednak pamiętać, by był dość słony, ze względu na groszek :) Składniki: - 3 puszki groszku konserwowego - 3 szklanki wody - 1 duży ząbek czosnku - 1 kostka warzywna - kubek śmietany 12% - pieprz
Kulinarne zapędy Kokosadyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę, 3 łyżki serka mascarpone, ząbek czosnku, rosołek warzywny, gałka muszkatołowa, pieprz Dynię ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego. W czasie gotowania dodać ząbek czosnku i ewentualnie gałkę muszkatołową.Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki serka mascarpone, doprawić do smaku i zmiksować na krem. Ponieważ bardzo lubię szpinak
Anioły w kuchniSkładniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym
Anioły w kuchnipomimo, że jest bez „wkładki”. POLECAM!!! Składniki; 300g fasoli, 2 litry wody, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 3 ziemniaki, ząbek czosnku, cebula, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka mąki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela
Anioły w kuchnirewelacyjną Zupę z dyni z boczkiem,szałwią i grzankami: Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni hokkaido świeży tymianek 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 250 ml rosołu lub bulionu 50 ml mleczka kokosowego Sól , pieprz cayenne 4 plastry boczku 2 bułki pszenne szałwia Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. W żeliwnym garnku układamy kostki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię