bulion - 9142 przepisów (strona:498/610)

Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach 217

mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.  Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu.  W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed końcem dodajemy do potrawki mięsno-warzywnej oregano oraz ostrą paprykę w proszku, doprawiamy

Moja smaczna kuchnia
Kukuryku w Meksyku 230

groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego starty żółty ser przyprawy (wedle uznania) 1 łyżka oliwy Kostkę rosołowa rozpuściłam w szklance wrzątku.  Do garnka wsypałam ryż, zalałam bulionem i odstawiłam do napęcznienia.  Kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oliwy.  Kiedy ryż już lekko powiększył swoją objętość, wrzuciłam do niego kurczaka i na delikatnym ogniu

bastalena
Myślał indyk o niedzieli... 213

koniec. Wytworzony w trakcie pieczenia tłuszczyk wykorzystałam na zrobienie sosu. Zlałam go z brytfanny do garnka, podgrzałam, po czym zagęściłam 1 łyżką mąki rozrobionej w szklance bulionu. Gdy sos zaczął gęstnieć, przelałam go przez sitko do sosjerki. A teraz

bastalena
Do trzech razy Meksyk 278

czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości

bastalena
Risotto z warzywami 232

obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać . Dolewać stopniowo resztę rosołu ,doprawić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały bulion .Doprawić do smaku. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A., producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Moje domowe kucharzenie
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 196

wegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i  obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze   udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem

Moje domowe kucharzenie
Rosół z kluskami lanymi 376

sól lubczyk Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić różne ..w zależności od ilości mąki

Moje domowe kucharzenie
Gulasz sojowy 207

Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut.  Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.  Dolewamy do tego ok. 1 szklankę wody i duśmy kolejne

Emcia Pichci
Kurczak Generała Tso 719

szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Sos: ·        1 łyżka mąki ziemniaczanej ·        ½   szklanki bulionu drobiowego (użyłam Chicken Stock marki Delux   z Lidla, można oczywiście zrobić samemu lub użyć kostki rosołowej) ·        1 łyżka oleju sezamowego ·        2 łyżki

Mania Gotowania
Kurczak w sosie Hoisin 423

łyża oleju Sos: 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie: Grzyby mun wkładamy do wody i moczymy 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy

Mania Gotowania
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 251

przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego Sos: 1 łyżka sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki octu   ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki   Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień

Mania Gotowania
Ogień smoka 367

smażymy  mięso przez około 3 minuty. Dodajemy cebulę, chili  i  paprykę, dalej wszystko razem smażymy. Dodajemy  pieczarki, dymkę  i  ananasa.  Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy  przecier, sos chili, wino ryżowe i chili w proszku (opcjonalnie). Całość gotujemy  pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli

Mania Gotowania
Zupa szczawiowa z jajkiem 286

Składniki: 15-20 g szczawiu 2 skrzydełka 2 marchewki 1 pietruszka pęczek szczypiorku kawałek selera 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy Na skrzydełkach gotujemy bulion drobiowo-warzywny. Warzywa musimy ugotować przed dodaniem szczawiu, bo po zakwaszeniu wywaru warzywa pozostaną twarde. A więc marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy

Olikowa kuchnia
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 201

pieprz cytrynowy sos: 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka potrawka pomidorowo- paprykowa: opakowanie pomidorków koktajlowych czerwona papryka pól szkl. kolorowego ryżu 1 łyżka masła (do wysmarowania formy) pół kostki bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek pól cebuli młodej Wykonanie: przygotowujemy dwa naczynia żaroodporne, wysmarowane masłem. W jednym układamy kostki z mintaja (w kompletach po dwie- jedna na drugą), oprószamy

SMYKWKUCHNI
Risotto z pieczarkami i kurczakiem w curry- cudowne! 390

ciągle mieszamy. Ryż będzie chłonął wodę, którą dodajemy ciągle, aż ryż całą wchłonie i będzie po prostu już ugotowany (około2-2,5 szkl). Możecie zamiast wody użyć bulionu drobiowego, risotto będzie jeszcze lepsze. Risotto powinno być przygotowywane na małym ogniu, powoli. Smacznego!   pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI