bulion - 9142 przepisów (strona:498/610)

Zupa czosnkowa z ziemniakami ( Česneková polévka ) 150

masła przygotowanie Umyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę . Wywar zagotować , dodać tymianek i gotować na małym ogniu przez 5 min.    Jeżeli używamy wody a nie bulionu, należy ją posolić.  Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa

Stare Gary
Kulajda koprowa 237

roku zapomniałam i dlatego użyłam koperku. Ale i z koperkiem wyszła bardzo dobra. składniki: duża garść suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych 1 cebula 1,5 l bulionu olej 4-5 ziemniaków łyżka kminku 3 łyżki kopru lub koperku, drobno pokrojone 200 ml śmietany 1 łyżka mąki ziele angielskie listek laurowy sól ocet pieprz przygotowanie Grzyby szybko opłukać

Stare Gary
Pieczeń wołowa 147

folię a z powstałego z tego co zostało w naczyniu robimy sos. Przelewamy zawartość przez sito do głębokiej patelni, przecierając równocześnie cebulę i czosnek. Możemy dodać 150 ml bulionu wołowego. Zagotować.  W miseczce wymieszać  śmietanę  z mąką, dolewać stopniowo parę łyżek gorącego sosu i  dokładnie   mieszamy aby śmietana się nie zważyła a  mąka

Stare Gary
Rosół z chili i wołowiną 187

Przepis znalazłam na  tej  stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka  ładna! składniki na 4 osoby 1,5  l bulionu warzywnego (może być z kostki) 6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego 1/2  czerwonej chili, przekrojona    wzdłuż  na połowę (daję zdecydowanie mniej) 3 ząbki czosnku , posiekane 1 pęczek cebuli dymki

Stare Gary
Kapuśniak ,najzwyklejszy 131

minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą

Stare Gary
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 186

cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić  dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę

Stare Gary
Zupa pomidorowa z bazylią 146

grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić   cebulę i czosnek.     Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i  dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem,  zabielić śmietanką. Podawać posypaną listkami bazylii.  Smacznego! Uwagi  Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii można

Stare Gary
Kurczak z czosnkiem i kuskusem 365

posypane natką pietruszki. Smaczngo! W Piekarniku Kurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki, plus 1 szklanka bulionu z kurczaka. Przykryć i piec w temperaturze 180 - 190 stopni C, aż kurczak jest miękkie, około 40 minut. Uwaga: Kurzyne robiłam w wolnowarze, więc metoda w piekarniku nie była przetestowana

Stare Gary
Gęsie piersi pieczone na jabłkach 216

podstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion. składniki podwójna pierś z gęsi  4-5 łyżek majeranku, ok 1/2 kg jabłek winnych, 5 - 6 ząbków czosnku Sól, pieprz przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać

Stare Gary
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 192

Sary Levis. składniki 500 g mielonej jagnięciny 1 duży bakłażan 3 - 4 ziemniaki 1 cebula, posiekana 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 400g puszka pokrojonych pomidorów 200 ml bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz na wierzch 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar

Stare Gary
Zupa z porów 209

Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam! składniki 150 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 100 ml śmietany (opcjonalnie) 1 łyżka masła 1500 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz szczypiorek do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić

Stare Gary
Jajka w herbacie - chińska przekąska uliczna 304

Popularna w Chinach i na Tajwanie przekąska uliczna,  łatwa do zrobienia  w domu. Bulion w którym gotujemy jaja można zamrozić i użyć go ponownie - w razie potrzeby uzupełniając. Jajka są fantastyczne, z lekkim azjatyckim smakiem i zapachem. Są przy tym bardzo efektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe jajka świąteczne - polecam! Przepis znalazłam

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 236

zbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy  i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny

Stare Gary
Wieprzowe kotlety z pieczarkami 176

ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze

Stare Gary
Zupa z kurkami 221

przepisu   Magdy Gessler , zmieniłam nieco proporcje składników. składniki 200 g kurek 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 l wywaru mięsnego, bulionu liść laurowy ziele angielskie sól pieprz przygotowanie Przygotować kurki.  Dokładnie oczyścić ( najwygodniej tą  metodą),  rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie

Stare Gary