koncowki.Obrane szparagi zawinac w wilgotny recznik papierowy,zapakowac w folie i schowac do lodowki (zupe gotowalam na drugi dzien) obierki i zdrewniale koncowki pokroic na mniejsze kawalki i zalac bulionem warzywnym.Gotowac 1 godzine na wolnym ogniu wywar przecedzic,resztki przecisnac.Obrane wczesniej szparagi pokroic w kilkucentymetrowe kawalki,glowki odlozyc do przecedzonego wywaru dodac pokrojone szparagi (bez glowek) i gotowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka 100 ml bialego wina lub bulionu 5 lyzek startego parmezanu cytryna Wykonanie: przygotowac rybe.Umyc osuszyc,skropic sokiem z cytryny,posolic i oproszyc pieprzem.Odstawic liscie buraka umyc i pokroic w 2-cm paski na lyzce masla zeszklic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem. Skladniki na 4 porcje: dynia Hokkaido 500-600 g 2-3 pomidory 1 cebula 1-2 zabki czosnku 600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprz galka muszkatalowa wedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru 4 kromki pieczywa 2-3 lyzki masla ghee Wykonanie: cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut w międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić,miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki,a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę.Jabłko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasu można zaszaleć. 6 białych kiełbas ( surowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu ) 1 łyżka suszonych płatków papryki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku
Ewa w kuchnimarchewki 1 cebula ok. 20 cm pora 1/2 cukinii 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz do smaku ostra papryka do smaku ok. 500 ml bulionu ( użyłam rosół ) 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniczerwone papryki 1 cebula 1 cukinia 1 duża marchewka 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 płaska łyżka mąki 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimojego ryżotta. 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki 1,5 szk dowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz
Ewa w kuchniłyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku kilka łyżek oleju 4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 szk bulionu warzywnego Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej typ 500 4,5 szk mleka świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Dodatkowo
Ewa w kuchninastępnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa. Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu. CHUTNEY FIGOWY: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku
Ostra na SłodkoPosypać rozmarynem i dodać listki laurowe, owoce jałowca, pieprz, czosnek i skropić oliwą. Wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem podlać ok. pół szklanki bulionu lub wody i dodać suszone śliwki. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni 45 minut na każde 500 g plus 40 min. Czyli ja piekłam swoją niecałe trzy
UgotujmyTo.plschabu bez kości 500 g cebuli 350 g pieczarek około 400 ml białego wina około 400 ml wody 2 małe przeciery pomidorowe mąka (do obtoczenia mięsa) 1 kostka bulionu grzybowego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa sól i pieprz Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe
Świat Domowej Kuchniobtoczone w mące. Po zakończeniu smażenia mięsa wymienić olej na nowy (można dodać masła) podsmażyć na nim pieczarki. Dodać obsmażone kostki mięsa, a następnie całość podlać ½ szklanki wody lub bulionu. Dusić razem przez 15 minut. Na koniec ewentualnie skorygować smak przyprawami. Inspiracja: pychotka.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipołożyć kotlety. W kubku, w misce lub gdziekolwiek , wlać wrzącą wodę i dodać kostkę rosołową. Gdy kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion. Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby kapusta zrobiła się miękka) . Całą potrawkę przyprawić majerankiem. 2.Puree Obrane ziemniaki przekroić na pół
Gotuj Z Muzykąprzyrządzić. Tradycyjnie … sosie chrzanowym . Z przepisu znanym od lat w mojej rodzinie … A jak to się robi? Zobaczcie! SKŁADNIKI: – ozorki wieprzowe – 1 kg – bulion warzywny – 1 l – sól , pieprz , liśc laurowy , ziele angielskie Sos: - natka pietruszki – 1 pęczek – jajka ugotowane na twardo – 2 szt – śmietana 18% słodka
Ostra na Słodko