bulion - 9142 przepisów (strona:490/610)

Fasolówka 127

wzięłam się za gotowanie. Składniki: 1/2 kg fasolki 30 dag boczku 50 dag kiełbasy (rodzaj według uznania) 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pomidor 1 kostka rosołowa, u mnie bulion na wędzonym boczku sól pieprz 4 listki laurowe Namoczyć dzień wcześniej (na noc) fasolkę. Ja po ok. 1 godzinie odlewam wodę i nalewam świeżej. Moczę do dnia następnego Boczek pokroić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kapusta na ciepło do obiadu 163

kompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 166

jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku") 1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki) oliwa z oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 132

stron podsmażone - dorzucić paprykę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem Smażyć dosłownie chwilę, po czym dolać przegotowaną, gorącą wodę do wysokości wszystkich składników (może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka jarzynowa - "biedna", ale zdrowa i ekspresowa 349

zużyłam na sałatkę jarzynową.  Sałatka jest jednak "biedna", ale smaczna :) I bardzo szybko się ją robi. Dlaczego biedna? Bo nie ma ziemniaków i ogórka kiszonego. Do warzyw z bulionu dodałam tylko puszkę groszku i skroiłam białą część pora. Składniki:  marchew i pietruszka  z rosołu: biała część pora puszka zielonego groszku  1 łyżka majonezu (można wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 123

ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 138

zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz ze szczypiorem kroimy w plasterki Warzywa, ale bez główek! przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (lub, tak, jak w moim przypadku - wodą i doprawiamy) Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie Na 10 minut przed zakończeniem gotowania wrzucamy główki szparagów Zupę, bez ugotowanych główek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 167

wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilę Zjadamy na ciepło :) Na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chili con carne 164

zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem Nastawić piekarnik na 180 stopni Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby się wierzch nie przypiekł

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krabowo - kukurydziana czyli Chowder 231

oraz pokrojony koper i paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną.  Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam liście laurowe i ziele angielskie i całość miksuję. Do zmiksowanej zupy dodaję krem kukurydziany

Magiczna kuchnia Darii
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 147

innych. III – dania z wołowiny. Tutaj Jamie podpowiada, jak umiejętnie wykorzystać tańsze kawałki wołowiny, nie koniecznie musimy się skupiać na tej najbardziej znanej i najdroższej części pikantny tażin wołowy, bulion wołowy z makaronem, meksykańskie chili wołowe – same pyszności. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

noteskulinarnyfiga
Zrazy mielone w sosie cebulowym 228

ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron.  Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie,  przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut.  Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami. Zagotowujemy do zgęstnienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 169

mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa pieczarkowa z pulpetami 197

Składniki: 2 litry wywaru z rosołu (może być bulion ) 10 pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 2 serki topione o smaku pieczarkowym 20 dag mielonego mięsa sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, majeranek szczypta gałki muszkatołowej 15 dag drobnego makaronu pełnoziarnistego szczypiorek do dekoracji. Wykonanie: Mięso przyprawiamy, dobrze wyrabiamy oraz odstawiamy na 10 minut. Rosół wlewamy do rondla dodajemy

kgwjanczewo
Risotto pomidorowe z serkiem mascarpone 329

zioła. Całość zagotuj. Drugą połowę posiekanego czosnku i cebuli przysmaż w garnku o grubym dnie na łyżce masła. Dorzuć ryż i smaż przez minutę. Do przysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu. Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj. Gdy ryż już będzie prawie gotowy (zajmie to około 15-17 minut) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka

Kredowe Menu