Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry
Stare Garyserowa!!! znaleziona w Kalejdoskopie Kulinarnym. 75 g masła 2 cebule, obrane i pokrojone w drobna kostkę 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżeczki mielonego kuminu ( u mnie 1) 1 l bulionu warzywnego
Dzieje kuchennej Wiewióryzastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :) Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos: 30 g masła 30 g mąki 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml białego wina 4 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryżyciu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów 500 ml bulionu warzywnego łyżka masła 1 szalotka, posiekana sól, pieprz łyżka mascarpone
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiałam czerwony barszcz z naleśnikami z mięsnym nadzieniem, czasem robiła go mama, czasem babcia. Dzisiaj przepisu jednak tu nie znajdziecie bo wszystko było na oko i na szybko. Do bulionu wołowego
Dzieje kuchennej Wiewiórylekkie. I niezbyt trudne w przygotowaniu. Polecam nie tylko na upalne dni! Gazpacho z białych szparagów 1 pęczek białych szparagów 2 małe szalotki 2 ziemniaki 1,2 litra bulionu warzywnego
Dzieje kuchennej Wiewióryoczywiście nie uczulonych na pomidory :) Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba. Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 6 podłużnych
Dzieje kuchennej Wiewióryubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama, dziś bez podopiecznego, który znowu zachorował. Postanowiłam wykorzystać poranek. Nastawiłam bulion a niebawem ruszam do miasteczka po prezent dla pewnej małej kobietki, książkę dla siebie i by zdobyć w urzędzie formularze. Oczywiście
Dzieje kuchennej Wiewiórytaka własnie jest! Przepis z książki jednej z moich ostatnio ulubionych czyli "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Już za chwile na blogu. Zupa krem z selera i pomidorow, z jablkiem bulion: kawałek selera
Dzieje kuchennej Wiewiórykażda "jedna" to dwa cycuszki razem z korpusem :) Cóż miałam robić? recyklingowe myślenie poszło w ruch, piersi zamarynowałam i w weekend będę piec a z korpusów ugotowałam pyszny bulion
Dzieje kuchennej Wiewióryzdjęciom nie służy... Zupa krem z batatow z fistaszkami 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 duże słodkie ziemniaki 1 łyżka świeżo starego imbiru 1,2 litra bulionu warzywnego
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebula kilogram szczawiu mąka pszenna - 2 łyżki śmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masła pieprz kilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę
Bon Appetit Małgorzatywrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki) , wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około 7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone
Bon Appetit Małgorzatyoleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy
Bon Appetit Małgorzatywcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1
Bon Appetit Małgorzaty