chorizo. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 3 duże ziemniaki 2 marchewki świeży rozmaryn 100 g sera- smażony z kminkiem 3 łyżki oliwy chorizo 500 ml rosołu lub bulionu Sól , pieprz cayenne Dynię obieramy, wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W żeliwnym garnku układamy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 2 szk makaronu rurek, ugotowanego 1 szk startego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać
Apetyczna babeczkagęste sito, wciskamy pół cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i ew. doprawiamy. W pojemniczkach i miseczkach układamy jajko, marchewkę, groszek, mięso i zieloną pietruszkę, a następnie zalewamy bulionem. Odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z plastrami cytryny lub z octem
Apetyczna babeczkawarzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem i solą. Można wygotować bulion i podawać sypką fasolę, lub dodać śmietany i zrobić gęstą sycącą potrawkę. Podawać ze świeżą natką pietruszki
Apetyczna babeczkaszklanki margaryny 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto ) Nadzienie: 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl ? 1 i 1 wywaru z warzyw lub bulionu 1 cebula /1 łyżka margaryny 2 czerwone papryki 1 łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy
Apetyczna babeczkadodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można
Symfonia Smakówzioła i przyprawy do smaku. Odcinamy z papryk końce z ogonkiem i czyścimy środki. Nadziewamy papryki gotowym farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na dno którego wylewamy kilka łyżek bulionu z gotowania jarzyn. Zapiekamy pół godzinki w piekarniku ustawionym na 200 st. C Smacznego
chwile dla mniewarzywną 3 ząbki czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy jeśli nie było ich w Waszym wywarze) mały kalafiorek Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki kalafiora, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Miksujemy całość. Smacznego
chwile dla mniemasła * 400g mięsa mielonego * sól, pieprz do smaku * śmietanka lub jogurt naturalny * koperek Przygotowanie : Cebulę posiekaną w kostkę i pokrojone w plastry pieczarki poddusić na maśle. Dolać bulion i gotować około 20-30 minut. Dodać pokrojone ziemniaki. Mięso doprawić, zrobić małe kuleczki, wrzucić do zupy i zagotować. Całość zabielić śmietanką. Posypać koperkiem
Magiczne Życie Martyodsączoną kapustą przez maszynkę. Cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Grzyby drobno siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku
Aga w kuchnimyjemy i kroimy w kosteczkę. Mięsko myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ale nie wylewamy jej. Miksujemy warzywa z mięsem, dolewamy trochę bulionu powstałego z gotowania. Zupka powinna mieć konsystencję papki. Taką zupkę można przełożyć w wyparzony słoiczek, zakręcić i pasteryzować go 15 minut. Za kilka dni możemy go otworzyć i mamy świeżą
Aga w kuchnićwiartki. W naczyniu glinianym układamy mięso i następnie kolejno warzywa: cebula, marchew, papryczka chilli, cukinie, papryka, pieczarki, pomidory, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Zalewamy czterema szklankami wody lub bulionu i pieczemy pod przykryciem 3 GODZINY (40 minut do końca pieczenia można zdjąć przykrycie). W połowie pieczenia należy przewrócić mięso. Serwujemy mięso i zupę oddzielnie, do zupy polecam dodać
Kuchnia Łukaszainnymi . Tak jest np. z potrawką. Z reguły pisałam jak zrobić kurczaka w potrawce zaczynając od gotowania rosołu. A przecież sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który nam pozostał lub który zamroziliśmy na zapas i podać np. z warzywami, do zapiekanki , z makaronem, do innych mięs. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
Tajskie smakisezonie mrożę zawsze kilka pęczków botwinki do wykorzystania jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Gotuję ją wtedy trochę jak barszcz tzn. na bulionie z ziemniakami . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni