Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek. Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa wydaje
Codzienna kuchnia niecodziennamące kotlety. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas
Codzienna kuchnia niecodziennadość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę. Obsmażone mięso i cebulę ułożyć w garnku, podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić. Wielbiciele gęstych i zawiesistych sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak
Codzienna kuchnia niecodziennamasę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy
Codzienna kuchnia niecodziennapokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką ilością oleju i przełożyć na nią warzywa. Zgrillować je lekko, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Ugotować do miękkości. Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię - przesmażyć z odrobiną oleju. Pomidory pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennamięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy
Codzienna kuchnia niecodziennaziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy
NA MOIM TALERZUogórka: 3-4 podłużne ogórki 1 biała cebula 2 marchewki kiełki z rzodkiewki/lucerny 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ziaren sezamu sól Ogórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć
Food SquareZupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków - puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe
Maminek kulinarnylekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną. Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności. Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki
Maminek kulinarnyIdealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego
Maminek kulinarnypikanterii. Składniki: 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera Emmentaler 100g sera Gruyere 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100ml bulionu 100ml białego wina 150g boczku 3 cebule, pokrojone w krążki sól, pieprz biały Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy
Smakowity Blog Kulinarnyziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może się zmarnować! Składniki: Filet z karpia zatorskiego, 150 g cebuli 1/2 łyżki mąki 250 ml czerwonego wina wytrawnego 3 gałązki tymianku
Smakowity Blog KulinarnyBierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżeczka soli 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g marchewki 200 g ziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów
Pożeraczka, czyli raz adobrze