bulion - 9142 przepisów (strona:500/610)

Zupa serowa po studencku 249

Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek. Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa wydaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 211

mące kotlety.  Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wołowe z kaszą 223

dość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę. Obsmażone mięso i cebulę ułożyć w garnku, podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić.  Wielbiciele gęstych i zawiesistych  sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 233

masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa warzywna z pomidorami i papryką - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek 304

pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką ilością oleju i przełożyć na nią warzywa.  Zgrillować je lekko, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Ugotować do miękkości. Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię - przesmażyć z odrobiną oleju. Pomidory pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 187

mięsnej na środku, a następnie zakładać  lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwaśny kapuśniaczek 187

ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy

NA MOIM TALERZU
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 197

ogórka: 3-4 podłużne ogórki 1 biała cebula 2 marchewki kiełki z rzodkiewki/lucerny 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ziaren sezamu sól Ogórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć

Food Square
Zupa fasolowa 122

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków -  puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe

Maminek kulinarny
Flaczki 182

lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną. Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.       Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól    Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 143

Idealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa.    Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.    Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego

Maminek kulinarny
Szwajcarska zapiekanka serowa 286

pikanterii. Składniki: 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera Emmentaler 100g sera Gruyere 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100ml bulionu 100ml białego wina 150g boczku 3 cebule, pokrojone w krążki sól, pieprz biały   Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 150

ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może się zmarnować! Składniki: Filet z karpia zatorskiego, 150 g cebuli 1/2 łyżki mąki 250 ml czerwonego wina wytrawnego 3 gałązki tymianku

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 168

Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 195

łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżeczka soli 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g marchewki 200 g ziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania