bulion - 9142 przepisów (strona:500/610)

Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 192

kilka orzechow wloskich 2 marchewki 1/2 pietruszki gruby plasterek selera kawalek pora sol,pieprz,olej rozmaryn (tymianek,majeranek) 1 lyzka miodu 1 lyzeczka ciemnego sosu balsamicznego 250-300 ml bulionu warzywnego 2 jablka 2 lyzki masla 2 lyzki brazowego cukru trzcinowego 3-4 gozdziki sok z 1/2 cytryny. Wykonanie: Dzien wczesniej wieczorem przygotowac marynate do schabu z ulubionych ziol,oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewajaca zupa z soczewicy i mleka kokosowego-Kokos-Linsensuppe "Asia" 119

smakowala,ze robilam ja dwa razy z rzedu.Naprawde polecam! Skladniki na 4 porcje: 1 por 3 srednie marchewki 40 g swiezego imbiru 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 150 g czerwonej soczewicy (niecala szklanka) 1-2 lyzeczki pasty curry sol,pieprz do przybrania-listki kolendry,szczypiorek Wykonanie: Wyplukac por i pokroic w 2 cm paski.Umyta,obrana marchew pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 202

Poddusic obrana i pokrojona w piorka cebule. Pieczarki przekroic na pol,wieksze na 3-4 czesci.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem 1 minute. Do pieczarek z cebula wlac bulion,dolozyc kotlety i dusic pod przykryciem do miekkosci od 20-40 minut,w zaleznosci od wielkosci i grubosci kotletow. Sos doprawic do smaku sola i pieprzem.Posypac posiekana zielona pietruszka.Podawac z gotowanymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą 150

przekonasz sie jakie to smaczne.Polecam! Skladniki na 4 porcje: 2 spore baklazany 250 g marchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim 138

pokroic w gruba kostke.Obrac cebule i czosnek.Rozdrobnic w garnku rozgrzac maslo,wrzucic pokrojna cebule i przysmazyc bez zrumieniania.Dolozyc ziemniaki z czosnkiem i caly czas mieszajac lekko zrumienic zalac bulionem warzywnem i gotowac okolo 15-20 minut,az ziemniaki beda miekkie w miedzyczasie przygotowac czosnek niedzwiedzi.Umyc,oberwac ogonki.pokroic na mniejsze kawalki i zmiksowac.Kilka listkow zostawic do przybrania zupy gdy ziemniaki beda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z białych szparagów 140

koncowki.Obrane szparagi zawinac w wilgotny recznik papierowy,zapakowac w folie i schowac do lodowki (zupe gotowalam na drugi dzien) obierki i zdrewniale koncowki pokroic na mniejsze kawalki i zalac bulionem warzywnym.Gotowac 1 godzine na wolnym ogniu wywar przecedzic,resztki przecisnac.Obrane wczesniej szparagi pokroic w kilkucentymetrowe kawalki,glowki odlozyc  do przecedzonego wywaru dodac pokrojone szparagi (bez glowek) i gotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 200

buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka 100 ml bialego wina lub bulionu 5 lyzek startego parmezanu cytryna Wykonanie: przygotowac rybe.Umyc osuszyc,skropic sokiem z cytryny,posolic i oproszyc pieprzem.Odstawic liscie buraka umyc i pokroic w 2-cm paski na lyzce masla zeszklic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 146

grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem. Skladniki na 4 porcje: dynia Hokkaido 500-600 g 2-3 pomidory 1 cebula 1-2 zabki czosnku 600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprz galka muszkatalowa wedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru 4 kromki pieczywa 2-3 lyzki masla ghee Wykonanie: cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 134

mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na  złoty kolor na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut w międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić,miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki,a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę.Jabłko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami 170

czasu można zaszaleć. 6 białych kiełbas ( surowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu ) 1 łyżka suszonych płatków papryki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku

Ewa w kuchni
Karczek duszony w warzywach 135

marchewki 1 cebula ok. 20 cm pora 1/2 cukinii 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz do smaku ostra papryka do smaku ok. 500 ml bulionu ( użyłam rosół ) 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Parówkowe alla leczo 175

czerwone papryki 1 cebula 1 cukinia 1 duża marchewka 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 płaska łyżka mąki 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ryżotto Ewy 138

mojego ryżotta. 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki 1,5 szk dowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz

Ewa w kuchni
Lasagne mięsno warzywna 146

łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku kilka łyżek oleju 4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 szk bulionu warzywnego Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej typ 500 4,5 szk mleka świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Dodatkowo

Ewa w kuchni
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 168

następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa. Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu. CHUTNEY FIGOWY: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku

Ostra na Słodko