bulion - 9142 przepisów (strona:497/610)

G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 251

część cebuli oraz czosnek, dodajemy puszkę pomidorów (u mnie już pokrojone i bez skórki). Gotujemy na średnim ogniu. Po ok. 10 min, gdy wszystko zgęstnieje, można dolać wody (lub bulionu). Doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę bazylii, łyżeczkę oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami. Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę

Kitchens Alphabet
Kurczak z ananasem i orzeszkami 184

smażyć razem przez chwilę. 4. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem

Kto ugości moich gości?
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 133

wyciac grube lodygi w calosci.Liscie pokroic na mniejsze kawalki. W duzym garnku,takim bigosowym najlepiej,bo jest tego naprawde duzo ,przysmazyc pokrojona cebule z czosnkiem.Po zrumienieniu dolac niewielka ilosc bulionu warzywnego i partiami mieszajac wrzucac pokrojony jarmuz.Objetosc bedzie tracil bardzo powoli.Gotowac okolo godziny.Czas gotowania zalezy oczywiscie od wielkosci lisci.Im liscie mniejsze i mlodsze tym szybciej beda zdatne do spozycia. Podczas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z marchewki,mleka kokosowego i soku z pomarańczy 166

podsmazyc na masle.Obrac marchew i imbir (imbir bardzo dobrze obiera sie lyzeczka).Marchew pokroimy w talarki. Dodac do cebuli.Podsmazyc wszystko razem przez kilka minut.W czasie podsmazania dodac kurkume. Zalac bulionem i mlekiem kokosowym.Przykryc.Gotowac okolo 15 minut,az marchew zmieknie.Dodac sok wycisniety z pomaranczy i ewentualnie doprawic do smaku sola. Rozlac do mieczek.Smacznego!  Kilka slow o wartosciach odzywczych marchewki.A

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 161

przyprawy lepiej sie trzymały Przyciać rękaw do potrzebnego wymiaru.Do rękawa włożyć mięso nadziane śliwkami,obrane warzywa,listki laurowe,ziele angielskie,gałazkę rozmarynu  i podlać 150 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody (dalam wodę).Zawiaząć rękaw i ułożyć mięso na blaszce z piekarnika.Rękaw nie może być za mały,żeby mięso nie było ściśnięte.Aby pozbyć się nadmiaru powietrza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż z cukinią i smażonym łososiem -Zucchinireis 178

sol.pieprz Cayenne do smaku 300 ml bulione warzywnego 1 lyzka maki Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke.Podsmazyc na 1 lyzce oliwy,dodac ryz i podsmazac razem. Dolewac 300 ml bulionu stopniowo,kazdorazowo odczekac,az ryz "wypije"plyn.Ewentualnie dosolic i pozostawic pod przykryciem na malym ogniu okolo 20 minut (wg przepisu z opakowania ryzu),az ryz wchlonie reszte wody. Przygotowanego lososia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z cukinią i mietą 139

plyny.Bulion musi byc koniecznie cieply,inaczej ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Plyn powinien stanowic 3 objetosci ryzu. Skladniki na 4 porcje: 1 szklanka ryzu arborio 3 szklanki bulionu warzywnego ,a w tym 150 ml bialego wina 1 cukinia 1 cebula 1-2 lyzki oliwy (dalam maslo ghee)  1 lyzka zimnego masla 25 g swiezo startego parmezanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 162

posypac swiezo startym parmezanem. Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego i 3-4 lyzki wody lub bulionu oraz spora szczypte cukru.Podrzewac pod przykryciem.Swietne do makaronu lub ryzu albo kaszy.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 201

dosc luzna glowka kapusty 1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku) 1 cebula olej 1 przecier pomidorowy-300g 1 lyzka maki smietana kwasna-100g sol,pieprz,bulion warzywny WYKONANIE: Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste do duzego garnka,zalac wrzaca woda posolic,przykryc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 192

Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie połączenie calvadosu z bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 201

kilka orzechow wloskich 2 marchewki 1/2 pietruszki gruby plasterek selera kawalek pora sol,pieprz,olej rozmaryn (tymianek,majeranek) 1 lyzka miodu 1 lyzeczka ciemnego sosu balsamicznego 250-300 ml bulionu warzywnego 2 jablka 2 lyzki masla 2 lyzki brazowego cukru trzcinowego 3-4 gozdziki sok z 1/2 cytryny. Wykonanie: Dzien wczesniej wieczorem przygotowac marynate do schabu z ulubionych ziol,oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewajaca zupa z soczewicy i mleka kokosowego-Kokos-Linsensuppe "Asia" 130

smakowala,ze robilam ja dwa razy z rzedu.Naprawde polecam! Skladniki na 4 porcje: 1 por 3 srednie marchewki 40 g swiezego imbiru 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 150 g czerwonej soczewicy (niecala szklanka) 1-2 lyzeczki pasty curry sol,pieprz do przybrania-listki kolendry,szczypiorek Wykonanie: Wyplukac por i pokroic w 2 cm paski.Umyta,obrana marchew pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 213

Poddusic obrana i pokrojona w piorka cebule. Pieczarki przekroic na pol,wieksze na 3-4 czesci.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem 1 minute. Do pieczarek z cebula wlac bulion,dolozyc kotlety i dusic pod przykryciem do miekkosci od 20-40 minut,w zaleznosci od wielkosci i grubosci kotletow. Sos doprawic do smaku sola i pieprzem.Posypac posiekana zielona pietruszka.Podawac z gotowanymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą 159

przekonasz sie jakie to smaczne.Polecam! Skladniki na 4 porcje: 2 spore baklazany 250 g marchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim 145

pokroic w gruba kostke.Obrac cebule i czosnek.Rozdrobnic w garnku rozgrzac maslo,wrzucic pokrojna cebule i przysmazyc bez zrumieniania.Dolozyc ziemniaki z czosnkiem i caly czas mieszajac lekko zrumienic zalac bulionem warzywnem i gotowac okolo 15-20 minut,az ziemniaki beda miekkie w miedzyczasie przygotowac czosnek niedzwiedzi.Umyc,oberwac ogonki.pokroic na mniejsze kawalki i zmiksowac.Kilka listkow zostawic do przybrania zupy gdy ziemniaki beda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania