bulion - 9142 przepisów (strona:489/610)

Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 193

Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 221

łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżeczka soli 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g marchewki 200 g ziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 196

Martynosia , Mops i  Bartek . Krem z kalafiora z chipsami serowymi Składniki: (na 4 porcje) 1 kalafior 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu 1,5 łyżki masła sól pieprz serowe chipsy: 200 g ostrego żółtego sera 3 ziemniaki sól pieprz dodatkowo: świeży tymianek Najpierw przygotować chipsy: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krupnik na wędzonce 235

wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut). W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy. Lekko przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć

Gospodyni Miejska
Krupnik z kaszą jęczmienną 221

litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 mniut. Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana. Gotową

Gospodyni Miejska
Zupa z cukinią i zacierkami 227

ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami. Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie dodać zacierki, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 mniut. Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, cukinię i natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać

Gospodyni Miejska
Pieczeń rzymska z jajkami 301

pieczarki. Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka. Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem. Źródło przepisu:   Dwie Chochelki

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 256

Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną

Gospodyni Miejska
Zupa ze świeżych grzybów 232

Zupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam!   Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula

Gospodyni Miejska
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 190

Składniki: 500 g grzybów leśnych, 1 szalotka lub ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 plastry Speck’a 5 łyżek masła, 3 łyżki wytrawnego białego wina, ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 1/3 szklanki orzechów laskowych. Przygotowanie: Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 228

śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i  bardzo odchudzone. Czas przygotowania: 50 minut Porcje:8 Składniki: królik pokrojony na 8 porcji, 600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym), 300 ml białego wina (wytrawnego), 16 suszonych śliwek bez pestek, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 2 gałązki tymianku lub macierzanki

SzczyptaSmaQ
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 227

Składniki: 0,6 kg polędwicy wołowej, 2 cząstki gorzkiej czekolady, 1 duża cebula, 4 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, garść ziaren kawy, ½ szklanki zaparzonej kawy, 1 szklanka bulionu wołowego, 100 ml whisky, 200 ml Razowego Kwasu Chlebowego Olej z pestek winogron, sól, pieprz do smaku. Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku: 8 plastrów boczku, 2 duże ziemniaki

SzczyptaSmaQ
Pasztet drobiowy według Basi 420

wątróbką pod koniec obsmażania solę ją oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję 2 łyżki masła i podlewam 1 chochlą wywaru, pozostawiam do wystygnięcia - w miseczce namaczam bułkę gotowym bulionem - ugotowane mięso z kurczaka obieram z kości oraz skór - mięso z kurczaka mielę z wątróbką z namoczoną bułką, oraz dodaję 2 ugotowane marchewki z wywary. Dolewam 250 ml wywaru z kurczaka

Basia w kuchni
Biały sos do potrawki - zawsze wychodzi :) 465

każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy) 100 g rodzynek 3 żółtka  3 łyżki większe mąki  śmietana 18 % 120-150 ml  sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół

Basia w kuchni
Pomidorowa po francusku 216

plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek