bulion - 9142 przepisów (strona:489/610)

Drobiowe roladki z omletem i papryką konserwową. 243

smażymy omlet, kładziemy na ubity filet,  następnie na środek wkładamy paprykę konserwową, po bokach pokrojony drobno koperek, zwijamy rolady, zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym, podlewamy rosołkiem albo bulionem

Kuchnia Beaty
Zimowa pomidorowa z ryżem i bazylią 128

passaty). Mam wtedy pewność, że zupa będzie miała zarówno właściwy smak, jak i kolor i zapach. Żeby była też odpowiednio gęsta, używam 1 litra passaty na 1,5 litra bulionu, a w razie potrzeby dodaję jeszcze 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (zamiast niego można dodać 1 puszkę krojonych pomidorów pelati). Na koniec dodaję kilka listków bazylii, która doskonale dopełnia smak

W SMAK
Zupa czosnkowa 100 razy bardziej skuteczny niż antybioty 185

łyżki oliwy z oliwek      2 duże cebule, posiekane      1 łyżka posiekanego świeżego tymianku      6 filiżanek (250 ml.) bulionu z kurczaka (zupa jarzynowa dla wegan)        3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

w mojej kuchni
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 285

przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowy zakwas na żurek 175

mieszamy drewnianą łyżką.  Owijamy gazą i gumką, odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce (ja stawiam na lodówce). Gdy zakwas będzie gotowy przelewamy przez sitko prosto do bulionu warzywnego przygotowując żurek lub do innego słoika/butelki plastikowej i wstawiamy do lodówki, by użyć później. Mmm bardzo proste

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane po węgiersku 143

pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI

Kuchnia Beaty
Rolady śląskie 117

oczkami, doprawić do smaku mięso ubić, posypać z obu stron solą i pieprzem posmarować z wewnątrz musztardą  nałożyć farsz, zamknąć wykałaczką smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości, podlewać bulionem Najlepsze z kluskami śląskimi - przepis podaję w osobnym poście

Kuchnia Beaty
Krupnik 128

garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać

Kuchnia Beaty
Gulasz z piersi kurczaka. 4084

paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć mąką,  dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mięso smażyć na złoty kolor, podlewając w razie potrzeby bulionem,  sos powinien być wystarczająco gęsty, ale w razie potrzeby, lub upodobań można go zagęstnić. SMACZNEGO Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku

Kuchnia Beaty
Krem z zielonych ogórków. 191

wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście

Kuchnia Beaty
Gołąbki. 190

potrawę  w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu 2 jajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego mały koncentrat pomidorowy-szklanka wody średnia główka kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście

Kuchnia Beaty
Gulasz myśliwski. 249

smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne,  mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy  koncentrat i dusimy do miękkości mięsa, można zabielić śmietaną

Kuchnia Beaty
Strogonow. 296

stole. Ja jednak przygotowuję to danie z piersi kurczaka. SKŁADNIKI: podwójne pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano

Kuchnia Beaty