bulion - 9142 przepisów (strona:486/610)

Zupa krem z brokułów z tymiankiem i chipsami z boczku 154

Brokuły pokroić na kawałeczki, zalać bulionem i ugotować do miękkości razem z garścią świeżego tymianku (ok 8 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (termoobieg) i piec plasterki boczku przez 6-8 minut. Zupę zmiksować. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, czosnkiem granulowanym, łyżeczką cukru, pieprzem oraz odrobiną soli. Do zupy dodać łyżkę śmietany. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Zupa krem ziemniaczany z imbirem 162

troszkę podgotowane), ja w domowej wersji podałam bez tego owocu, wkroiłam boczek,  ale następnym razem z pewnością wkroję gruszkę lub może nawet avocado. 1 kg ziemniaków 3 kostki bulionu o smaku wędzonego boczku 2 cebule świeży imbir wielkości bardzo dużego orzecha  2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kawałek pora kawałek selera  3 łyżki masła

Jadło i czytadło
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 154

Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki  rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz, odrobina cukru Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako, kaszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać

Jadło i czytadło
Flaki wołowe 196

prawdziwym rarytasem.     Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować  10 minut, następnie wodę

Jadło i czytadło
Buraczki nadziewane kuskusem i szpinakiem. 188

lubimy jeść . Składniki : 5 średnich buraczków ,upieczonych , ostudzonych i wydrążonych .Środek wydrążać bardzo ostrożnie ,bo łatwo można uszkodzić buraka i farsz wyjdzie nam bokiem. Farsz: 125 ml kuskus ,zalać bulionem warzywnym z 1,5 szklanki i poczekać 3 minuty aż się wchłonie . Pomidor ,pokroić Szpinak ,200 g pokroić czosnek ,dwa ząbki ,pokroić sól ,pieprz Czosnek zeszklić na patelni razem

Ladylaura.
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 180

ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka duszona w cebuli 175

bułce tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę cebuli. Następnie obsmażone mięso i resztę cebuli. Przykrywamy

VioletoweKucharzenie
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 196

burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele

Kuchnia domowa Ani
Sajgonki z kurczakiem 466

który szybko owiniemy nadzienie, usmażymy i gotowe. Do tego wystarczy sos zrobiony na bazie sosu sojowego i możemy pałaszować. Te sajgonki zrobiłam z udek kurczaka, na których gotowałam bulion drobiowy. Możecie je zastąpić lub zmieszać z dowolnym innym mięsem gotowanym lub podsmażanym. No może z wyjątkiem boczku wędzonego ;) Składniki (12 sztuk) 12 arkuszy papieru ryżowego olej roślinny do smażenia nadzienie

W kuchni wieczorem
Zupa miso z tofu, grzybami, wakame i szczypiorem 216

Bulion dashi juz wszyscy umieją robić. To teraz czas na zupę miso. U nas będzie zupka na bogato. Na bogato, ale bardzo bardzo łatwa w przygotowaniu, bo większość polega na ułożeniu składników w miseczce. No i musicie mieć pastę miso … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 180

ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową nutę smakową. Namoczone suszone owoce lub świeże po zmiksowaniu równie świetnie nadają się do zagęszczenia sosów deserowych lub owocowych. Mam nadzieję, że te kilka sposobów

Basia w kuchni
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 295

odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka ziemniaczana 197

kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy

Zainspirowana w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi 186

ryżu Skworcu  1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli  30 g orzeszków piniowych Skworcu   1 pomidor   sól, pieprz oliwa  Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 99

minut.  Pora umyć pokroić  w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.  W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować. Bułkę pokroić

Gosia gotuje