bulion - 9142 przepisów (strona:479/610)

Potrawka z zająca 114

wszystkich stron na rumiano. Wsypać paprykę, mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać listek laurowy. Dusić do miękkości pod przykryciem. W przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody. Podałam z kluskami kładzionymi i mizerią. zastawa

królestwo garów
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 122

sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz

królestwo garów
Pasztet z gęsi z gruszką 143

razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę (0,5x0,5 cm). Na patelni rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz

królestwo garów
Chipsy z obierków 175

Ostatnio zauważyłam, że w kuchni wegańskiej nic się nie marnuje. Z warzyw na których gotowaliśmy bulion, możemy zrobić pasztet, a z obierków? Pyszne, chrupiące chipsy! Można je przygotować na wiele sposobów i bardzo szybko schrupać przy dobrym filmie, ze znajomymi czy z kotem :) Łapmy więc za obieraczki i jedzmy ziemniaki! A chipsy to tak przy okazji... Chipsy z batatowych obierków

wegetalerze
Gulasz z wolnowaru 162

wymieszać z przyprawami.Odstawić do lodówki, a następnie podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru .Cebulę,czosnek, marchewkę , por i paprykę pokroić i podsmażyć.Dodać do mięsa.Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie "1".Pod koniec gotowania można dodać troszkę śmietany

Moje domowe kucharzenie
Zupa jarzynowa 447

dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę,  dodać do bulionu kurczakowego. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior.  Dodajemy

Smaki Edyty
Kotlety drobiowe z płatkami migdałów. 272

porem(wcześniej wymieszać warzywa z oliwą z oliwek- warzywa nie zmienią koloru), ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. (bez folii i gotowe), na dno naczynia dobrze wlać szkl. bulionu z drobiu

Kuchnia Beaty
Musztarda przy obiedzie 229

zasadzie do obiadu. Wiele zup gotuję na udkach z kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia , a warzywa i mięso podaję z taką właśnie ,,musztardą ,,. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ogniste skrzydełka, czyli piekielnie prosty obiad 298

chili). Trzy skrzydełka to chyba niezły wynik jak jeden obiad dla na niespełna dwuletniego Szkraba. Oto propozycje podania dla całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami

Kuchnia po mojemu
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 281

przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam  w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 226

najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej

Kuchnia po mojemu
Delikatna ryżanka, czyli nieefektowna zupa efektywna na problemy żołądkowe 428

wody 1 nieduża marchew szczypta soli  Przygotowanie: Umyte skrzydełka wrzucamy do zimnej wody i zagotowujemy na średnim gazie. Zanim woda się zagotuje zbieramy szumowinę. Solimy lekko bulion. Po ok. 15 minutach dorzucamy ryż, a po następnych 10-ciu startą marchew. Często mieszamy by ryż nie przystawał do dna garnka. Wyłączamy kiedy ryż jest prawie miękki. Zostawiamy pod przykryciem

Kuchnia po mojemu
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 132

winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 147

drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko

Kuchnia po mojemu
Treściwy krupnik na wołowinie. Danie dwa w jednym na zimne dni 161

składa, że krupnik jest zupą, która doskonale pasuje na tę porę roku. Kasza oraz warzywa dają energię i witaminy na męczące zimowe dni. A jeśli jeszcze zupę przygotujemy na bulionie wołowym to właściwie drugiego dania na obiad nie trzeba. Myślę, że to doskonały pomysł na gotowanie w poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi wołowej

Kuchnia po mojemu