bulion - 9142 przepisów (strona:473/610)

Wątróbka wieprzowa z sosem kaparowym 182

Składniki na 3 porcje: 50 g watróbki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz d smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sos kaparowy: 50 g kaparów 2/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki  1 łużka masła 2 żółtka sok z połowy cytryny cukier i pieprz do smaku szczypta czerwonej słodkiej papryki Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym

Gosia gotuje
Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską 172

ligawy wołowej 2 średnie cebule 1 czerwona papryczka peperoni 10 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka czubricy 1 łyżka świeżego cząbru  150 ml czerwonego wina półwytrawnego 150 ml bulionu wołowego garść kolendry sól morska, pieprz  i wędzona papryka w proszku do smaku 1 łyżeczka tymianku 4 zabki czosnku oliwa 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Dynie przekroić na mniejsze

Gosia gotuje
Flaki po florencku 239

chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka z warzywami, zalać bulionem  i dusić 30 minut.               Po tym czasie dodać wino i pomidory w puszce, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić kolejne

Gosia gotuje
Chili con carne 243

chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki 400g 1 puszka  fasoli  400g ( ja miałam białą) 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: chipsy   limonka świeża kolendra lub pietruszka Sposób przygotowania: Na patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojoną

Gosia gotuje
Kremowy pęczak słodko-ostry 266

pietruszka korzeń  - olej rzepakowy  - świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty - pół szklanki soku pomidorowego  - 100ml białego wina półwytrawnego (w wersji dla dzieci bulion warzywny) - przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy

Sajkofanka smaku
Kotlety sojowe w serowym cieście 205

mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów 1 jajko 1/2 szkl mleka 5 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz

Kto ugości moich gości?
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 245

stoły. Najpopularniejszą odmianę jest biała, ale można spotkać również czarną i czerwoną, których to mieszankę wykorzystałam w dzisiejszym przepisie 100g powinno się gotować w około 250 ml wody bądź bulionu przez 20 minut. Komosa ma w sobie tyle dobroci, że śmiało może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Również dobra dla alergików, gdyż nie zawiera ani krzty glutenu. PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ

W kuchni Karmel-itki
Szpinakowe pierożki :) 130

jeszcze 2-3 min. Wyławiamy na talerze i po chwili dobrze jest odlać wodę, która obciekła z pierogów. Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu

vegetanie
Ravioli - włoskie inspiracje :) 152

zniwelować wilgoć. Na koniec dodajemy serek wiejski, z którego należy pozbyć się całkowicie płynu. Farsz jest gotowy :) Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki

vegetanie
Zapiekane papryki z kaszką kuskus. 190

dodatkiem odrobiny grzybowego sosu sojowego i pieprzu. Odstawiamy pieczarki i na tej samej patelni przesmażamy do miękkości drobno pokrojony seler naciowy. W między czasie przyrządzamy kuskus, zalewając go bulionem warzywnym. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, cząbrem i ostrą papryką. Nie solimy, ponieważ zarówno pieczarki jak i kuskus mają już w sobie sól. Teraz papryki dobrze myjemy

vegetanie
Cukinia z kaszą Bulgur :) 155

dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 min, aż woda się wchłonie. Cukinie dobrze myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy cukinie

vegetanie
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 166

miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Drobno siekamy. W tym samym czasie co kapustę, gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu. Osobiście proponujemy ugotować go w bulionie warzywnym. Do kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość

vegetanie
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 182

rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam masalę, kardamon oraz

vegetanie
Marchewka w cieście z kaszą bulgur. 169

dodajemy obie mąki plus pieprz cayenne, ostrą paprykę, oregano i pieprz czarny. Ciasto ma być gęste. Następnie przygotowujemy kaszę bulgur według przepisu producenta. My zalewamy szklankę kaszy wrzącym bulionem warzywnym i odstawiamy na 20 min. pod przykryciem, a po tym czasie jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aby doszła do miękkości. Teraz czas na marchewki. Kiedy ugotują się na krucho

vegetanie