panowie będą wiedzieć jak wcierać. Następnie zawijamy ciasno w folię i chowamy na minimum 2 dni do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalewamy bulionem (my zrobiliśmy z naszej domowej bulionetki - na którą przepis wkrótce), przykrywamy i znowu wkładamy do lodówki. Znowu minimum na 2 dni, ale tym razem co kilka godzin mięso trzeba przewrócić
Marder&Marder Manufacturewięc tylko myjemy, nie obieramy. I też kroimy w kostkę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż brukiew i ziemniaki nieco zmiękną. Wyjmujemy liść i ziele i dodajemy bulion. My użyliśmy naszej domowej bulionetki (1 łyżka), na którą przepis zamieszczę wkrótce, za jakieś 2-3 tygodnie. Wy możecie użyć tego co zwykle do zup używacie. Czyli np. kostki rosołowej
Marder&Marder Manufacturepora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem (Madzia zalała wodą i dodała łyżkę naszej domowej bulionetki ). Wody ma być ok. 1 cm ponad poziom warzyw. Gotować na małym ogniu do momentu aż warzywa będę miękkie
Marder&Marder Manufacturejakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu
Marder&Marder Manufacturedodać odrobinę oliwy. Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Podlewamy je wodą lub rozrzedzonym przecierem pomidorowym. Madzia podlała bulionem z naszej domowej bulionetki . Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Dobrze jest podawać te gołąbki z sosem pomidorowym, takim samym jak przy poprzednich gołąbkach, czyli: puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki
Marder&Marder Manufacturemasła. Po kilku minutach zapraszamy na patelnianą imprezę drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajemy ryż i po chwili podlewamy piwem (pamiętajcie o temperaturze płynów!). Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje. Żeby nam się nie przypaliło ruszamy patelnią na boki. Nie mieszamy! Pod koniec dodajemy pozostałe masło i ser i mieszamy
Marder&Marder Manufacturemała główka młodej kapusty 1/2 kg schabu 4 białe kiełbaski 2 cebule 1 duży pęczek świeżego koperku 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu lub bulionu 1 łyżka przyprawy do gołąbków Rafex 1 łyżeczka jarzynki Rafex pieprz świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki do zawiesiny Sposób przygotowania: Schab umyć, pokroić
Wanilia i KardamonJesień bezsprzecznie kojarzy mi się z grzybami. Jeśli grzyby to zapraszam serdecznie na domową zupę grzybową :) Składniki: ok 50dag suszonych grzybów, ok 2 szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc warto
ChilliJemyUdko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z wody i drobimy, usuwając skórę i kości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty). Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem na wolnym
ChilliJemypatelni z resztą koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu kapusty, do glinianego naczynia wkładamy kolejne warstwy przygotowane wcześniej - kapustę (wyjąć kości), marchew, pietruszkę i cebulę podsmażone razem oraz mięso z bulionu. Wszystko zalewamy wywarem z żeberek. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i całość zapiekamy około pół godziny. Po tym czasie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy dalej, jeszcze
Kuchenna Kontrrewolucyaczytelników. + sól, pieprz do smaku Grzyby pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy wywar warzywny. Grzyby odcedzamy, siekamy/kroimy w cienkie, krótkie paski. Połowę z nich wrzucamy do wrzącego bulionu razem z wodą z moczenia grzybów oraz soją i gotujemy całość do miękkości ziaren. Cebulę szklimy w rondelku na dwóch łyżkach masła. Dorzucamy do niej drugą część grzybów oraz łyżeczkę
Kuchenna Kontrrewolucyapieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy na ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym wywarem i rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem
Kuchenna Kontrrewolucyawinem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona cebula masło klarowane/olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Serca dobrze myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wzdłuż na połowy i pozbywamy się
Kuchenna KontrrewolucyaDodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania
Kto ugości moich gości?będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około pół szklanki). Jeśli ktoś ma ochotę może w tym momencie posypać wierzch dania startym żółtym serem :) Mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy 45 minut
My simple kitchen