bulion - 9142 przepisów (strona:469/610)

Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 642

garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku lub cząbru, suszonego lub świeżego posiekanego 2 płaskie łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki ostrej musztardy 1 płaska łyżka bulionu instant lub przyprawy a la vegeta (można pominąć)  sporo soli i czarnego pieprzu do smaku mąka lub bułka tarta do obtaczania kotletów (ja używam wyłącznie mąki) 3/4 szklanki oleju

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak aksamitny 192

Polski kurczak w chińskim wydaniu Składniki kurczak (ok 1,5 kg) 900 ml bulionu z kurczaka szklanka sosu sojowego jasnego szklanka sosu sojowego ciemnego szklanka wina ryżowego 1/4 szklanki brązowego cukru pęczek szczypiorku z dymkami kawałek świeżego imbiru cienko obrana skórka z pomarańczy łyżka soli 2 goździki 2 gwiazdki anyżu papryczka chilli (suszona) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego) Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński 132

czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone buraki pokroiłem w słupki. Kapustę pokroiłem w duże kawałki ,zalałem bulionem warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie

R'n'G Kitchen
Pasztet z jelenia 187

czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Carpaccio z ziemniaków 146

kozi bardzo mi smakuje , pokusiłem się na wypróbowanie tego przepisu. Przyznam ,że smakuje niesamowicie. Szczególnie polecam jako lekką kolację. Składniki 4 pokrojone w cienkie plastry ziemniaki 600 ml bulionu warzywnego Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka posiekanego koperku łyżeczka posiekanego szczypiorku łyżka orzeszków pinii łyżeczka miodu sól ,pieprz ser kozi Przygotowanie   Ziemniaki umyłem , obrałem

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z boczniakami 150

kolacja Składniki 25 dag makaronu tagliatelle 3 łyżeczki oliwy z oliwek 35 dag boczniaków 50 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 1 pęczek tymianku 100 ml octu balsamicznego 100 ml bulionu warzywnego (kostka) biały pieprz sól Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić. Pomidory umyć , osuszyć . Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić

R'n'G Kitchen
Sos paprykowy z szalotką 144

śmietany 18 % sól Przygotowanie Szalotki drobno pokroiłem w kostkę. Strąki papryki umyłem, przekroiłem wzdłuż i drobno posiekałem. Poddusiłem na małym ogniu razem z szalotką i cukrem. Rozprowadziłem śmietaną i bulionem, gotowałem na średnim ogniu 12 minut. Następnie zmiksowałem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem kajeńskim

R'n'G Kitchen
Wołowina w sosie z tuńczyka 157

wino ,razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę warzywami dusimy na wolnym ogniu około 40 min. Mięso wyjmujemy ,owijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygła). Warzywa przekładamy ,dodajemy odrobinę bulionu z gotowania i razem z osączonym tuńczykiem ,sokiem z cytryny ,kaparami ,miksujemy. Następnie dodajemy majonez ,dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem mięso kroimy na plastry ,podajemy

R'n'G Kitchen
Gałki z kury w galarecie 189

warzywną i gotowałem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyłem kulki mięsne , gotowałem ok.15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypałem opłukane rodzynki. Żelatynę namoczyłem w małej ilości zimnego bulionu, rozprowadziłem gorącym wywarem, wlałem do garnka z mięsem i zagotowałem. Doprawiłem do smaku cukrem. Przełożyłem do salaterek ( można na półmisek ), po wystygnięciu wstawiłem do lodówki, aby galareta stężała

R'n'G Kitchen
Minestra di cavolo e riso 126

oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy na cienkie plasterki. Kapustę grubo szatkujemy. Do garnka z bulionem wrzucamy warzywa ,zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 min (do miękkości warzyw). Następnie wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy pieprzem ,oliwą i parmezanem. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Faszerowane papryki 206

Papryki serwuj posypane posiekaną świeżą kolendrą.  Danie możesz przygotować dzień wcześniej, wstawić do lodówki i upiec je na następny dzień. Wówczas postępuj, jak w przepisie: zalej papryki gorącym bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika, zwiększając jednak czas pieczenia do 40 minut

Roślinna - blog wegański
Delikatna zupa krem z kalafiora 182

Następnym krokiem jest zmiksowanie zupy blenderem. W razie potrzeby możemy dodać do niej jeszcze trochę wody lub bulionu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zupa będzie zupełnie gładka, przetrzyj ie ją dodatkowo przez gęste sitko. Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy czarnuszką, rukolą i małymi chipsami ziemniaczanymi (pokrojone cieniutko ziemniaki, usmażone na niedużej ilości oleju

Okolice Palnika
Zrazy mielone z niespodzianką. 332

dziś),   formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec można podlać wodą, albo bulionem i gotować do wyparowania wody lub włożyć do piekarnika na 30min.- mięso na pewno jest gotowe!) podawać z młodymi ziemniaczkami i warzywkami

Kuchnia Beaty
Zupa marokańska Harira 205

łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnek niedźwiedzi, kardamonu 1.5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie) Kombu pomaga w trawieniu, nie ma smaku. 2l bulionu warzywnego ( można go przygotować na bazie z warzyw, lub na szybko dodać kostkę rosołową, mimo że jest to dwa litry wody, to kostka jedna ) pietruszka pęczek   2 łyżki oleju

Apetyt na Zielone
Botwinka 146

szczerze, że botwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :) Polecam!     Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem z liśćmi na paski

paapilotkaa