bulion - 9142 przepisów (strona:465/610)

Roladki z kurczaka nadziewane szynką i serem 158

zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy ściśle sznurkiem. Roladki przyprawiamy dodatkowo jeszcze papryką. Obsmażamy na oleju z każdej strony i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Goloneczki i żeberka w piwie 131

dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera oraz namoczone grzyby. W wodzie po moczeniu grzybów rozpuszczamy kostkę bulionową. Całość podlewamy ½ piwa i bulionem. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku  w sumie  razem około 2 godzin w temperaturze

Smaki Ewy
Paprykowe pulpety 137

mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną część drobno kroimy i dodajemy do mielonego. Masę mieszamy i formujemy pulpety. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie część odlewamy część do naczynia miksującego, dodajemy pozostałą paprykę, miksujemy, dalej dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę papryki i mąkę. Ponownie miksujemy. Całość dodajemy

Smaki Ewy
Tradycyjna zupa cebulowa 106

gram ) masła, dodajemy cebulę i na cebulę kolejną połowę masła. Smażymy aż cebula zbrązowieje ( jakieś 5 minut ). Usmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy mąkę i przez minutę smażymy. Wlewamy bulion, zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek ( naczynia ), kładziemy grzanki na zupę, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Zapiekamy

Smaki Ewy
Rolada schabowa ze śliwką 119

Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 190 o C przez około 1 ½ - 1.45 godziny ( w sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około 1 szklanką bulionu lub wody. Podgotowujemy przez około 15 minut. Mięso po podpieczeniu z jednej i drugiej strony przykrywamy folią aluminiową aby schab nie wysechł. Gdy rolada będzie upieczona,  zlewamy płyn

Smaki Ewy
Zupa z sałaty 130

kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy maggi, pieprzem, gałką i octem. Gotujemy przez około

Smaki Ewy
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 247

turach. Gotujemy je przez 7-10 minut w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Sos: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku, zmiażdżony  W czasie gdy pierogi będą się gotować, mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
SCHAB W CEBULI A'LA STEK 238

piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.  Podajemy

Walijskie Pichcenie
Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem 151

praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest tu również niedzowna. Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem Składniki: na 4 porcje 1l bulionu z kurczaka ugotowane mięso z połowy kurczaka 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 marchewki 300 g zielonej cukinii 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 3 łyżki natki pietruszki, grubo

codojedzenia
zupa z brokuła 86

warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut (tak by nie rozgotować brokuła).  Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy

Miód i pieprz
letnia zupa minestrone 116

pokrojone w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wcześniej obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory, razem z ziarnami ciecierzycy. Całość zalewamy litrem wody, ( lub bulionu) i gotujemy około 40-50 minut ( aż ciecierzyca zmięknie). Do zupy z ugotowaną ciecierzycą, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, razem z pokrojonymi w plastry papryką i cukinią. Gotujemy jeszcze przez trzy

Miód i pieprz
Kurczak garam masala z fasolką i żytnim makaronem 152

Dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy przyprawą garam masala. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli kurczak wydaje się nam za suchy podlewamy go odrobina bulionu. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości (makaron żytni bardzo szybko robi się mięciutki, dosłownie po kilku minutach). Makaron łączymy z kurczakiem

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 200

szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych  (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków,  sól i pieprz. Do podania: piwo

SzczyptaSmaQ
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 168

zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut

Camilla w kuchni
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 184

opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem 50 ml bulionu garść rukoli 1/3 papryki, kolor dowolny łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Kasza gryczana z dodatkami Gotuję kaszę gryczaną do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo

Mango Papaja