bulion - 9142 przepisów (strona:459/610)

Skrzydełka w ryżu 188

bazylią  olej do smażenia  2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu) Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam.  Tak zamarynowane odstawiam  na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej

Takie tam pichcenie
krem z brokuła 136

warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut (tak by nie rozgotować brokuła).  Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy

Miód i pieprz
Pasta z tuńczykiem. 201

niedzielne śniadanko polecam pastę z tuńczykiem- szybka i bardzo dobra. Potrzebujecie zaledwie 15 min., żeby ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w bulionie warzywnym 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Kawałki tuńczyka rozdrobnić widelcem, szczypiorek drobno posiekać,   ugotowane jajka utrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą

Kuchnia Beaty
Zupa grysikowa 188

Wykonanie: Warzywa i udko obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie wyciągamy je a do bulionu dodajemy kaszę mannę. Kaszę mannę gotujemy do miękkości. Wystudzone warzywa musimy starkować na dużych oczkach tarki, udko obrać z mięsa i pokroić na małe kawałeczki. Warzywa i mięso dodajemy

paapilotkaa
Risotto dyniowo-pieczarkowe 96

sezonie na dynię można zrobić też risotto. Wyszło pyszne - nie zabrakło w nim niczego z klasycznego risotto: ryżu arborio, bulionu, wina i parmezanu. Pojawiły się też składniki nietypowe jak dynia

Milion Smaków
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 168

makaronu penne 30 dag drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy

Wanilia i Kardamon
Mielone paluszki z brokułem 154

mięsa ( może być zmielone ale bezpieczniej samemu zmielić) 1 jajko 1 średni brokuł ( podzielić na cząstki i z blanszować) 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 bułki czerstwe ( namoczyć w bulionie lub mleku) sól, pieprz do smaku olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny) Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać brokuł , chwilkę poddusić

Eli Gotowanie
Pstrąg duszony w jabłkach 130

czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa

Eli Gotowanie
Obiad w pół godziny 159

tłuszcz ,smażę ok 3 minut cały czas mieszając.Wrzucam  umytą i pokrojony w większe kawałki filet . Smażę jeszcze ok 2 minut Po tym czasie dolewam 1,1/2 szklanki bulionu i przykrywam pokrywą zmniejszam ogień do minimum. Czas na surówkę  Składniki  1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz do smaku szczypta

Eli Gotowanie
Sałatka z zielonych pomidorów + dodatki 132

rzucam marchewkę ,pomidory, mieszam i posypuje solą aby warzywa szybciej zmiękły. Podsmażam jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając. Teraz wrzucam jabłka i dolewam 1/2 szklanki wody ( maże być bulion) zmniejszam ogień do minimum i duszę pod przykryciem ok 10 minut . Doprawiam solą i pieprzem  Gotowe . Można podawać ja ciepłą jak również na zimno. Życzę smacznej kolacji

Eli Gotowanie
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 157

Przełożyć go na rozbity filet , Zwinąć mięso tak aby powstał wałek. W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić troszeczkę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , Wlożyć rulon drobiowy , podlać 1/2 szklanki buliony i dodać mus z jabłka. Dusić ok 25 minut , często obracając mięso

Eli Gotowanie
Zrazy - zaproszenie do akcji 168

bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony i przekladam je do rondelka ,podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu często przekręcając . Pod koniec dyszenia dodaje szklankę wody lub bulionu zagotowuje zagęszczam mąką i 1/2 szklanki jogurtu greckiego , doprawiam .  Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę

Eli Gotowanie
Kokardki na obiad 154

półtalarki. Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam cebule i pieczarki ,posypuję solą aby cebula i pieczarki puściły soki. Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej

Eli Gotowanie
Żurek nie żurek 148

Składniki  4 litry wody ( może być bulion)  200 g śmietany kwaśnej  4 plastry boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka )  1 i 1/2 łyżki majeranku  1 łyżka czubata chrzanu   2 łyżki mąki  6-7 ząbków czosnku   włoszczyzna  1 duża cebula  sól,pieprz do smaku  listek laurowy

Eli Gotowanie
Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji 163

schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji  3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania