pyszne i aromatyczne. Proste w przygotowaniu. One się pieką - ty odpoczywasz. Składniki: 6 sporych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę Marynata: 100 ml bulionu sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku jeśli lubisz
AZgotuj!czosnku przekrój na pół. Oliwę rozgrzej w rondlu i włóż czosnek przekrojonymi ząbkami do dna naczynia, niech uwolni aromat. Wlej pomidory i szklankę wina. Odparuj wino, dolej bulion lub gorącą wodę (ok szklanki). Dodaj jeśli trzeba łyżkę koncentratu pomidorowego Wyjmij czosnek i delikatni wyciskaj czosnek który ponownie wrzucisz do garnka. Posól
AZgotuj!wyszła wspaniała. Jednak ... denerwują mnie skórki z owoców. Dlatego następną, tą na święta zrobię inaczej. Tu filet jest upieczony. W nowej, lepszej wersji ugotuję go w bulionie. A ugotowane owoce żurawin przetrę przez sito. Do tego obowiązkowo chrzan. Sos chrzanowy. Choć przyznam, że zjadłam dziś kawałek na lunch z octem balsamicznym. Jednak
AZgotuj!biały pieprz Pianka kawowa: 200 ml wody 5 g sucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut
AZgotuj!średni kalafior 1 litr mleka kokosowego 1/2 laski wanilii 1 łyżka prażonych płatów migdałowych sól i biały pieprz Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić zblanszowanego kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka
AZgotuj!patelni. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce razem z marchewką. Marchewkę wrzucić do cebuli i przesmażyć. Dorzucić kalarepę i 2 łyżki masła. Dusić do miękkości, można podlać wodą lub bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i kłaść paski kurczaka. Szałwię posiekać i dodać do kurczaka. Wyłożyć na gorącą jarzynkę. Smacznego :) Kategoria: Mięsa , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged
https:KKuchniaMniamwarzywa, lubczyk grzyb i ziarenka pieprzu włożyć do garnka(ok 3l) i zalać zimną wodą. Ugotować wywar na małym ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek. KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać
https:KKuchniaMniamkostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut. Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe. Podajemy
Pan i Pani Smith w kuchnibazylii - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na maśle. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Przygotowujemy bulion. (około 1 litr wody) Do wywaru dodajemy warzywa, cebulę z czosnkiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojony koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i chwilkę razem wszystko gotujemy
Pan i Pani Smith w kuchniszklanki soczewicy - sok pomidorowy lekko zagęszczony(typu Tomatera) 500 ml - 2 łyżki otrąb owsianych - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne Przygotować bulion, czyli ugotować wodę z cebulą, marchewką pokrojoną w plasterki, pietruszką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Od momentu zagotowania wody z warzywami gotować jeszcze 10 min na małym ogniu. W osobnym garnku do dwóch
Corner With Recipeskawałki. Na rozgrzany olej wrzucić bazylię i pokrojony drobno czosnek. Po chwili dodać pomidory, poczekać, aż puszczą trochę soku. Dodać paprykę, poddusić wszystko razem kilka minut. Dodać do gorącego bulionu**. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, przyprawami. Lekko ostudzić, zblendować. Jeszcze raz i w miarę potrzeby doprawić. *Swój wywar ugotowałam na cebuli, kawałku selera, kilku małych
Corner With Recipesdzisiaj pomysł na zupę dyniową znaleziony na Kwestii Smaku. Składniki: 1200 g dyni (zważonej przed obraniem) 1/2 cebuli z łupiną 4 ząbki czosnku z łupiną 5 pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 60 ml śmietany 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól kurkuma, papryka ostra, oregano suszone Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w poprzek. Dynię, pomidory, czosnek i cebulę
Moja Galeria Smakucytryny Ziemniaki i por pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać por i ziemniaka, chwilę smażyć. Dodać białe wino. Odparować przez 3 minuty na dużym ogniu. Wlać bulion i gotować 10 minut. Dodać oczyszczone i pokrojone białe szparagi. Doprawić szczyptą cukru, lekko posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone, zmiksować. Doprawić sokiem z cytrynem. gałką muszkatołową
Moja Galeria SmakuPiekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przenieść filet z papryką do piekarnika. Piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i odstawić. Komosę ryżową przesypać do rondelka. Zalać 2/3 szklanki wody lub bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Do miski włożyć posiekaną sałatę rzymską, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, quinoa, upieczoną paprykę
Moja Galeria Smakuszklanka kaszy bulgur 2 łyżeczki przyprawy do marchewki po koreańsku dostępna w sklepie Eko Maja pieprz cayene 1 łyżeczka pokruszonego czosnku w płatkach olej 3 szklanki wody (lub bulionu, jeśli chcemy by smak był bardziej wyrazisty) opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawę do marchewki, pieprz cayene i płatki czosnku mieszamy z olejem i nacieramy tą mieszanką kurczaka
Cynamonowe szczęście