bulion - 9142 przepisów (strona:448/610)

Pstrąg duszony w jabłkach 156

czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa

Eli Gotowanie
Obiad w pół godziny 195

tłuszcz ,smażę ok 3 minut cały czas mieszając.Wrzucam  umytą i pokrojony w większe kawałki filet . Smażę jeszcze ok 2 minut Po tym czasie dolewam 1,1/2 szklanki bulionu i przykrywam pokrywą zmniejszam ogień do minimum. Czas na surówkę  Składniki  1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz do smaku szczypta

Eli Gotowanie
Sałatka z zielonych pomidorów + dodatki 160

rzucam marchewkę ,pomidory, mieszam i posypuje solą aby warzywa szybciej zmiękły. Podsmażam jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając. Teraz wrzucam jabłka i dolewam 1/2 szklanki wody ( maże być bulion) zmniejszam ogień do minimum i duszę pod przykryciem ok 10 minut . Doprawiam solą i pieprzem  Gotowe . Można podawać ja ciepłą jak również na zimno. Życzę smacznej kolacji

Eli Gotowanie
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 186

Przełożyć go na rozbity filet , Zwinąć mięso tak aby powstał wałek. W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić troszeczkę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , Wlożyć rulon drobiowy , podlać 1/2 szklanki buliony i dodać mus z jabłka. Dusić ok 25 minut , często obracając mięso

Eli Gotowanie
Zrazy - zaproszenie do akcji 189

bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony i przekladam je do rondelka ,podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu często przekręcając . Pod koniec dyszenia dodaje szklankę wody lub bulionu zagotowuje zagęszczam mąką i 1/2 szklanki jogurtu greckiego , doprawiam .  Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę

Eli Gotowanie
Kokardki na obiad 188

półtalarki. Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam cebule i pieczarki ,posypuję solą aby cebula i pieczarki puściły soki. Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej

Eli Gotowanie
Żurek nie żurek 172

Składniki  4 litry wody ( może być bulion)  200 g śmietany kwaśnej  4 plastry boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka )  1 i 1/2 łyżki majeranku  1 łyżka czubata chrzanu   2 łyżki mąki  6-7 ząbków czosnku   włoszczyzna  1 duża cebula  sól,pieprz do smaku  listek laurowy

Eli Gotowanie
Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji 187

schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji  3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać

Eli Gotowanie
Roladki ze śliwką 189

pokrojoną w piórka cebulę , na koniec śliwki. Zwinąć w rulon. Krok 3 . Każdy schabowy rulon obtoczyć w mące i smażyć . Krok 4 . Do rondla przełożyć roladki ,podlać wodą lub bulionem i przykryć.  Krok 5 . Dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut . Od czasu do czasu uzupełniać wodę . Na koniec doprawić sos solą ,pierzem można papryką ( zależy

Eli Gotowanie
Duszone żeberka 166

coś do szczęścia będzie brakować .     Składniki żeberka wieprzowe 5 pieczarek 1 cebula 10 ziemniaków 1 łyżka majeranek sól ,pieprz  oliwa  1 szklanka wody (lub bulionu,rosołu) Wykonanie 1 . Żeberka umyć i rozkroić między kostkami. Na rozgrzanej patelni obsmażyć każdy kawałek na brązowy kolor. Przełożyć do rondla. 2 . Umyte i osuszone pieczarki i cebule pokroić

Eli Gotowanie
Filet z różnościami 198

mące.           Krok 6    Obsmażyć filety z każdej strony na zloty kolor .  Przełożyć do rondla podlać odrobiną wody lub bulionu ,dusić ok 15 minut .                     Podawać z dodatkiem sałaty i placków

Eli Gotowanie
Chłodnik 172

koperku jajko (jedno na osobe) filet drobiowy sół,pieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu  1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet pokroić w paski , opruszyć solą i pieprzem , usmażyć na zloty kolor

Eli Gotowanie
Duszone żeberka 161

oliwy ,podsmażyć żeberka. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor , pokrojoną w kostkę 1 cebulę i czosnek. Przełożyć do żeberek. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu.  Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn . 3   Główke kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli

Eli Gotowanie
Błyskawiczny obiad 148

rzodkiew , rozgniecione  ziarna kolendry, dokładnie  wymieszać . Wlewamy  ok          1 szklanki bulionu lub wody , dusimy 5 minut. Doprawiamy solą ,pieprzem . Krok 6 Odcedzony makaron dodajemy do warzyw  i mięsa , dokładnie mieszamy .          Przed podaniem posypałam wszystko posiekanymi nerkowcami

Eli Gotowanie
Schabowe jajko 200

jednej rozsmarować musztardę   położyć  jajko . Zwinąć w rulon zabezpieczyć wykałaczką. -  Obsmażyć z każdej strony   -  Do podsmażonych schabowych dodać pokrojone pieczarki ,cebule ,seler - Podlać szklanką bulionu lub wody , przykryć .Dusić ok 20 minut. - Uduszone warzywa zmiksować . Sos doprawić według uznania .    Podawać z makaronem ,ryżem lub kasą  i koniecznie surówka

Eli Gotowanie