cebula 1/3 szklanki białego pół wytrawnego wina 25 g masła sok z jednej cytryny 3 łyżeczki miodu sól, pieprz pesto z niedźwiedziego czosnku Przygotowanie Rybę dokładnie opłukać. Ugotować w bulionie warzywnym (ok 5 min). Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na łyżeczce masła. Wlać wino i sok z cytryny - trzymać na ogniu ok 10 min. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe
Gaździnka warzySkładniki wg. Hestona: - oliwa z oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie
Ukojenie PodniebieniaDania z ryżem to szybki i prosty pomysł na obiad. Dzisiaj jedna z takich propozycji. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z kurczaka, na którym wcześniej ugotowałam bulion. Danie przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek fasolki szparagowej i małych marcheweczek świetnie skomponował się w całości. Ryż z kurczakiem, fasolką i marcheweczkam i SKŁADNIKI : 2 ugotowane udka z kurczaka 100 g ryżu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDoskonale sprawdzi jako przekąska na co dzień, jak i przy różnych imprezach okolicznościowych. 40 dag żołądków drobiowych 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 puszki zielonego groszku 1 kostka bulionu warzywnego 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3-4 łyżki żelatyny sól, pieprz Żołądki opłukać i przełożyć do garnka - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować w osolonej
Di gotujepodsmażone na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby przykryło mięso. Dusimy na małym ogniu przez ok 30-40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, w celu odparowanie i zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku. Gulasz jest
Walijskie Pichceniełyżek gorącej zupy i wymieszać na gładko, bez grudek, następnie wlać do garnka z zupą i wymieszać podawać z jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem. Można dodać marchewkę z bulionu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardziej, że pogoda dopisuje. Obok lekkich sałatek bardziej treściwe też się przydadzą. Dzisiejsza sałatka jest mieszaniną świeżych wiosennych warzyw, jajek i kuskus. SKŁADNIKI: 1 szkl. kuskus rosół lub bulion 3 ogórki małosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych
Kuchnia Beatydrobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem
Codzienna kuchnia niecodziennaprogramów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych
Moja DelicjaWiosenna zupa z makaronem to propozycja na szybki i lekki obiad. Jeśli macie gotowy bulion to wystarczy kilkanaście minut i możecie cieszyć się smakiem tej zupy. W środku piękne zielone warzywa i listki bazylii. Czego można chcieć więcej? Kompozycja zupy przypomina mi kwintesencje wiosny – lekkość i wszędobylski zielony kolor. Najbardziej cieszę się, że sezon na szparagi już trwa
Pasja Smakudusić przez chwilę. Następnie wlać wino, dusić prze chwilę. Dodać pomidory, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Od czasu do czasu mieszać. Można dolać trochę bulionu, gdyby płyn z sosu zbytnio odparował. Na końcu doprawić do smaku
zadanie-gotowanieczasie obrać i pokroić warzywa, cebulę opalić. Gdy woda zacznie wrzeć dodać warzywa i przyprawy, gotować wywar 2 godziny. Jest to proces czasochłonny, ale jak dla mnie taki bulion jest niezwykle esencjonalny i jest najlepszą bazą pod zupy. Po tym czasie dodać soczewicę i kaszę i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko około
dom-agi.plpół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła 500 ml wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone
Monia miesza i gotujejednego granata 1 jogurt naturalny typu grecki garść mięty np. czekoladowej 3 łyżki rumu 250 gr. malin lub truskawek ewentualnie cukier, pieprz, sól WYKONANIE: szkl. kuskus zalać szkl. bulionu drobiowego, odstawić (wg. przepisu), miętę zmiksować z dwiema łyżkami jogurtu, ogórek zetrzeć na grubych oczkach, odsączyć, zmiksowaną miętę z jogurtem połączyć z ogórkiem, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem, dodać resztę
Kuchnia Beatysprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć. Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru
R'n'G Kitchen