bulion - 9142 przepisów (strona:431/610)

Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 131

boeuf strogonow był przygotowany dokładnie tak jak podaje cytowany powyżej oryginalny przepis, jednak kiedy mięso i cebula zostały już przełożone z patelni do garnka, dodaliśmy do nich 2 szklanki bulionu wołowego, pokrojone w paseczki ogórki, pokrojone w cienkie plasterki i podsmażone na odrobinie oleju pieczarki i dusiliśmy jeszcze około 30-40 minut. Na sam koniec doprawiliśmy Vegamite i musztardą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z kurczaka z groszkiem 144

małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zrumienić cebulę. Następnie dodać groszek z puszki razem z zalewą oraz rozdrobnione mięso. Całość zalać bulionem, dodać natkę pietruszki. Zagotować i gotować ze 2-3 minutki. Mąkę pszenną wymieszać w odrobinie wody i zagęścić potrawkę. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Dokładnie wymieszać i można podawać

Monia miesza i gotuje
MAKARON W SOSIE MUSZTARDOWYM 173

pomidorów,a miąższ kroimy w małą kostkę.Czosnek ścieramy na tarce do parmezanu.Świeży tymianek drobno siekamy.Makaron gotujemy al"dente.W rondlu rozgrzewamy oliwę,cebulę zeszklić,czosnek i cukinię.Wlewamy bulion i śmietanę,dodajemy pomidory i tymianek.Przyprawiamy solą i białym pieprzem,gotujemy ok.2 min.Do sosu dodajemy musztardę, jak potrzeba to robimy zasmażkę z mąki,i dodajemy do sosu,chwilę gotujemy mieszając

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 249

Składniki na około 4-6 porcji: 2 puszki mleka kokosowego House of Asia 8-10 liści limonki kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych  pęczek tajskiej

Jemy Pijemy
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 182

Tajska zupa w kilkanaście minut :)  Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone

SzczyptaSmaQ
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 157

skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku, że nie potrzebowałam dodawać już bulionu. W klasycznej ribollicie do zupy wkładamy czerstwy chleb, który mięknąc ją zagęszcza, ale nadaje jej również mniej apetycznego wyglądu. Wolałam więc zrobić z chleba chrupiące grzanki na wzór tych wykorzystywanych

Chilli Czosnek i Oliwa
GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ 190

Mięso w miseczce posypujemy przyprawą uniwersalną i mąką pszenną,mieszamy.Na 3 łyżkach oleju obsmażamy mięso.Gdy się już zrumieni ,dodajemy cebulę i słodką paprykę w proszku,chwilkę smażymy,podlewamy bulionem i gotujemy 30min.,przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę zalewamy 1 i 1/3 szkl.wrzątku,solimy,i gotujemy 20min.Posiekaną cebulę dusimy na oleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KURCZAK PO KREOLSKU 20760

PRZYPRAWĘ cajun.Wymieszać.Dodać kurczaka i obtoczyć go w mieszance.W rondelku na łyżce oliwy przesmażyć czosnek i cebulę oraz paprykę.Dodač mieszankę,która pozostała w miseczce.Wymieszać.Dolac bulion,zagotowac i odstawić.Na reszcie oliwy i smażyć mięso z dwóch stron i zalać sosem.Dusimy kilka minut ,dodać śmietankę.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 173

papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą

Walijskie Pichcenie
Risotto z dzikim ogórkiem i kurczakiem 135

przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy aż zacznie się szklić, podlewamy winem, dodajemy przyprawy i ciągle mieszając gotujemy i dolewamy wody lub bulionu tyle by ryż miał dostateczną ilość płynu. Pod koniec kiedy ryż już jest miękki dodajemy pokrojone w plasterki dzikie ogórki i zostawiamy pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Zupa gołąbkowa 155

zupą.  Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l  wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała marchew 1/2 selera 1 por 1 cebula 500g mięsa mielonego - rodzaj według uznania 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela

Garnkowe fanaberie
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 224

zupa  Tom Kha ,  yellow curry  oraz  szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych

Jemy Pijemy
zupa ogórkowa nie tylko dla wegetarian 122

Któż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście

Ugotujmy Coś
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 152

solimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu

Quinoa Raz!
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 214

Składniki na około 4-6 porcji: 1 l mleka kokosowego lub 0,5 l mleka kokosowego i 0,5 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół

Jemy Pijemy