bulion - 9142 przepisów (strona:437/610)

Butter Chicken w Makowieckiej wersji 100

dorzucam do rozgrzanego masła. Około centymetra imbiru obieram, kroję w drobniutką kostkę i także dodaję by szybciutko podsmażyć i dodatkowo wydobyć jego smak. Po minucie zalewam wszystko 500 ml bulionu, dodaję solidną łyżkę przecieru pomidorowego i dość drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Wszystko razem zagotowuję i dokładam kurczaka. Duszę pod przykryciem przez około pół godziny- lubię gdy kurczak się wręcz rozpada

Pichceniomania
Kremowe risotto z kurczakiem i cukinią 150

będą jeszcze nieco dusić się z resztą składników, pilnuję więc, by nie przesadzić ze smażeniem, gdyż cukinią mogłaby się rozpaść a kurczak wysechłby na wiór. Ponieważ nie przygotowałam specjalnego bulionu, którym powinnam zalać ryż, na patelnię po smażeniu cukinii i kurczaka wlewam wodę, około 0,5 l. Niejako myję nią patelnię i cały ten smażony smak ląduje wraz z wodą

Pichceniomania
CHŁODNIK Z BOTWINKI 107

miękkości.  Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą.  Do ostudzonego bulionu dodaj kefir, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewkę.  Koperek poszatkuj i dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku, podaj z jajkiem lub solo. Smacznego

Kukuleczki
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 167

potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę

Blondynka Gotuje
Zupa z soczewicą i papryką 284

lekko pikantna. Jest też sycąca i aromatyczna, a składniki nie wyszukane i łatwo dostępne. Zatem zapraszam do gotowania   Na około 4-5 porcji potrzeba: kość na zupę lub bulion 100 g marchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna

Niebieski kubek z kawa
Ogórkowa 190

rozdrabniamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebule i ogórki podsmażamy na maśle do czasu aż warzywa zmiękną. Dokładamy do bulionu. Gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy kukurydzę, mięso i drobno posiekany koperek. zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku

Pobite gary Barbary
Pomidorowa kasza orkiszowa z bobem 244

kaszę, zalać wodą i przyprawić. Dusić około 15 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby można dodać więcej wody, a zamiast niej można użyć bulionu drobiowego. Na końcu dodać wyłuskany bób i chwilę podsmażyć. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z patelni , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bób

https:KKuchniaMniam
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 169

zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła powstały bulion i pasowała smakiem. Dekoracja w postaci paluszków o smaku wędzonego bekonu przypadkowa nie była - spróbowałam, posmakowało mi i do całości bardzo pasowało. Zupę przygotowałam jako zgłoszenie na konkurs kreatywny, dzięki czemu mam kolejną

Kolorowy Przepisownik
ozory w musztardowym sosie 93

laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut. Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na trzy centymetrowe kawałki.  Do rondla wlewamy słodką śmietanę, oraz łyżkę wywaru spod ozorów.  Całość gotujemy, redukując śmietanę

Miód i pieprz
KURCZAK W KREMOWYM SOSIE 331

kurczaka olej 1puszka pomidorów 1-2 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka octu winnego 0.5 szkl.bulionu 1 cebula sól pieprz bazylia zielenina ********************************************  Porcje kurczaka obsmażyč na oleju.Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy i ocet.Obrac cebulę,pokroić drobno w kostkę,dodac do potrawy.Dusić razem pod przykryciem ok.30 minut,aż kurczak będzie miękki.Wyjąć mięso,sos przyprawić solą,pieprzem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA NEAPOLITAŃSKA NA INDYKU 160

Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie do miseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Na koniec doprawiamy sporą ilością śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
Kurczak po francusku 161

Składniki 1 pierś z kurczaka 1 jajo 2 łyżki parmezanu mąka sól, pieprz 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 cytryny zielona pietruszka 4 ząbki czosnku 1/4 … Czytaj dalej Kurczak po francusku

czarrna od kuchni
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 419

roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią.  Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut.  Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy a na patelnię wlewamy ponownie 200 ml wody, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem

Kulinarne Fantazje Marioli
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ KUSKUS - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 228

sól pieprz sok z cytryny 0.5 szkl.bulionu warzywnego  ********************************************************* Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety i gotujemy je w bulionie warzywnym z marchewką starta na tarce.Zredukować( odparować) sos,lekko wstydzić i dodać jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z cukinii 186

pieprz Warzywa umyć, obra ć (oprócz cukinii), pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości masła wraz z czosnkiem i drobno posiekaną papryczką chilli. Następnie wlać do garnka wody lub bulion, tak by płyn przykrył warzywa w garnku. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać listki bazylii i zblendować. Doprawić krem solą/sosem sojowym oraz pieprzem. Smacznego

Dobra karma