bulion - 9142 przepisów (strona:446/610)

Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 210

łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę olej do smażenia Sos pomidorowy 1 bananowa szalotka 2 ząbki czosnku 800 g pokrojonych pomidorów z puszki 50 ml mięsnego bulionu, skoncentrowanego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku 2 kulki mozzarella 4 łyżki utartego manchego

codojedzenia
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 241

patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, papryczki chilli oraz wszystkie przyprawy. Smaż delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
,,Kraina kolorowych papryk faszerowanych cukinią i słonecznikiem” 129

zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego

Podróż w kulinaria
,,Kapturki cukinii faszerowane słonecznikiem”  161

zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego

Podróż w kulinaria
Zupa dyniowo - ziemniaczana 160

najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :) Zachęcam, szczególnie teraz, kiedy w pięknej i złotej jesieni króluje właśnie dynia! Zupa dyniowo - ziemniaczana: * woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny) * ziemniaki- 1/2 kg * dynia hokkaido- 1/2 kg * marchewka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * suszona włoszczyzna- 2 łyżki * olej ryżowy- do smażenia * listek laurowy, ziele angielskie * sól

Kraina Miodem Płynąca
Mule w białym winie i pomidorach 184

wrzuć małże. Przyk ry j garnek pokrywką i duś małże przez 5 minut. Małże powinny się otworzyć i zmienić kolor na pomarańczowy. Odcedż małże z płynu. Dwie łyżki bulionu zachowaj do pomidorów. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych

codojedzenia
Krokiety z farszem mięsnym 165

dodatkiem cebuli , wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju

Ogrodnik w podróży
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 175

łyżeczki mieszanki przypraw curry (dalej Metal), mieszamy. Teraz Woda - ale jeszcze nie woda :)) Najpierw sól - 1 płaska łyżeczka soli morskiej. Tak, mieszamy :)) Można dodać też 1 łyżeczkę bulionu warzywnego w proszku ale nie jest to konieczne. I teraz dolewamy zimnej wody , tyle, żeby przykryła wszystko, co jest w garnku. Pokrywka, średni ogień, gotuje się. Zupka sobie mięknie i przechodzi smakami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pikantna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i ziołami 143

ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, albo z grzankami z mozarellą.   Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść liści bazylii garść liści oregano 0,5 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 ostrej papryczki sól, pieprz, opcjonalnie trzcinowy

Kulinarne Inspiracje
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 191

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki

pieprzny smaczek
Kaczka – porady 301

pieczenia, czasami również po uprzednim obsmażeniu. Kaczkę można też skądinąd gotować, np. jako dodatek do rosołu. Z pozostałych z rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki

Kulinarna Pokusa
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 194

dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 178

kolorze, tym razem z udkami kurczaka, marchewką, ziemniakami, pomidorami i grzybami, dzięki którym całe danie nabiera niezwykłego smaku i aromatu (d la jeszcze większego podkreślenia smaku grzybów można użyć bulion grzybowy- o ile używacie takie 'cuda'- zamiast wody). Dania jednogarnkowe są świetne pod względem wygody i oszczędności czasu w ich przygotowaniu, jak również pod względem smaku, gdyż przesiąknięte są aromatem

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z pietruszki 204

nią zrobić. Zupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam! składniki 100 g natki pietruszki 200 g ziemniaków 2 cebule 170 g  2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek, pietruszka do podania przygotowanie Pietruszkę  opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę

Stare Gary