bulion - 9142 przepisów (strona:452/610)

letnia zupa minestrone 154

pokrojone w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wcześniej obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory, razem z ziarnami ciecierzycy. Całość zalewamy litrem wody, ( lub bulionu) i gotujemy około 40-50 minut ( aż ciecierzyca zmięknie). Do zupy z ugotowaną ciecierzycą, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, razem z pokrojonymi w plastry papryką i cukinią. Gotujemy jeszcze przez trzy

Miód i pieprz
Kurczak garam masala z fasolką i żytnim makaronem 191

Dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy przyprawą garam masala. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli kurczak wydaje się nam za suchy podlewamy go odrobina bulionu. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości (makaron żytni bardzo szybko robi się mięciutki, dosłownie po kilku minutach). Makaron łączymy z kurczakiem

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 249

szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych  (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków,  sól i pieprz. Do podania: piwo

SzczyptaSmaQ
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 203

zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut

Camilla w kuchni
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 232

opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem 50 ml bulionu garść rukoli 1/3 papryki, kolor dowolny łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Kasza gryczana z dodatkami Gotuję kaszę gryczaną do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo

Mango Papaja
Indyk z owocami w galarecie 219

niezawodnym połączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające. Składniki: – 1 duża pierś z indyka – 2 litry bulionu drobiowego – kilka gotowanych na twardo jajek – kilka brzoskwiń świeżych w sezonie, poza sezonem z puszki – ananas z puszki – papryka konserwowa – kilka korniszonów – 1 ugotowana

Pociąg Do Kuchni
Kurczak po czerkiesku 274

około 200 gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy

Pociąg Do Kuchni
makaron i sezonowe warzywa 187

klarownego,lub 50ml oliwy z oliwek Sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 500g makaronu 10małych pomidorków przekrojonych na pół 50g startego parmezanu 250ml rosolu ,lub bulionu warzywnego Wykonanie Na rozgrzana patelnie z maslem,wrzucic wszystkie warzywa pokrojone.Doprawic solą ,pieprzem i suszonymi ziołami ..Dusic do miękkości ,aż marchewka zrobi się zlocista , mieszając co jakiś czas Wszystko dusic

w mojej kuchni
Gołąbki z młodej kapusty 218

zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone

codojedzenia
Lekki bigos z cukinii 258

vegety Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm.  W garnku gotujemy szklankę wody wymieszaną z vegetą lub szklankę bulionu warzywnego. Wrzucamy cukinię i gotujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por.  W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki

Kuchnia moimi oczami
Beszamel + LBA 165

Niespodziewanie wpadają do ciebie goście masz 20 min na przygotowanie kolacji, co przygotujesz? Spaghetti carbonara 6. Ile potrzebujesz składników by zrobić krem z warzyw? Niewiele - wystarczą warzywa, bulion i przyprawy :) 7.Twoje menu na imprezę - zależy od rodzaju imprezy, nie ma jednego uniwersalnego menu :P 8. Czy gotujesz obiad tak żeby wykorzystać go na drugi dzień? Oczywiście - życie studenckie poniekąd tego

psgotujemy
Risotto z okoniem nilowym -- 235

Składniki 1 szklanka ryżu arborio 600 g ryby -u mnie okoń nilowy 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego 2 cebule 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 1 cukinia oliwa sól pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 2 marchewki surowe Wykonanie Cebulę i cukinie kroimy w kostkę.Czosnek obieramy

w mojej kuchni
Risotto ze smardzami 161

kilka minut. Pokrój je w krążki, ale zostaw kilka grzybków do dekoracji potrawy. Pręciki szafranu zalej gorącą woda i dolej płyn w momencie dolewania bulionu, aby ryż zyskał na kolorze. Smak smardzy jest wyjątkowy, nieporównywalny z niczym  jak trufle

AZgotuj!
Sałatka kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka 222

czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu  ryżowego kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka ugotuj  w bulionie z dodatkiem sosu sojowego  ok 15 minut . 2. Kiełki fasoli wrzuć na wrzątek na 3 minuty. Odcedź. Pozostaw do ostygnięcia na durszlaku

AZgotuj!
Masz niskie żelazo we krwi? Jedź zupę z dyni z pestkami i mleczkiem kokosowym 189

łyżka oleju kokosowego pestki dyni  Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę zeszklij na odrobinie oleju kokosowym. Dadaj pokrojoną dynię. 2. Całość zalej 1,5 litra bulionu, dodaj batata pokrojonego w duże kawałki. Gotuj ok 20 minut.  3. W między czasie dodawaj przyprawy: 1 łyżeczkę curry, małą papryczkę chili

AZgotuj!