Akademii. Planowaliśmy wziąźć udział w Akademii od początku, ale niestety nam się to nie udało! Przeoczyliśmy już kilka ciekawych zajęć - kuchnie wegetariańską, wegańską i bezglutenową, Akademię o sosach, bulionach i zupach oraz knife skills czyli o technikach posługiwania się nożem! Tej edycji Akademii to dopiero poczatek - nie mogę się doczekać owoców morza, ryb, dzieczyzny, jagnięciny czy choćby wołowiny - jeśli
Plate of Joyciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba amarantusowego, serkiem typu almette śmietankowym/serkiem kermowym tip, brokułem na chwilę sparzonym w bulionie warzywnym Kanapki z chleba ze śliwką z masłem, sałatą lodową, wędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem
Fiolka w kuchnifileciki anchois i czubatą łyżeczkę kaparów. Kiedy wątróbka już nam się usmaży, a reszta ładnie połączy, zawartość całej patelni miksujemy na gładką masę. Możemy dodać do niej trochę bulionu, żeby nie była za sucha. 3 – 4 ładne, dojrzałe i pachnące pomidory pozbawiamy skóry i pestek i kroimy w małe kawałeczki. Dodajemy do nich drobno pokrojony czosnek
Patchworkmięso w paski, warzywa w kostkę. Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem. Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa. Zasmażka: Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć
Kuchnia DanusiPodsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili i różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO
Lubczyk i WaniliaSkładniki: 2 Filety z Kurczaka bez skóry 2 Papryki Zielone 2 Papryki Białe 2 Papryki Czerwone 2 Pomidory 2 Cebule Łyżka wegety 2 Szklanki wody 2 Kostki drobiowe " bulion" Sól , Pieprz, Łyżka Oleju Sposób Przygotowania: Pierś z kurczaka umyć , pokroić w kostkę. Filet przyprawić vegetą . Na rozgrzaną patelnię , wlać olej a następnie wrzucić filet
Gotowanie Patkikroicie połówkę dyni na kilka części, obieracie ze skóry (nie pozbądźcie się przy tym palców, ani kończyn…), potem kroicie na małe kawałki i wrzucacie do gotowego już wówczas bulionu. Gotujecie dalej do miękkości, po czym zestawiacie z ognia. Na koniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie
GRUBY WAŁEKstołach, ponieważ jest lepsze i zdrowsze od kurczaków smażonych i ociekających tłuszczem. Jeżeli jesteście na diecie możecie przyrządzić wersję gotowaną. Kurczaka po prostu gotujecie w małej ilości wody lub bulionu, później dodajecie śmietanę (jogurt) oraz chrzan, trzymacie na ogniu tyle by zgęstniało i voilà! Składniki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 2 łyżki tartego chrzanu natka pietruszki
Mr. Tastebazylią olej do smażenia 2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu) Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam. Tak zamarynowane odstawiam na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej
Takie tam pichceniewarzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (tak by nie rozgotować brokuła). Następnie za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy
Miód i pieprzniedzielne śniadanko polecam pastę z tuńczykiem- szybka i bardzo dobra. Potrzebujecie zaledwie 15 min., żeby ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w bulionie warzywnym 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Kawałki tuńczyka rozdrobnić widelcem, szczypiorek drobno posiekać, ugotowane jajka utrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą
Kuchnia BeatyWykonanie: Warzywa i udko obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie wyciągamy je a do bulionu dodajemy kaszę mannę. Kaszę mannę gotujemy do miękkości. Wystudzone warzywa musimy starkować na dużych oczkach tarki, udko obrać z mięsa i pokroić na małe kawałeczki. Warzywa i mięso dodajemy
paapilotkaasezonie na dynię można zrobić też risotto. Wyszło pyszne - nie zabrakło w nim niczego z klasycznego risotto: ryżu arborio, bulionu, wina i parmezanu. Pojawiły się też składniki nietypowe jak dynia
Milion Smakówmakaronu penne 30 dag drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy
Wanilia i Kardamonmięsa ( może być zmielone ale bezpieczniej samemu zmielić) 1 jajko 1 średni brokuł ( podzielić na cząstki i z blanszować) 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 bułki czerstwe ( namoczyć w bulionie lub mleku) sól, pieprz do smaku olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny) Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać brokuł , chwilkę poddusić
Eli Gotowanie