albo sześć kawałkow, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego liścia, dwoma goździkami, połodnożkiem czosnku, przystaw do ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklankę dobrego bulionu, poł szklanki wina białego, osol, opieprz, gotuj przez poł godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta
SzczyptaSmaQlubczyk Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą ok 350 ml. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, podpaloną na ogniu cebulę i przyprawy. Gotować do miękkości. Miękkie warzywa wyciągnąć z bulionu, oprócz czosnku. Włożyć brokuły i trzymać na ogniu ok 4-5 min. Zmiksować na gładki krem. Podawać z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem...... Smacznego
Gaździnka warzydodać podsmażone mięsko. Dodać przyprawy – liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę gotować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Całość zagęścić mąką – do szklanki lub większego naczynia odlać trochę bulionu, dodać mąkę i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Mączną zawiesinę dodać do zawartości w garnku i wymieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość lekko
Niebieski kubek z kawaDzięki uprzejmości marki Knorr i portalowi Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania: - bulion Rosół z kury 6 l (12 kostek) - kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką - oliwa Bertolli extra vergine 250 ml - książeczka z inspirującymi przepisami na dania z kurczaka - materiały z poradami szefów kuchni W książeczce były przepisy na przyrządzenie soczystego i aromatycznego kurczaka z patelni. Ja wybrałam przepis
Kulinarne życieSkładniki (na 4 porcje) - kg cebuli, - 2 łyżeczkii masła (ok. 10g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - 1 litr bulionu warzywnego, - sól i czarny pieprz. Sposób przygotowania: 1. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. 2. Podsmażamy cebulę na maśle (na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliła). 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy wywar, obrane ziemniaki i gotujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - ok. 150 g surowego łososia, - łyżeczka soku z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz, - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ok. 150 g świeżego szpinaku. Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) Risotto - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny, - przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon. Łosoś - 300 g filetu z łososia ze skórą, - sok z ½ cytryny, - przyprawy: kurkuma, ostra papryka Sposób przygotowania 1. W garnku
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło
e-PrzepisyKulinarnecebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy ogień na mniejszy. Gotujemy jeszcze 30 minut. Każdą bułkę przekrój połóż plaster sera, posmaruj masłem orzechowym, dodaj łyżeczkę powideł, ułóż kotlet a na nim cebulkę
KuchcikoweLovewykonaniu są najlepsze! Pieczarkowa z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna! Gęsta , aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, pieczarek i mięsa. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie raniej ugotowanego bulionu, lub wywaru! Inne przepisy na zupy TU . Zupa pieczarkowa - przepis: Składniki: 400 g pieczarek 1 średnia cebula 3 średnie marchwie 2 ząbki czosnku 500 g białej kiełbasy 1,75 l wody
Kuchnia Łukaszaprzygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około 10 minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien. W nowym, odrobinę większym garnku zagotujcie wodę (możecie też wykorzystać bulion warzywny) i gdy będzie wrzała wrzućcie kurczaka. Po chwili dodajcie oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę
Szybko Tanio SmacznieJeśli mimo tego antyrybiarz będzie kręcił nosem, to przed dodaniem ryb odlejcie trochę wywaru z warzywami. Po zaprawieniu go jogurtem będzie pyszna zupa jarzynowa. P.S.: Niedługo zajmiemy się intensywnym bulionem rybnym i najlepszą na świecie zupą z owocami morza. Oczekujcie! Post Delikatna zupa rybna pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpieczonego lub gotowanego schabu 1 puszka czerwonej fasoli 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2 małe cukinie 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1,5 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół
Czerwień i błękitugotowane z kurczaka obskubać i pokroić drobno.Żołądki oczyścić, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.Mięso z kury i ugotowane żołądki podsmażyć na patelni.Przełożyć do garnka i zalać bulionem,gotować mieszając od czasu do czasu .Gdy mięso będzie prawie gotowe dodać umytą , pokrojoną w kostkę drobną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą i pieprzem.Gulasz przykrywamy pokrywką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipolecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść zielonego groszku (może być mrożony) 100 g kaszy jęczmiennej ok 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka serka mascarpone sól, pieprz do smaku Por pokroić w plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić. Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać
6niebo