Gulasz na piwie 251sztuka) Marchew (2 sztuki) Czarna rzepa (1 sztuka) Majeranek Tymianek Rozmaryn Pieprz Sól Piwo - jedno małe Koncentrat pomidorowy łyżka Liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki bulionu (ja dodałam wodę z dwiema łyżkami domowej przyprawy) Wykonanie: Podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy przyprawy. Dusimy 15/20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat i piwo. Mieszamy
Lubczyk i Wanilia
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 240takim stanom zapobiegać używając naturalnych przypraw mających działanie przeciwzapalne właśnie. Osobiście używałam kurkumy dotąd głównie w jesieni i zimie, jako przyprawę do rozgrzewających zup i dań z soczewicy, do bulionu, a czasem jako barwnik do potraw, bo niewielka jej ilość daje piękny, żółty kolor. Tej jesieni zaczęłam stosować jej znacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak po polsku nadziewany wątróbką 224Jeśli wydaje Ci się, że nadzianka jest za mało, nie przejmuj się. Bardzo jeszcze urośnie w trakcie pieczenia ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, brytfance. Podlać szklanką gorącej wody lub bulionu, na wierzchu ułóż wiórki masła i piecz w temperaturze 200`C 60 minut. W trakcie pieczenia podlewaj kilkakrotnie wytworzonym sosikiem upieczonego, gorącego kurczaka podzielić na porcje. Znakomicie smakuje równiez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 327jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić
Stare Gary
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 251pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować
Krakowskie smaki Ani
Nogi kaczki duszone z sokiem jabłkowym i sosem sojowym 147kacze nogi, 500 ml soku z jabłek, 50 ml sosu sojowego, 1 pełna łyżka miodu rzepakowego, 100 ml bulionu (najlepiej z kaczki, u mnie "kostka" demi glace ), Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron. Nogi wyjąć, tłuszcz
królestwo garów
Tajska zupa z kurczakiem i brokułem 224Czego więcej potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy jej odrobina). Tajska mieszanka składników i przypraw
Milion Smaków
Sałatka z selera naciowego i kurczaka 213łyżką oleju i dowolnymi ziołami. Wymieszałam z igiełkami rozmarynu i odstawić przynajmniej na 15 minut. Obsmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obydwu stron, następnie podlać odrobiną bulionu lub wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem jeszcze około 5-8 minut podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni bez tłuszczu łodygi selera obrać z włókien i pokroić. Ananasa pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
jesienna zupa jarzynowa z brokułem 225drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka). Zupę gotujemy przez
Miód i pieprz
Ryżanka (rosół z ryżem) 286jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata ) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone
Di gotuje
Kremowa zupa z cukinii 250słonecznik lub dynia grzanki można posypać ją startym cheddarem Do dzieła!!! Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy klika minut na rozgrzanej oliwie następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą dobrze miękkie. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażmy aż cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy
sierotka maRysia w kuchni
Wołowina w winnym sosie 153rumienimy mięso z każdej strony , po czym dolewamy lampkę wina, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Proces duszenia potrwa min. godzinę więc od czasu do czasu można podlać mięso bulionem wołowym (uwaga aby nie przesolić sosu) albo po prostu wodą (bezpieczniej). Gdy mięso będzie kruche, na ostanie 5-7 minut wrzucam rozgniecione ząbki czosnku aby tylko oddały swój smak
Right Behind The Kitchen