bulion - 9142 przepisów (strona:444/610)

Jak ugotować idealny makaron 263

takim makaronem znajduje się wskazówka, aby go w ogóle nie gotować. Założenie jest bowiem takie, że cannelloni zwykle zapiekamy z jakimś rodzajem sosu, czasami też dodatkowo rozcieńczonego np. bulionem. W teorii makaron powinien podczas zapiekania wchłonąć wodę (i tłuszcz) z sosu, co ma mu zapewnić osiągnięcie stanu co najmniej al dente. W praktyce należy podchodzić do tego z pewnym dystansem

Kulinarna Pokusa
grzybowa z łazankami 150

angielskie liście laurowe sól pieprz natka pietruszki Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut.  Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa cebulowo-serowa z czosnkiem i grzankami 159

małym ogniu do miękkości warzyw. Boczek podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w plastry i smażyć aż  cebula będzie miękka. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wigilijny barszcz z fasolą 171

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
marokańska zupa z kurczakiem 161

podsmażyć a następnie zdjąć z rondla i odłożyć na bok. Dodać resztę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać mąkę i mieszać aż będzie złota. Zalać zimnym bulionem i szybko rozmieszać. Dodać pomidory,ryż, ketchup, kolendrę, posolić. Gotować około 20-30 minut. Na końcu dodać fasolę z puszki i doprawić zupę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Egzotyczna zupa dyniowa 237

południowo-wschodniej Azji. Widać to już po liście składników, nawiązujących do tamtej części świata i zarazem mocno innej aniżeli w poprzednim przepisie. Marchewkę i „zwykłe” ziemniaki zastąpiliśmy słodkimi batatami, bulion sokiem pomarańczowym, a do tego doszły m.in. mleczko kokosowe, liść kafiru i papryczka chili. Oczywiście niezmiennie na liście pozostaje tytułowa dynia, ale i tutaj możemy wybierać spośród różnych jej odmian

Kulinarna Pokusa
Zupa meksykańska 198

przekładamy je do garnka. Dodajemy pomidory (z zalewą), przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy bulion i gotujemy dalej przez około 20 min. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i posypujemy pokrojoną natką z pietruszki. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką

Pan i Pani Smith w kuchni
Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną 231

smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania:  Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy

Pobite gary Barbary
Tortilla fasollada 138

cebula 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy sól pieprz oregano żółty ser czerwony ser pomidor sałata Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć lekko , podlać pół szklanki wody lub bulionu, dodać fasolę i kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz koncentrat i posiekaną papryczkę, dusić przez ok 20 min na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na plackach tortilla

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta zasmażana 137

szczypta kminku pieprz ziołowy 2 łyżki mąki 1 łyżka smalcu ze skwarkami Kapustę poszatkować, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać partiami kapustę trochę podsmażyć i podlać wodą lub bulionem. Dodać przyprawy i dusić ok 15 min. Odparować. Z mąki i smalcu przygotować zasmażkę . Dodać do kapusty, wymieszać. Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 173

ziołowy szczypta chili suszone śliwki tarta bułka do panierowania na sos 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół cebuli sól pieprz pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta oregano 1 szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji

Gotowanie jest łatwe
Serca wieprzowe w potrawce 197

cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (smalec)  włożyć pokrojoną cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem z gotowania serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę ugotowaną z mięsem i przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym, oregano i majerankiem.  Dusić

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z mięsem 253

połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Podawać z barszczykiem lub bulionem, albo inną zupą do popijania. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

Gotowanie jest łatwe
Schab z kostką duszony i kluski śląskie 151

smażenia Schab posypać przyprawami , skropić oliwą i octem balsamicznym. Odstawić na ok godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron schab, włożyć do garnka, podlać wodą lub bulionem i dusić ok 40 min na wolnym ogniu uzupełniając w razie potrzeby płyn. Podać z kluskami śląskimi

Gotowanie jest łatwe
Kurczak Gong Bao 宮保雞 191

ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso

mojewypiekiinietylko