bulion - 9142 przepisów (strona:443/610)

Sos pieczarkowy 205

pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła 500 ml wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone

Monia miesza i gotuje
Orzeźwiająca sałatka z dipem miętowym. 105

jednego granata  1 jogurt naturalny typu grecki garść mięty np. czekoladowej 3 łyżki rumu 250 gr. malin lub truskawek ewentualnie cukier, pieprz, sól WYKONANIE: szkl. kuskus zalać szkl. bulionu drobiowego, odstawić (wg. przepisu), miętę zmiksować z dwiema łyżkami jogurtu, ogórek zetrzeć na grubych oczkach, odsączyć, zmiksowaną miętę z jogurtem połączyć z ogórkiem, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem, dodać resztę

Kuchnia Beaty
Botwinka 83

sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru

R'n'G Kitchen
Zupa krem z soczewicy 157

duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe  kupicie w   KLIK   dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa

Takie tam pichcenie
Gotowanie z wielkimi markami 190

palmowy), MAŚLANKA w proszku (0,3%), skrobia modyfikowana, emulgatory (estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny SOJOWE), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) Skład: bulion cielęcy (40,1%) [woda, ekstrakt z cielęciny], skrobia, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba

Kuchnia PROzdrowotna
KREM BROKUŁOWO-JARZYNOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY 139

zupa jest niby dietetyczna (same warzywa i trochę oleju), ale jest zarazem bardzo sycąca (duża ilość warzyw), ja swoją  przygotowuję bez żadnego wywaru (można oczywiście przygotować na bulionie), tylko z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje zupie orientalnego posmaku. Jest więc dodatkowo także wegańska i bezglutenowa. Tak bardzo zauroczyła mnie swym smakiem, że zagościła nie tylko jako danie obiadowe

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa z awokado i mozzarellą 167

takim właśnie wydaniu, bo jak dla mnie to jest rewelacyjna, zaskakująco smaczna... SKŁADNIKI 250 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 2 łyżki śmietany 12 % 500 ml dowolnego bulionu lub wody 1 kulka mozzarelli w zalewie 1 awokado sól ziołowa, pieprz, vegeta ewentualnie szczypiorek Wodę i przecier wlewamy do garnka i zagotowujemy. Śmietanę łączymy z pastą, dolewamy kilka łyżek gorącej

Czary - gary w kuchni
Zupa krem z pora 147

Wszystko smażymy i dusimy razem. Całość zalewamy wodą, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz ziemniaki i gotujemy pod przykryciem do miękkości.  Gdy warzywa zmiękną i nadadzą smak bulionowi, garnek ściągamy z ognia i wszystko blendujemy na jednolity krem. Przed blendowaniem możemy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.  Zupę krem z pora doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i pokrojonym

Bananowe Pole
Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali 113

Krok 1 Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlewamy do całości szklankę wody (można także użyć bulionu) i dokładnie mieszamy. Krok 2 Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy

Kuchnia Bazylii
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych 193

piersi z kurczaka sól,pieprz 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanego szczypiorku 200 g serka topionego ( u mnie emmentaler) 2 łyżki mąki ok 500 ml wody lub bulionu drobiowego Pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Dodać kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Serki topione pokroić na małe kawałki i odstawić. Do garnka wlać wodę

Monia miesza i gotuje
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 245

samego końca. Każdy zwinięty liść układamy łączeniem do dołu na wysmarowanej masłem formie żaroodpornej, ciasno jeden obok drugiego. Gdy forma jest pełna, zalewamy wszystko ok. 3/4 szklanki bulionu (jak nie macie, to może być i sama woda), tak aby płyn zakrywał zawinięte liście do mniej więcej połowy. 5 . PIECZENIE (45 + 20 min) Formę z kapuścianymi zawiniątkami zakrywamy folią aluminiową

Nerds Kitchen
Biały krem z pietruszki i selera z dodatkiem jabłek i smażonych na maśle listków szałwii 162

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Poddusić w garnku na oleju, na średnim ogniu. Dodać seler i pietruszkę obrane i pokrojone w średnią kostkę. Chwilę podsmażyć i podlać wodą (bulionem lub rosołem). Płynu powinno być tyle, aby tylko zakrył warzywa. Ugotować do miękkości. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, zagotować. Wszystko razem zmiksować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z wątróbką i kuskusem 142

Zdecydowanie pozornie, bo w tej sałatce idealnie się uzupełniają, przenikają... tworząc połączenie idealne... :-) Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje...  SKŁADNIKI 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka rosołu (lub ewentualnie bulionu z kostki) 4 wątróbki indycze 1 papryka (najlepiej żółta, ale może być też biała) 2 nektarynki 1 duża ugotowana marchewka 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól

Czary - gary w kuchni
Kartoflanka 131

napisem "tania kuchnia"... no i jest pyszna... SKŁADNIKI 4 - 5 dużych ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 dużego selera 2 cebule 1/2 pęczka natki pietruszki 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz Warzywa obieramy, a następnie kroimy: ziemniaki w dużą kostkę, pietruszkę i seler w mniejszą, marchewkę w słupki długości ok. 2,5 cm. Cebule kroimy na ćwiartki

Czary - gary w kuchni
Pęczotto szpinakowe 145

kupuję tutaj ) sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 10 minut

Cynamonowe szczęście