bulion - 9142 przepisów (strona:443/610)

Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 174

czekolady. Solidna dawka węglowodanów - pyszne węglowodany.  Schnitzelwirt - Neubaugasse 52 - prawdopodobnie najlepszy sznycel po wiedeńsku Kolej na typowe danie obiadowe - danie z naszej listy. Przed daniem głównym zamówiliśmy bulion wieprzowo-wołowy z ogromną kulką z wątróbek. Pyszne i zarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener

Right Behind The Kitchen
Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca 167

cienkiej szmatce, której należy nadać kształt sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi

Right Behind The Kitchen
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 186

grzybów (grzyby zalane wrzątkiem na 15 minut) - dodany płyn pomoże nam oderwać te słodkości, które delikatnie przywarły do garnka. Czekamy aż dolany płyn odparuje, następnie podlewamy cebulę rosołem (ewentualnie bulionem warzywnym) i miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Moczone grzyby siekamy na drobne paski i dodajemy do zupy, zagotowujemy i serwujemy. Taka wersja zupy cebulowej smakuje mi chyba bardziej niż

Right Behind The Kitchen
Potrawka z drobiowych serc 209

gotowania wg Samiry . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 kg serduszek drobiowych 1/2 szklanki białego wina woda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ryż, pieczywo lub ziemniaki CZAS

My Culinary Art
Pulpety w sosie pomidorowym 188

karczku wieprzowego 1 żółtko 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz ziołowy bazylia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1-2 szklanki rosołu (lub bulionu warzywnego) koperek świeży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wyrobić dokładnie, doprawić w razie potrzeby

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 223

indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno:  parę ząbków czosnku   suszone śliwki suszone figi  i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem z rodzynkami. Teraz

potrawyregionalne
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS 806

Dziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście

potrawyregionalne
LECZO 162

Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy. Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu. Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek. Smacznego

potrawyregionalne
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 218

kotlet. I tak jak w poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami. Obtoczyłam zrazy w mące i podsmażyłam na dużym ogniu. W międzyczasie zagotowałam w garnku wodę, dodałam do niej bulion i podsmażoną cebulkę. Dusiłam w nim zrazy do miękkości w zależności od wołowiny. Powiem tylko,że moje rozpływały się w ustach. Pod koniec duszenia dodałam śmietanę. Zrazy można podawać

potrawyregionalne
ZUPA SZCZAWIOWA 141

Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu. Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku

potrawyregionalne
ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 190

niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej  Zacznijmy od naszych białych kiełbasek.   Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 441

czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.  Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa.    Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.     Zalałam je 2 l wody. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,  jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 180

sitka. Przelewałam i płukałam je pod czystą, bieżącą wodą.  Ponownie przełożyłam je do garnka i zalałam 3 szklankami wody. Posoliłam  do smaku. Można użyć zamiast wody bulionu.  Przykryłam i doprowadziłam wodę do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na bardzo mały.  Gotowałam ziarna około 15 minut. Gdy woda wyparowała, ale ziarna były jeszcze mokre, zakręciłam gaz i nie zdejmując

potrawyregionalne
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 178

kostkę.   Wsypałam go reszty składników.    Wszytko wymieszałam i smażyłam przez około 10 minut.  Wlałam kawałki pomidorów. Wymieszałam.   Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój  własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić sos. Pozostało już tylko ugotować

potrawyregionalne
Zupa z rzodkiewek 253

taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim.  Pycha, polecam :)  Składniki: 2 pęczki rzodkiewek  1 cebula olej lub masło klarowane 1 duży ziemniak 1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego  50 ml śmietanki 30% pieprz biały  sól jajko na twardo film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :) Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć

Takie tam pichcenie