bulion - 9142 przepisów (strona:449/610)

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken 152

ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, czosnek i tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym wlej wino i duś pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą lub bulionem. Po tym czasie dodaj ser, szpinak i śmietankę i gotuj, często mieszając, przez kolejne 20 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką

karmelowy
Papryka z farszem meksykańskim 134

Przyprawiamy do smaku. Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy ok. 1,5 godz w temperaturze

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki inaczej 210

kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany ulubionym sosem może

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 133

albo sześć kawałkow, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego liścia, dwoma goździkami, połodnożkiem czosnku, przystaw do ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklankę dobrego bulionu, poł szklanki wina białego, osol, opieprz, gotuj przez poł godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta

SzczyptaSmaQ
Krem z brokułów z indykiem 134

lubczyk Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą ok 350 ml. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, podpaloną na ogniu cebulę i przyprawy. Gotować do miękkości.  Miękkie warzywa wyciągnąć z bulionu, oprócz czosnku. Włożyć brokuły i trzymać na ogniu ok 4-5 min. Zmiksować na gładki krem. Podawać z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem...... Smacznego

Gaździnka warzy
Fasolka po bretońsku 220

dodać podsmażone mięsko. Dodać przyprawy – liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę gotować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Całość zagęścić mąką – do szklanki lub większego naczynia odlać trochę bulionu, dodać mąkę i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Mączną zawiesinę dodać do zawartości w garnku i wymieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość lekko

Niebieski kubek z kawa
Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą 137

Dzięki uprzejmości marki Knorr i portalowi Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania: - bulion Rosół z kury 6 l (12 kostek) - kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką - oliwa Bertolli extra vergine 250 ml - książeczka z inspirującymi przepisami na dania z kurczaka - materiały z poradami szefów kuchni W książeczce były przepisy na przyrządzenie soczystego i aromatycznego kurczaka z patelni. Ja wybrałam przepis

Kulinarne życie
Zupa cebulowa 129

Składniki (na 4 porcje) - kg cebuli, - 2 łyżeczkii masła (ok. 10g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - 1 litr  bulionu warzywnego, - sól  i czarny pieprz. Sposób przygotowania: 1. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. 2. Podsmażamy cebulę na maśle (na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliła). 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy wywar, obrane ziemniaki i gotujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto z łososiem i szpiankiem 181

Składniki (na 2 porcje) - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - ok. 150 g surowego łososia, - łyżeczka soku z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz, - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ok. 150 g świeżego szpinaku. Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto cytrynowe z łososiem 164

Składniki (na 2 porcje) Risotto - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny, - przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon. Łosoś - 300 g filetu z łososia ze skórą, - sok z ½ cytryny, - przyprawy: kurkuma, ostra papryka Sposób przygotowania 1. W garnku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schab pieczony w rękawie 106

przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło

e-PrzepisyKulinarne
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 157

cebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy ogień na mniejszy. Gotujemy jeszcze 30 minut. Każdą bułkę przekrój połóż plaster sera, posmaruj masłem orzechowym, dodaj łyżeczkę powideł, ułóż kotlet a na nim cebulkę

KuchcikoweLove
Zupa pieczarkowa 154

wykonaniu są najlepsze! Pieczarkowa z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna! Gęsta , aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, pieczarek i mięsa. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie raniej ugotowanego bulionu, lub wywaru! Inne przepisy na zupy TU . Zupa pieczarkowa - przepis: Składniki: 400 g pieczarek 1 średnia cebula 3 średnie marchwie 2 ząbki czosnku 500 g białej kiełbasy 1,75 l wody

Kuchnia Łukasza
Grecki rosół z cytryną 170

przygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około 10 minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien. W nowym, odrobinę większym garnku zagotujcie wodę (możecie też wykorzystać bulion warzywny) i gdy będzie wrzała wrzućcie kurczaka. Po chwili dodajcie oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę

Szybko Tanio Smacznie
Delikatna zupa rybna 131

Jeśli mimo tego antyrybiarz będzie kręcił nosem, to przed dodaniem ryb odlejcie trochę wywaru z warzywami. Po zaprawieniu go jogurtem będzie pyszna zupa jarzynowa. P.S.: Niedługo zajmiemy się intensywnym bulionem rybnym i najlepszą na świecie zupą z owocami morza. Oczekujcie! Post Delikatna zupa rybna pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen