bulion - 9142 przepisów (strona:445/610)

Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 247

keczupu 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1,5 czubatej łyżeczki  suszonego lubczyku 1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pieprz szklanka bulionu warzywnego sól do smaku Wykonanie: Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie

Smak mojego domu
Zupa marchewkowa 267

dodać w całości do garnka. Ugotować wywar. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z bulionu, wrzucić ziemniaki i dalej gotować. Seler i pietruszkę wyrzucić. Marchew razem z usmażoną cebulką zblendować i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać sok z cytryny, sól pieprz

na moim stole...
Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly 188

jest bardzo łatwe, a co najważniejsze w miarę szybkie do wykonania (jak na taki kawał mięcha:)) bo przygotowujemy je w szybkowarze. Muszę mój sprzęt wykorzystywać częściej niż tylko do bulionu:) Polecam! Scroll down for recipe in English   Glazurowany boczek z szybkowaru (3-4 porcje) Składniki: 3 dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki pora) 2,5 cm kawałek imbiru

karmelowy
Tajska zupa dyniowa 157

obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku

Codzienne Gotowanie
Zupa bananowa z curry 150

przyprawami, słodko - kwaśna i lekko ostra, sycąca potrawa.  oliwa lub masło 1 duży ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki przyprawy curry 100 gram ryżu 500-700 ml bulionu warzywnego 3-4 banany sól, pieprz 0,5 łyżeczki kurkumy jogurt lub śmietana limonka sok i plasterki do przybrania chili w proszku (opcjonalnie do smaku) kolendra, kumin, garam masala (opcjonalnie

Codzienne Gotowanie
Curry kokosowe z łososiem 150

łodygi trawy cytrynowej (użyłam suszonej)  0,5 łyżeczki kurkumy puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (sok i skórka) 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie, można zastąpić niewielką ilością bulionu rybnego) szczypta cukru 250g filetu z łososia kolendra olej do smażenia Przygotowanie: W woku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule, rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku, skórkę otartą z limonki

Codzienne Gotowanie
Wegetariańskie tajine z ciecierzycy 145

imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli sos jest zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody lub bulionu.  Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia tajine, dodać migdały, zioła i ciecierzycę. Doprawić do smaku, przykryć i dusić przez okło 1-1,5 godziny. Ponieważ ciecierzyca z puszki jest miękka

Codzienne Gotowanie
Tajine z baraniny 213

minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć mięso, wlać część bulionu, aby sos nie był zbyt żadki. Sos przełożyć do tajine, naczynie postawić na zimej płycie elektrycznej i ustawić ją na "2". Gotować przez 2-3 godziny, lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z solonymi migdałami 174

przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g) kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 500ml bulionu warzywnego pół puszki mleczka kokosowego (200ml) oliwa do smażenia Migdały: 1 łyżka masła 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki cukru 30g migdałów w plasterkach  0,5 łyżeczki soli

Codzienne Gotowanie
Krem z brokułów 194

być wege dodajemy ewentualnie trochę oleju. Natomiast dla mięsożerców można dodać wywar mięsny ale nie z kostki tylko domowy np. resztkę niedzielnego rosołku. Przepis na  super smaczny bulion mięsny   Żeby brokuły nie straciły pięknego zielonego koloru gotujemy je dosłownie 5 minut. Całość miksujemy. Podajemy z pieczywem. Smacznego

prawdziwe jedzenie
pora na zupę fasolową 178

posiekana cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy selera i marchew, które wcześniej kroimy w kostkę, całość przesmażamy przez 2-3 minuty a następnie  zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy dodając obranego i pokrojonego na kawałki ziemniaka, oraz ugotowaną fasolę (wcześniej odlewamy z niej wodę). Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek, sól

Miód i pieprz
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 227

pikantne. Mięso z dodatkami podawać ułożone na ryżu. Ryż można także doprawić do smaku kminem i imbirem. Ps. Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić w/w przyprawami i zaklepać mąką. Polać tak przygotowanym sosem ryż. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa cukiniowo - ziemniaczana 181

należy wyjąć przed jej zmiksowaniem i dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą i podprażone na patelni. * woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny) * ziemniaki- 500 g * cukinia- 750 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane/olej ryżowy- 4 łyżki * suszona włoszczyzna- 2 łyżki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie

Kraina Miodem Płynąca
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 287

doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 1,5-2h do momentu, aż mięso będzie delikatne, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody lub bulionu wołowego, jeśli większość płynu wyparuje. Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania gęstej konsystencji

Nerds Kitchen
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 205

jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ z pestkami odrzucając środek. Pozostałą część pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, włożyć cukinię i ją posolić - szybciej zmięknie. Gotować na średniej mocy palnika mieszając co jakiś czas.  Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Paprykę oczyścić z gniazd

Poezja Smaków - blog kulinarny