tarta orzechowa z syropem klonowym, pikantna soczewica z musztardą, burakiem i kiełbaskami (przecież są też wegańskie!), sałatka na ciepło z jarmużem, migdałami i szynką(to ostatnie się pominie;-)), pikantny bulion z czarną fasolką i jarmużem, cannelloni ze szpinakiem i gałką muszkatołową (ja szpinak zastąpię jarmużem, bo mam go na tony w ogródku). Jest też genialny przewodnik po strączkach, gdzie
greenscarfbardzo się klei – zwiększamy ilość mąki. Formujemy wałek i kroimy pod skosem na kluseczki. Gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku albo warzywnym bulionie. Smacznego
Ostra na SłodkoPotrzebne składniki: pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko
Łycha smakówZupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka
Łycha smakówpęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego puszka mleczka kokosowego szczypiorek do udekorowania sól, pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki garść żółtej fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką. Jak się zupa zagotuje dodajemy
Łycha smakówdokładnie tak, jeśli nie lepiej, niż wygląda. I uwierzcie – to nic trudnego. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina 600ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 polędwiczki z indyka łyżka sosu sojowego łyżka oleju lub oliwy z oliwek szczypta cukru kilka kropel octu 300g jarmużu świeżego lub mrożonego
Jacob Tastesdoprawiamy – ja użyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada. Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź
Jak gotować i nie zwariowaćpapryczki c) Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem, przykrywamy czapeczka i wszystko razem spinamy np wykałaczką 4. Tak przygotowane papryczki wkładamy do garnka lub urządzenia typu multicooker* 5. Zalewamy bulionem warzywnym, a gdy go nie mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową. 6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, czosnek 7. Na koniec
Kulinarnie z Polką na Kresachskładniki farszu wymieszać, płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości
Kuchnia Beatysię ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło kaszaprodzekt.blogspot Składniki na 2 porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku w liściach, 2 łyżki oleju 1 posiekana cebula 2-3 posiekane lub przepuszczone
Kubki smakumały ząbek czosnku odrobina słodkiej lub ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz 1 szklankę kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej. Brokuła gotuję. Cebulkę, łososia, koperek kroję na drobno. Ugotowaną kaszę przekładam do miski, dodaję, cebulkę, koper i brokuła (po ugotowaniu kroję
Kubki smakumarchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce
talerz przyjemnościkarton po soku lub mleku Sposób przygotowania: Z ćwiartek ściągamy skórkę, odkrawamy mięso od kości, i kroimy je w większą kostkę. Kości, które nam zostaną możemy zużyć do ugotowania bulionu. To jak oddzielimy mięso od kości nie ma zupełnego znaczenia. Mięso i tak kroimy na cząstki, a kości z kawałkami mięsa i tak zużyjemy np do rosołu. Paprykę kroimy
na moim stole...cebule, dusimy ok.10 minut, aż cebula będzie szklista i miękka, ale nie przypieczona. Grzyby odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej
Smaczne Zdroweseler pokrojony na kawałki po 1 marchwi i pietruszce pokrojonej na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę
Czerwień i błękit