bulion - 9142 przepisów (strona:451/610)

Zupa rybna - hiszpańska caldo de pecado 213

Zupa rybna zrobiona wg przepisu Roberta Makłowicza. Taką zupę serwuje się podobno na hiszpańskiej Lanzarote. Przepis spodobał mi się z jednego, bardzo ważnego  powodu - nie trzeba gotować rybnego bulionu. Właściwie robiąc zupę wg tego przepisu otrzymujemy bardzo smaczną pomidorowo - ziemniaczaną zupę z rybnym dodatkiem.  Smaczna i szybka do zrobienia zupa. Polędwica  z dorsza świetnie się

Stare Gary
Bazyliowy kuskus z pomidorami, kurczakiem i chrupiącymi ziarnami 226

oprócz makaronu zaczęłam doceniać kuskus- ze względu na szybkość jego przygotowania (5-7 minut!), który stanowi doskonały dodatek do dań głównych, bądź jako składnik różnorodnych sałatek. Kuskus zawsze zalewam bulionem warzywnym, albo dodaję aromatyzowaną oliwę czy sporą ilość masła, dzięki czemu nabiera smaku, a całe dane dodatkowo zyskuje na wyrazistości. Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

Kraina Miodem Płynąca
Paella 157

pietruszki, polewamy odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku. 200 stopni przez jakieś 20 minut. Jeśli ryż wyszedł nam za suchy, to warto przed włożeniem do piekarnika podlać całość odrobiną bulionu (może być produkcji kostkowej, ale wtedy uważajmy z solą w warzywach, by nie przesolić całości). Podawać z cząstkami limonki do skropienia bezpośrednio na talerzu

Karczma Honorietty
Sałatka z kurczakiem o smaku curry 184

curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy 20 minut w bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego

Maminek kulinarny
Zupa cytrynowa z kurczakiem 248

łyżka mąki - 2 łyżki posiekanego koperku - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę przyrumieniamy. Warzywa obieramy i kroimy. Nać myjemy. Wszystko umieszczamy w garnku razem z mięsem i zalewamy wodą. Gotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Roladki z kurczaka nadziewane szynką i serem 202

zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy ściśle sznurkiem. Roladki przyprawiamy dodatkowo jeszcze papryką. Obsmażamy na oleju z każdej strony i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Goloneczki i żeberka w piwie 171

dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera oraz namoczone grzyby. W wodzie po moczeniu grzybów rozpuszczamy kostkę bulionową. Całość podlewamy ½ piwa i bulionem. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku  w sumie  razem około 2 godzin w temperaturze

Smaki Ewy
Paprykowe pulpety 175

mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną część drobno kroimy i dodajemy do mielonego. Masę mieszamy i formujemy pulpety. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie część odlewamy część do naczynia miksującego, dodajemy pozostałą paprykę, miksujemy, dalej dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę papryki i mąkę. Ponownie miksujemy. Całość dodajemy

Smaki Ewy
Tradycyjna zupa cebulowa 141

gram ) masła, dodajemy cebulę i na cebulę kolejną połowę masła. Smażymy aż cebula zbrązowieje ( jakieś 5 minut ). Usmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy mąkę i przez minutę smażymy. Wlewamy bulion, zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek ( naczynia ), kładziemy grzanki na zupę, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Zapiekamy

Smaki Ewy
Rolada schabowa ze śliwką 161

Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 190 o C przez około 1 ½ - 1.45 godziny ( w sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około 1 szklanką bulionu lub wody. Podgotowujemy przez około 15 minut. Mięso po podpieczeniu z jednej i drugiej strony przykrywamy folią aluminiową aby schab nie wysechł. Gdy rolada będzie upieczona,  zlewamy płyn

Smaki Ewy
Zupa z sałaty 171

kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy maggi, pieprzem, gałką i octem. Gotujemy przez około

Smaki Ewy
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 309

turach. Gotujemy je przez 7-10 minut w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Sos: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku, zmiażdżony  W czasie gdy pierogi będą się gotować, mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
SCHAB W CEBULI A'LA STEK 288

piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.  Podajemy

Walijskie Pichcenie
Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem 193

praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest tu również niedzowna. Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem Składniki: na 4 porcje 1l bulionu z kurczaka ugotowane mięso z połowy kurczaka 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 marchewki 300 g zielonej cukinii 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 3 łyżki natki pietruszki, grubo

codojedzenia
zupa z brokuła 121

warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut (tak by nie rozgotować brokuła).  Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy

Miód i pieprz