bulion - 9142 przepisów (strona:458/610)

Zupa meksykańska 163

przekładamy je do garnka. Dodajemy pomidory (z zalewą), przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy bulion i gotujemy dalej przez około 20 min. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i posypujemy pokrojoną natką z pietruszki. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką

Pan i Pani Smith w kuchni
Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną 176

smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania:  Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy

Pobite gary Barbary
Tortilla fasollada 101

cebula 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy sól pieprz oregano żółty ser czerwony ser pomidor sałata Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć lekko , podlać pół szklanki wody lub bulionu, dodać fasolę i kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz koncentrat i posiekaną papryczkę, dusić przez ok 20 min na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na plackach tortilla

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta zasmażana 101

szczypta kminku pieprz ziołowy 2 łyżki mąki 1 łyżka smalcu ze skwarkami Kapustę poszatkować, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać partiami kapustę trochę podsmażyć i podlać wodą lub bulionem. Dodać przyprawy i dusić ok 15 min. Odparować. Z mąki i smalcu przygotować zasmażkę . Dodać do kapusty, wymieszać. Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 130

ziołowy szczypta chili suszone śliwki tarta bułka do panierowania na sos 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół cebuli sól pieprz pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta oregano 1 szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji

Gotowanie jest łatwe
Serca wieprzowe w potrawce 165

cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (smalec)  włożyć pokrojoną cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem z gotowania serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę ugotowaną z mięsem i przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym, oregano i majerankiem.  Dusić

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z mięsem 214

połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Podawać z barszczykiem lub bulionem, albo inną zupą do popijania. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

Gotowanie jest łatwe
Schab z kostką duszony i kluski śląskie 113

smażenia Schab posypać przyprawami , skropić oliwą i octem balsamicznym. Odstawić na ok godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron schab, włożyć do garnka, podlać wodą lub bulionem i dusić ok 40 min na wolnym ogniu uzupełniając w razie potrzeby płyn. Podać z kluskami śląskimi

Gotowanie jest łatwe
Kurczak Gong Bao 宮保雞 140

ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso

mojewypiekiinietylko
Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 209

keczupu 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1,5 czubatej łyżeczki  suszonego lubczyku 1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pieprz szklanka bulionu warzywnego sól do smaku Wykonanie: Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie

Smak mojego domu
Zupa marchewkowa 234

dodać w całości do garnka. Ugotować wywar. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z bulionu, wrzucić ziemniaki i dalej gotować. Seler i pietruszkę wyrzucić. Marchew razem z usmażoną cebulką zblendować i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać sok z cytryny, sól pieprz

na moim stole...
Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly 140

jest bardzo łatwe, a co najważniejsze w miarę szybkie do wykonania (jak na taki kawał mięcha:)) bo przygotowujemy je w szybkowarze. Muszę mój sprzęt wykorzystywać częściej niż tylko do bulionu:) Polecam! Scroll down for recipe in English   Glazurowany boczek z szybkowaru (3-4 porcje) Składniki: 3 dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki pora) 2,5 cm kawałek imbiru

karmelowy
Tajska zupa dyniowa 126

obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku

Codzienne Gotowanie
Zupa bananowa z curry 111

przyprawami, słodko - kwaśna i lekko ostra, sycąca potrawa.  oliwa lub masło 1 duży ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki przyprawy curry 100 gram ryżu 500-700 ml bulionu warzywnego 3-4 banany sól, pieprz 0,5 łyżeczki kurkumy jogurt lub śmietana limonka sok i plasterki do przybrania chili w proszku (opcjonalnie do smaku) kolendra, kumin, garam masala (opcjonalnie

Codzienne Gotowanie
Curry kokosowe z łososiem 111

łodygi trawy cytrynowej (użyłam suszonej)  0,5 łyżeczki kurkumy puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (sok i skórka) 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie, można zastąpić niewielką ilością bulionu rybnego) szczypta cukru 250g filetu z łososia kolendra olej do smażenia Przygotowanie: W woku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule, rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku, skórkę otartą z limonki

Codzienne Gotowanie