bulion - 9142 przepisów (strona:450/610)

Mielone w sosie. 284

obtoczyć w mące). Na rozgrzany tłuszcz położyć uformowane kotlety. Smażyć ze wszystkich stron tak by uzyskały ciemniejszy kolor. Usmażone kotlety przełożyć do garnka i zalać wodą (bądź przygotowanym wcześniej bulionem - wtedy już nie brać pod uwagę dalszych wskazówek z przyprawami by nie przesolić). Z patelni wylać olej i zalać ją gorącą, przegotowaną wodą. Następnie wlać ją do garnka z gotującymi

W kuchni u Moniki
Golonka w galarecie. 293

Składniki: Ok.1kg golonki, korzeń pietruszki, 2 lub 3 marchwie, kawałek selera, por, żelatyna na 2L, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, kostka bulion wołowy, troszkę vegety, średnia główka czosnku. Przygotowanie: Golonkę ugotować (w ok.3L wody) razem z selerem, pietruszką, porem i marchwią z dodatkiem soli, pieprzu, kostki bulionowej wołowej i odrobiną vegety. Warzywa gotować w całości

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym. 286

ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek,  1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie:  Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ze szpinaku oderwać ogonki, wymyć i przelać dwa razy wrzącą

W kuchni u Moniki
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 234

powstały szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową  Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso

Dzieje kuchennej Wiewióry
Boczniaki w sosie paprykowym 258

paseczki i dołożyć do cebuli. Krótko podsmażyć, dokładając liść laurowy i ziele angielskie. Wlać paprykową pastę. Dusić na małym ogniu około 5 minut. W razie konieczności można podlać bulionem lub wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z grzybami , Obiad , Obiad na szybko Tagged: boczniaki , papryka

https:KKuchniaMniam
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 384

udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej, a i tak był al dente). Ananasa kroimy w dość drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy wraz z curry

Kuchnia po mojemu
ozory w sosie chrzanowym 153

laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut. Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na trzy centymetrowe kawałki.  Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim kawałki ozorów. Następnie do ozorów dodajemy

Miód i pieprz
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą 239

przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut

Monia miesza i gotuje
Bażant duszony z pieczarkami 169

technika zdecydowanie najbardziej podkreśla smak tego delikatnego mięsa i przy okazji nie pozwala mu się wysuszyć (a o to łatwo!). Ja bażanta dusiłam z warzywami i odrobiną boczku w bulionie i czerwonym winie. Temu daniu trzeba dać czas - niech spokojnie dusi się w garnku nawet przez 2 godziny aż będziecie mieć pewność, że jest idealnie miękkie. Do podania polecam jęczmienną

Milion Smaków
PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA 1395

gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 207

takiej skali, ale przyznajcie sami – kto z Was w czasie skwarów odmówi porcji pysznego chłodnika? Dawno temu, bazując właśnie na przepisie Neli, w przygotowaniu swojego chłodnika pominęłam wołowy bulion w gotowaniu buraczków (nie lubię smaku mięsa ani dodatkowego tłuszczu w botwince), śmietanę zamieniłam na kwaskowaty kefir, jogurt lub maślankę. No i swojego chłodnika nie podaję z gotowanymi krewetkami lub rakami

Karo in the Kitchen
Potrawka z kurczaka 178

rumiano. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na tłuszczu po kurczaki smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy do cebuli mięso, potartą na grubych oczkach marchewkę i zalewamy bulionem rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Danie dusimy pod przykryciem jakieś pół godziny. Na koniec wrzucamy ryż i kukurydzę i mieszamy

Pobite gary Barbary
Zupa paprykowa z kukurydzą 181

przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jak lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do miękkości. Kostki rosołowe zalewamy 6 szklankami wody, zagotowujemy. Do bulionu dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy chili, słodką papryką i imbirem

Pobite gary Barbary
Kurczak w porach 221

kurczaka nacieramy czosnkiem i posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Pobite gary Barbary
Zupa paprykowa 211

bulionowe, 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka ziół prowansalskich, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kostki zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (1 sztukę odkładamy), ziemniaki, marchew. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Jedną zieloną, jedną czerwoną paprykę kroimy

Pobite gary Barbary