bulion - 9142 przepisów (strona:457/610)

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS 767

Dziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście

potrawyregionalne
LECZO 129

Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy. Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu. Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek. Smacznego

potrawyregionalne
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 179

kotlet. I tak jak w poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami. Obtoczyłam zrazy w mące i podsmażyłam na dużym ogniu. W międzyczasie zagotowałam w garnku wodę, dodałam do niej bulion i podsmażoną cebulkę. Dusiłam w nim zrazy do miękkości w zależności od wołowiny. Powiem tylko,że moje rozpływały się w ustach. Pod koniec duszenia dodałam śmietanę. Zrazy można podawać

potrawyregionalne
ZUPA SZCZAWIOWA 102

Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu. Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku

potrawyregionalne
ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 153

niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej  Zacznijmy od naszych białych kiełbasek.   Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 402

czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.  Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa.    Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.     Zalałam je 2 l wody. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,  jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 137

sitka. Przelewałam i płukałam je pod czystą, bieżącą wodą.  Ponownie przełożyłam je do garnka i zalałam 3 szklankami wody. Posoliłam  do smaku. Można użyć zamiast wody bulionu.  Przykryłam i doprowadziłam wodę do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na bardzo mały.  Gotowałam ziarna około 15 minut. Gdy woda wyparowała, ale ziarna były jeszcze mokre, zakręciłam gaz i nie zdejmując

potrawyregionalne
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 147

kostkę.   Wsypałam go reszty składników.    Wszytko wymieszałam i smażyłam przez około 10 minut.  Wlałam kawałki pomidorów. Wymieszałam.   Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój  własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić sos. Pozostało już tylko ugotować

potrawyregionalne
Zupa z rzodkiewek 218

taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim.  Pycha, polecam :)  Składniki: 2 pęczki rzodkiewek  1 cebula olej lub masło klarowane 1 duży ziemniak 1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego  50 ml śmietanki 30% pieprz biały  sól jajko na twardo film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :) Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć

Takie tam pichcenie
Jak ugotować idealny makaron 222

takim makaronem znajduje się wskazówka, aby go w ogóle nie gotować. Założenie jest bowiem takie, że cannelloni zwykle zapiekamy z jakimś rodzajem sosu, czasami też dodatkowo rozcieńczonego np. bulionem. W teorii makaron powinien podczas zapiekania wchłonąć wodę (i tłuszcz) z sosu, co ma mu zapewnić osiągnięcie stanu co najmniej al dente. W praktyce należy podchodzić do tego z pewnym dystansem

Kulinarna Pokusa
grzybowa z łazankami 122

angielskie liście laurowe sól pieprz natka pietruszki Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut.  Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa cebulowo-serowa z czosnkiem i grzankami 123

małym ogniu do miękkości warzyw. Boczek podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w plastry i smażyć aż  cebula będzie miękka. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wigilijny barszcz z fasolą 140

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
marokańska zupa z kurczakiem 127

podsmażyć a następnie zdjąć z rondla i odłożyć na bok. Dodać resztę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać mąkę i mieszać aż będzie złota. Zalać zimnym bulionem i szybko rozmieszać. Dodać pomidory,ryż, ketchup, kolendrę, posolić. Gotować około 20-30 minut. Na końcu dodać fasolę z puszki i doprawić zupę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Egzotyczna zupa dyniowa 191

południowo-wschodniej Azji. Widać to już po liście składników, nawiązujących do tamtej części świata i zarazem mocno innej aniżeli w poprzednim przepisie. Marchewkę i „zwykłe” ziemniaki zastąpiliśmy słodkimi batatami, bulion sokiem pomarańczowym, a do tego doszły m.in. mleczko kokosowe, liść kafiru i papryczka chili. Oczywiście niezmiennie na liście pozostaje tytułowa dynia, ale i tutaj możemy wybierać spośród różnych jej odmian

Kulinarna Pokusa