bulion - 9142 przepisów (strona:460/610)

Mule w białym winie i pomidorach 152

wrzuć małże. Przyk ry j garnek pokrywką i duś małże przez 5 minut. Małże powinny się otworzyć i zmienić kolor na pomarańczowy. Odcedż małże z płynu. Dwie łyżki bulionu zachowaj do pomidorów. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych

codojedzenia
Krokiety z farszem mięsnym 129

dodatkiem cebuli , wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju

Ogrodnik w podróży
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 137

łyżeczki mieszanki przypraw curry (dalej Metal), mieszamy. Teraz Woda - ale jeszcze nie woda :)) Najpierw sól - 1 płaska łyżeczka soli morskiej. Tak, mieszamy :)) Można dodać też 1 łyżeczkę bulionu warzywnego w proszku ale nie jest to konieczne. I teraz dolewamy zimnej wody , tyle, żeby przykryła wszystko, co jest w garnku. Pokrywka, średni ogień, gotuje się. Zupka sobie mięknie i przechodzi smakami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pikantna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i ziołami 100

ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, albo z grzankami z mozarellą.   Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść liści bazylii garść liści oregano 0,5 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 ostrej papryczki sól, pieprz, opcjonalnie trzcinowy

Kulinarne Inspiracje
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 161

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki

pieprzny smaczek
Kaczka – porady 269

pieczenia, czasami również po uprzednim obsmażeniu. Kaczkę można też skądinąd gotować, np. jako dodatek do rosołu. Z pozostałych z rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki

Kulinarna Pokusa
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 151

dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 137

kolorze, tym razem z udkami kurczaka, marchewką, ziemniakami, pomidorami i grzybami, dzięki którym całe danie nabiera niezwykłego smaku i aromatu (d la jeszcze większego podkreślenia smaku grzybów można użyć bulion grzybowy- o ile używacie takie 'cuda'- zamiast wody). Dania jednogarnkowe są świetne pod względem wygody i oszczędności czasu w ich przygotowaniu, jak również pod względem smaku, gdyż przesiąknięte są aromatem

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z pietruszki 163

nią zrobić. Zupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam! składniki 100 g natki pietruszki 200 g ziemniaków 2 cebule 170 g  2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek, pietruszka do podania przygotowanie Pietruszkę  opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę

Stare Gary
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 206

Akademii.  Planowaliśmy wziąźć udział w Akademii od początku, ale niestety nam się to nie udało! Przeoczyliśmy już kilka ciekawych zajęć - kuchnie wegetariańską, wegańską i bezglutenową, Akademię o sosach, bulionach i zupach oraz knife skills czyli o technikach posługiwania się nożem! Tej edycji Akademii to dopiero poczatek - nie mogę się doczekać owoców morza, ryb, dzieczyzny, jagnięciny czy choćby wołowiny - jeśli

Plate of Joy
Kanapkowa vendetta 206

ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba amarantusowego, serkiem typu almette śmietankowym/serkiem kermowym tip, brokułem na chwilę sparzonym w bulionie warzywnym Kanapki z chleba ze śliwką z masłem, sałatą lodową, wędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem

Fiolka w kuchni
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 149

fileciki anchois i czubatą łyżeczkę kaparów. Kiedy wątróbka już nam się usmaży, a reszta ładnie połączy, zawartość całej patelni miksujemy na gładką masę. Możemy dodać do niej trochę bulionu, żeby nie była za sucha. 3 – 4 ładne, dojrzałe i pachnące pomidory pozbawiamy skóry i pestek i kroimy w małe kawałeczki. Dodajemy do nich drobno pokrojony czosnek

Patchwork
Flaczki wołowe 155

mięso w paski, warzywa w kostkę.  Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem.  Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa.  Zasmażka:  Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć

Kuchnia Danusi
Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem 164

drobno posiekać. Do cebuli dodać czosnek, kapustę, łyżkę masła oraz jarmuż, posolić. Można sól zastąpić przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Chwilę dusić kapustę z jarmużem, potem dolać wody lub bulionu, dodać lubczyk, kminek i majeranek i dusić do miękkości do całkowitego odparowania płynu. Pod koniec dodać posiekaną natkę lub koper (ilość wg uznania). Przestudzić, wkruszyć twaróg. Farsz dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Zupa brokułowa 217

Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili i różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO

Lubczyk i Wanilia