bulion - 9142 przepisów (strona:455/610)

Jesienna rozgrzewająca zupa krem z dyni i marchewki 173

lubią lekką kuchnię i niskokaloryczne dania. Zupa, dzięki zastosowaniu curry, czosnku i imbiru wyśmienicie rozgrzewa w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI ok. 1 kg dyni 2 marchewki ok. 1 litra bulionu czosnek curry imbir sól masło klarowane WYKONANIE Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Marchew

Zofiana
Gulasz wołowy 187

patelni, dodać do mięsa. Paprykę wymyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, połączyć z mięsem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Całość zalać przygotowanym bulionem. Następnie dodać przyprawy a także koncentrat, wymieszać. Całość dusić na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, może to potrwać nawet 4 godziny

Krakowskie smaki Ani
Domowe gołąbki 138

dodajemy odrobinę margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz. Część gołąbków można zamrozić, pozostałe smażymy na maśle aż się zrumienią. Wyciągamy na miskę, dolewamy bulionu i dodajemy koncentrat. Zaklepujemy śmietaną i mąką

Gotowanie moimi oczami
Zapiekanka z mięsem i warzywami pod puree 116

dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy z warzywami, doprawiamy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie 151

lodówki, a najlepiej na całą noc. Pieczemy udka przez około 1 do 2 godzin w temperaturze 180st, podczas pieczenia kilkokrotnie podlewamy mięso sokiem wytopionym podczas pieczenia lub odrobiną bulionu drobiowego

Gotowanie moimi oczami
Makaron w sosie serowo - kurkowym 115

Składniki: 350 gram świeżych lub mrożonych kurek 3 szklanki bulionu 1 średnia cebula 2 serki topione śmietankowe w kostce masło do smażenia sól, pieprz opakowanie makaronu - użyłam makaronu Animak Tagliatelle Sposób wykonania: Kurki oczyściłam , umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki, podsmażyłam na niewielkiej ilości masełka. Zalałam 3 szklankami rosołu. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam dodałam do kurek. Gdy już

Darcia w kuchni
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 184

czosnek i ziemniaki) dodać do garnka z warzywami. Zamieszać. Dolać wino i gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz mrożone owoce morza i gotować kilka minut (aż zaczną mięknąć). Dodać śmietanę, zamieszać. Kilka łyżek zupy wymieszać z mąką. Wrzucić do garnka świeże małże i od razu dodać

Pociąg Do Kuchni
Pyszna zupa pomidorowa z makaronem 178

Przepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja

e-PrzepisyKulinarne
Syrniki, rosyjskie serowe placki czyli Niedzielne Sniadanie odc.70 172

starcza na kilka dni, wystarczy tylko go odgrzać, tak też czasem robię.  Nie zawsze spotyka się to jednak z aprobatą moich domowników.  Staram się zawsze mieć zamrożony bulion by ugotować szybką zupę, wtedy też idealnym rozwiązaniem są placuszki wszelkiego typu, na nie zawsze dzieciaki mają ochotę.  W ubiegłym tygodniu zrobiłam wyjątek od diety i zjedliśmy twaróg

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz na piwie 195

sztuka) Marchew (2 sztuki) Czarna rzepa (1 sztuka) Majeranek Tymianek Rozmaryn Pieprz Sól Piwo - jedno małe Koncentrat pomidorowy łyżka Liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki bulionu (ja dodałam wodę z dwiema łyżkami domowej przyprawy) Wykonanie: Podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy przyprawy. Dusimy 15/20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat i piwo. Mieszamy

Lubczyk i Wanilia
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 200

takim stanom zapobiegać używając naturalnych przypraw mających działanie przeciwzapalne właśnie. Osobiście używałam kurkumy dotąd głównie w jesieni i zimie, jako przyprawę do rozgrzewających zup i dań z soczewicy, do bulionu, a czasem jako barwnik do potraw, bo niewielka jej ilość daje piękny, żółty kolor. Tej jesieni zaczęłam stosować jej znacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak po polsku nadziewany wątróbką 178

Jeśli wydaje Ci się, że nadzianka jest za mało, nie przejmuj się. Bardzo jeszcze urośnie w trakcie pieczenia ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, brytfance. Podlać szklanką gorącej wody lub bulionu, na wierzchu ułóż wiórki masła i piecz w temperaturze 200`C 60 minut. W trakcie pieczenia podlewaj kilkakrotnie wytworzonym sosikiem upieczonego, gorącego  kurczaka podzielić na porcje. Znakomicie smakuje równiez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 273

jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze  podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić

Stare Gary
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 198

pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować

Krakowskie smaki Ani