Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu. Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku
potrawyregionalneniej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej Zacznijmy od naszych białych kiełbasek. Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach
potrawyregionalneczym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem. Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa. Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części. Zalałam je 2 l wody. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone
potrawyregionalnesitka. Przelewałam i płukałam je pod czystą, bieżącą wodą. Ponownie przełożyłam je do garnka i zalałam 3 szklankami wody. Posoliłam do smaku. Można użyć zamiast wody bulionu. Przykryłam i doprowadziłam wodę do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na bardzo mały. Gotowałam ziarna około 15 minut. Gdy woda wyparowała, ale ziarna były jeszcze mokre, zakręciłam gaz i nie zdejmując
potrawyregionalnekostkę. Wsypałam go reszty składników. Wszytko wymieszałam i smażyłam przez około 10 minut. Wlałam kawałki pomidorów. Wymieszałam. Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić sos. Pozostało już tylko ugotować
potrawyregionalnetaka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim. Pycha, polecam :) Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 cebula olej lub masło klarowane 1 duży ziemniak 1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego 50 ml śmietanki 30% pieprz biały sól jajko na twardo film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :) Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć
Takie tam pichcenietakim makaronem znajduje się wskazówka, aby go w ogóle nie gotować. Założenie jest bowiem takie, że cannelloni zwykle zapiekamy z jakimś rodzajem sosu, czasami też dodatkowo rozcieńczonego np. bulionem. W teorii makaron powinien podczas zapiekania wchłonąć wodę (i tłuszcz) z sosu, co ma mu zapewnić osiągnięcie stanu co najmniej al dente. W praktyce należy podchodzić do tego z pewnym dystansem
Kulinarna Pokusaangielskie liście laurowe sól pieprz natka pietruszki Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamałym ogniu do miękkości warzyw. Boczek podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w plastry i smażyć aż cebula będzie miękka. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodsmażyć a następnie zdjąć z rondla i odłożyć na bok. Dodać resztę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać mąkę i mieszać aż będzie złota. Zalać zimnym bulionem i szybko rozmieszać. Dodać pomidory,ryż, ketchup, kolendrę, posolić. Gotować około 20-30 minut. Na końcu dodać fasolę z puszki i doprawić zupę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapołudniowo-wschodniej Azji. Widać to już po liście składników, nawiązujących do tamtej części świata i zarazem mocno innej aniżeli w poprzednim przepisie. Marchewkę i „zwykłe” ziemniaki zastąpiliśmy słodkimi batatami, bulion sokiem pomarańczowym, a do tego doszły m.in. mleczko kokosowe, liść kafiru i papryczka chili. Oczywiście niezmiennie na liście pozostaje tytułowa dynia, ale i tutaj możemy wybierać spośród różnych jej odmian
Kulinarna Pokusaprzekładamy je do garnka. Dodajemy pomidory (z zalewą), przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy bulion i gotujemy dalej przez około 20 min. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i posypujemy pokrojoną natką z pietruszki. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką
Pan i Pani Smith w kuchnismalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania: Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy
Pobite gary Barbarycebula 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy sól pieprz oregano żółty ser czerwony ser pomidor sałata Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć lekko , podlać pół szklanki wody lub bulionu, dodać fasolę i kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz koncentrat i posiekaną papryczkę, dusić przez ok 20 min na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na plackach tortilla
Gotowanie jest łatwe