bulion - 9142 przepisów (strona:441/610)

Zupa krem z soczewicy 165

duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe  kupicie w   KLIK   dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa

Takie tam pichcenie
Gotowanie z wielkimi markami 197

palmowy), MAŚLANKA w proszku (0,3%), skrobia modyfikowana, emulgatory (estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny SOJOWE), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) Skład: bulion cielęcy (40,1%) [woda, ekstrakt z cielęciny], skrobia, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba

Kuchnia PROzdrowotna
KREM BROKUŁOWO-JARZYNOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY 148

zupa jest niby dietetyczna (same warzywa i trochę oleju), ale jest zarazem bardzo sycąca (duża ilość warzyw), ja swoją  przygotowuję bez żadnego wywaru (można oczywiście przygotować na bulionie), tylko z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje zupie orientalnego posmaku. Jest więc dodatkowo także wegańska i bezglutenowa. Tak bardzo zauroczyła mnie swym smakiem, że zagościła nie tylko jako danie obiadowe

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa z awokado i mozzarellą 174

takim właśnie wydaniu, bo jak dla mnie to jest rewelacyjna, zaskakująco smaczna... SKŁADNIKI 250 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 2 łyżki śmietany 12 % 500 ml dowolnego bulionu lub wody 1 kulka mozzarelli w zalewie 1 awokado sól ziołowa, pieprz, vegeta ewentualnie szczypiorek Wodę i przecier wlewamy do garnka i zagotowujemy. Śmietanę łączymy z pastą, dolewamy kilka łyżek gorącej

Czary - gary w kuchni
Zupa krem z pora 156

Wszystko smażymy i dusimy razem. Całość zalewamy wodą, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz ziemniaki i gotujemy pod przykryciem do miękkości.  Gdy warzywa zmiękną i nadadzą smak bulionowi, garnek ściągamy z ognia i wszystko blendujemy na jednolity krem. Przed blendowaniem możemy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.  Zupę krem z pora doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i pokrojonym

Bananowe Pole
Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali 120

Krok 1 Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlewamy do całości szklankę wody (można także użyć bulionu) i dokładnie mieszamy. Krok 2 Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy

Kuchnia Bazylii
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych 205

piersi z kurczaka sól,pieprz 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanego szczypiorku 200 g serka topionego ( u mnie emmentaler) 2 łyżki mąki ok 500 ml wody lub bulionu drobiowego Pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Dodać kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Serki topione pokroić na małe kawałki i odstawić. Do garnka wlać wodę

Monia miesza i gotuje
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 254

samego końca. Każdy zwinięty liść układamy łączeniem do dołu na wysmarowanej masłem formie żaroodpornej, ciasno jeden obok drugiego. Gdy forma jest pełna, zalewamy wszystko ok. 3/4 szklanki bulionu (jak nie macie, to może być i sama woda), tak aby płyn zakrywał zawinięte liście do mniej więcej połowy. 5 . PIECZENIE (45 + 20 min) Formę z kapuścianymi zawiniątkami zakrywamy folią aluminiową

Nerds Kitchen
Biały krem z pietruszki i selera z dodatkiem jabłek i smażonych na maśle listków szałwii 171

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Poddusić w garnku na oleju, na średnim ogniu. Dodać seler i pietruszkę obrane i pokrojone w średnią kostkę. Chwilę podsmażyć i podlać wodą (bulionem lub rosołem). Płynu powinno być tyle, aby tylko zakrył warzywa. Ugotować do miękkości. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, zagotować. Wszystko razem zmiksować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z wątróbką i kuskusem 150

Zdecydowanie pozornie, bo w tej sałatce idealnie się uzupełniają, przenikają... tworząc połączenie idealne... :-) Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje...  SKŁADNIKI 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka rosołu (lub ewentualnie bulionu z kostki) 4 wątróbki indycze 1 papryka (najlepiej żółta, ale może być też biała) 2 nektarynki 1 duża ugotowana marchewka 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól

Czary - gary w kuchni
Kartoflanka 142

napisem "tania kuchnia"... no i jest pyszna... SKŁADNIKI 4 - 5 dużych ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 dużego selera 2 cebule 1/2 pęczka natki pietruszki 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz Warzywa obieramy, a następnie kroimy: ziemniaki w dużą kostkę, pietruszkę i seler w mniejszą, marchewkę w słupki długości ok. 2,5 cm. Cebule kroimy na ćwiartki

Czary - gary w kuchni
Pęczotto szpinakowe 154

kupuję tutaj ) sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 10 minut

Cynamonowe szczęście
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 249

nią cząstki mięsa, smażymy kilka minut na rumiano. Dodajemy rozmrożony groszek i odsączone grzyby. Składniki chwilę przesmażamy i dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek.  Całość zalewamy połową szklanki bulionu(lub wody) i dodajemy półtwardy ryż. Ogień zmniejszamy na jak najmniejszy i patelnię przykrywamy pokrywką. Całość dusimy co jakiś czas mieszając składniki aby nie przywarły do dna, gdy dodany wywar

Symfonia Smaków
W domu: leczo 256

papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek i oregano oliwa opcjonalnie 1 kostka rosołowa (bulion z kurczaka)   PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm i podsmażamy na oliwie w dużym garnku (w tym, w którym będziemy robić leczo). Dodajemy sól, pieprz i oregano

Kuchnia w biegu
Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 160

mascarpone, 250 g 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 300 ml wrzątku lub mięsnego bulionu 2 łyżki oleju Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Pokrój pieczarki w talarki. Pokrój kiełbasę w słupki. Zrumień kiełbasę na oleju, posypując papryką i pieprzem. Dodaj cebulę i czosnek oraz

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania