bulion - 9142 przepisów (strona:441/610)

Kurczęta z pomidorami 122

cebule pokroić w nieduże kawałki. Kurczaka podzielić na ćwiartki, podsmażyć na oliwie, w garnku o grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć mięso z garnka i trzymać je w cieple. Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić

królestwo garów
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 128

kawałki. Brokuła dzielimy na różyczki i chwilkę odgotowujemy, a następnie odsączamy na sitku. Wszklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Układamy na dnie naczynia ziemniaki, następnie kawałki ryby

kuchnia doski
Zupa gulaszowa z cieciorką 171

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej sól, pieprz do smaku ostra papryka wedle smaku 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 2,5 l wody lub bulionu olej do smażenia Cieciorkę wsypać do miski i zalać wodą, odstawić na noc aby namiękła. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i zagotować. Karkówkę pokroić

Monia miesza i gotuje
Śmietankowo – ziołowy kurczak 144

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego tymianku , majeranku i odrobiny czosnku ..przyjemnie maślana ..nic ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na bulionie drobiowym z dodatkiem zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Kotlety ryżowe z serem. 95

obiadek te kotleciki jak znalazł. To dość szybkie danie, no i można je przygotować wcześniej- dla pracujących kobiet to super rozwiązanie. SKŁADNIKI: 1 p. ryżu ugotowanego w rosole lub bulionie 5-6 plasterków wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę 2-3 jajka 15 dag. sera żółtego startego na grubych oczkach bułka tarta pęczek zielonego koperku olej rzepakowy WYKONANIE: 2 jajka

Kuchnia Beaty
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 146

cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut. Przed podaniem odstaw

Fiolka w kuchni
Tort kanapkowy - "NieJagodowy" fioletowy 265

piłką. Serek podzielić na 3 części: 2 do przełożenia warstw i jedną do obsmarowania Tortu kanapkowego. Ułożyć na podłużnym talerzu dwie kromki obok siebie, nasączyć je kilkoma łyżkami bulionu, szczególnie nasączyć skórki gdy je pozostawimy nie obcinając. Na pierwszej warstwie chleba rozsmarować jedną cześć serka. Na warstwie serka położyć ponownie 2 kromki chleba i znów rozsmarować warstwę serka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki 180

łyżki wody gazowanej (będą soczyste i pulchne) bułka tarta Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do miękkości na klarowanym maśle. Do głębszej miski wsypujemy mięso, jajko, bulion, wodę gazowaną, płaską łyżkę bułki tartej, przyprawiamy, dodajemy usmażoną cebulkę wraz z tłuszczem, mieszamy. Dodajemy poszatkowaną natkę, dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym

Zasmakuj Kuchni
Zupa kminkowa 83

ziaren kminku  1,5 l wywary warzywnego sól, pieprz pietruszka  4 ziemniaki  Przygotowanie: Obrałam ziemniaki,umyłam i pokroiłam w kostkę.Wrzuciłam do gotującego się bulionu. Dodałam ziarna kminku, doprawiłam i całość gotowałam do czasu aż ziemniaki zmiękły

Kukuleczki
Krem z selera naciowego 82

Wiosenny słodki krem z selera naciowego. Szybki i łatwy w wykonaniu.  Potrzebujesz Pęczek selera naciowego  3 szklanki bulionu  1 małą cebulę 1 duży batat  śmietanę 18% pieprz, sól oliwa  Wykonanie: Obranego batata i umyty seler pokrój w kostkę. Cebulę obierz posiekaj.  Do garnka wlej oliwę, dodaj warzywa i duś do momentu, aż warzywa będą

Kukuleczki
ZUPA KREM Z CUKINII 112

pestki dyni  Przygotowanie W rondelku rozpuść masło, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek. Cukinie pokrój w kostkę wrzuć do rondelka i chwilę podsmaż.  Całość zalej bulionem i gotuj, aż cukinia zmięknie.  Zupę dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość zmiksuj.  Możesz dolać trochę rosołu, jeśli będzie zbyt gęsta. Krem posyp pestkami słonecznika i dyni

Kukuleczki
KRUPNIK Z KASZĄ JAGLANĄ 118

Dzisiaj gości u mnie krupnik, ale nie ten tradycyjny, tylko w parze z kaszą jaglaną. Bulion będzie drobiowy, ale śmiało możesz zrobić z samych warzyw.   Zatem zapraszam, po przepis :) Składniki: 2 l zimnej wody skrzydełko z indyka 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera ząbek czosnku  liść laurowy,  2 ziarenka ziela angielskiego   1/2 szklanki

Kukuleczki
Kolacja degustacyjna w Fokim. 112

naprzeciwka „wyskakuje” pani azjatka krzycząca do Ciebie z ekranu telewizora. Tak właśnie wygląda toaleta w Fokim. To bardzo dziwne uczucie załatwiać potrzebę z panią gotującą bulion za Twoimi plecami. To jedno z tych wspomnień, których szybko nie wymarzę z mej pamięci. I za to, Fokim, należą się oklaski! Fokim to jeszcze gorąca miejscówka na kulinarnej mapie Warszawy

Fill The Bowl
Roladki wołowe z sosem grzybowym 187

obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni, najlepiej z odrobiną masła klarowanego (boki powinny być dobrze przyrumienione). Obsmażone roladki podlać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (roladki mają być pokryte płynem), dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić najlepiej pod przykryciem na małym ogniu około 2 godziny, w międzyczasie uzupełniać płyn podlewając gorącą wodą. Gdy roladki

Kuchcik gotuje
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 347

wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie mięso wyjąć, pokroić. Odlać 3 szklanki bulionu do ciasta, dodawać powoli mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso

Tradycyjna Kuchnia