bulion - 9142 przepisów (strona:438/610)

Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 307

dokładnie tak, jeśli nie lepiej, niż wygląda. I uwierzcie – to nic trudnego. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina 600ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 polędwiczki z indyka łyżka sosu sojowego łyżka oleju lub oliwy z oliwek szczypta cukru kilka kropel octu 300g jarmużu świeżego lub mrożonego

Jacob Tastes
Potrawka z kurczaka 328

doprawiamy – ja użyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada. Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź

Jak gotować i nie zwariować
PAPRYKA FASZEROWANA 222

papryczki c) Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem, przykrywamy czapeczka i wszystko razem spinamy np wykałaczką   4. Tak przygotowane papryczki wkładamy do garnka lub urządzenia typu multicooker* 5. Zalewamy bulionem warzywnym, a gdy go nie mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową. 6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub  przeciśnięty przez praskę, czosnek 7. Na koniec

Kulinarnie z Polką na Kresach
Tradycyjne rolady wołowe. 161

składniki farszu wymieszać, płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości

Kuchnia Beaty
Kasza jaglana ze szpinakiem i pieczarkami 171

się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło  kaszaprodzekt.blogspot Składniki na 2 porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku w liściach, 2 łyżki oleju 1 posiekana cebula 2-3 posiekane lub przepuszczone

Kubki smaku
Kotleciki z jaglanką, łososiem i brokułem 188

mały ząbek czosnku odrobina słodkiej lub ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz 1 szklankę kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej. Brokuła gotuję. Cebulkę, łososia, koperek kroję na drobno. Ugotowaną kaszę przekładam do miski, dodaję, cebulkę, koper i brokuła (po ugotowaniu kroję

Kubki smaku
Ryba po grecku 229

marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce

talerz przyjemności
Szybka rolada z kurczaka 208

karton po soku lub mleku Sposób przygotowania: Z ćwiartek ściągamy skórkę, odkrawamy mięso od kości, i kroimy je w większą kostkę. Kości, które nam zostaną możemy zużyć do ugotowania bulionu. To jak oddzielimy mięso od kości nie ma zupełnego znaczenia. Mięso i tak kroimy na cząstki, a kości z kawałkami mięsa i tak zużyjemy np do rosołu. Paprykę kroimy

na moim stole...
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 235

cebule, dusimy ok.10 minut, aż cebula będzie szklista i miękka, ale nie przypieczona. Grzyby odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej

Smaczne Zdrowe
Pomidorowa 146

tego dodaję liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr. Marchewkę,   obieram i kroję wzdłuż. Gdy woda zaczyna wrzeć ulewam troszkę bulionu do miseczki i dodaję do tego przecier i rozcieram to ze sobą po czym wszystko wlewam do garnka i mieszam. Gotuję to jeszcze ok. 20 min.  Gdy marchewka będzie miękka i wtedy

Tanio smacznie i prosto
Feijoada po raz kolejny 213

lenistwa nie starliśmy lecz sypneliśmy garść do garnka. Dodaliśmy również 6 startych ząbków czosnku. Wszystko pięknie wymieszaliśmy (rączkami):-) Teraz jeszcze potrzebujemy oliwę oraz kostki mięsne (wołowe) np. aromatyczny bulion pieczeniowy Winiary.  Bierzemy głęboki garnek i zalewamy dno oliwą. Na rogrzaną oliwę wrzucamy 4 kostki mięsne. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i obsmażamy.  Osmażone kawałki mięsa zalewamy gorącą przegotowaną wodą

Smaki Brazylii
Kuchnia polska 007 173

Czyli jak James Bond degustował polskie wiktuały i nie tylko... Zupa bouilabasse, bulion potasowy, orzechowa mielonka, sola z rusztu, jajka en cocotte, rostbef na zimno z kartoflaną sałatką, jajecznica z bekonem, turbot poche, sauce mousseline, zwyczajne kanapki z angielską marmoladą czy wreszcie sławne ośmiorniczki w plasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie

Grunt to przepis!
Zupa rybna z jesiotrem, ciecierzycą, pomidorami i jarmużem 212

sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj. Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze , ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu z ryb filetów. Pomyślcie o tym oprawiając np. świątecznego karpia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zimowa zupa fasolowa 218

wytopi się z niego tłuszcz. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż cebula się zezłoci. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy po trochu bulionu z garnka, aż zasmażka nabierze gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i doprawiamy

My simple kitchen
Granaty z indyka w sosie koperkowym. 163

porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania :   M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki

Przepisy i porady kulinarne