bulion - 9142 przepisów (strona:438/610)

Udka z kurczaka duszone w kociołku węgierskim 407

kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone lub suszone prawdziwki sól, pieprz Do nagrzanego kociołka wrzucamy pokrojoną słoninę, gdy się roztopi wrzucamy umyte udka i obsmażamy je z każdej strony

Dobra karma
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 180

białka. Jest uważany za afrodyzjak i pozytywnie wpływa na potencję. To dobry lek w różnego rodzaju zatruciach, ponieważ ma działanie odtruwające i antyseptyczne. Pomoże w niestrawnościach i zaparciach. Bulion porowy będzie skuteczny na kaca, a sok ze świeżych porów – w problemach z układem moczowym. Okłady z pora wspomogą leczenie ran, odcisków, obrzęków. Biała część pora jest łagodna i to zwykle

My Chcemy Jeść
#Inspiracje - Gordon Ramsay 179

jego styl gotowania, mam dużo jego książek i choć przyznam, że nie są one idealne na polskie realia, to korzystam z wielu podstawowych przepisów jak np. na kruche ciasto, bulion, zapiekankę pasterską czy hamburgery. Oglądałam chyba każdy możliwy program z jego udziałem "Hell's kitchen", "F-word", "Masterchef", "Boiling point", "Gordon Ramsay cookery course" i inne serie jego programów dokumentalnych

Cooking Monster
Kaszomaniak - czyli obowiązkowa lektura dla miłośników kasz 113

chodzi  Przejdę do sedna i najważniejszej części książki czyli zawartości. Autorka ciekawie podzieliła przepisy na rozdziały: kasze bez glutenu i z glutenem. Dodatkowo w książce znajdziemy przepisy na buliony i sosy (słodkie i pikantne) Opisy wykonania są przyjemne i łatwe do zrozumienia, a co istotne szczególnie dla mnie (mieszkam z dala od centrum miasta) składniki są dostępne w większości sklepów

Tradycyjna Kuchnia
STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ, JARMUŻEM I JAJKIEM 180

mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.  KASZĘ gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub bulionie(można przygotować wcześniej), wykładamy na większy talerz i studzimy. Jarmuż płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia przez 2 minuty. Odsączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy

cool and minty
SAŁATKA JARZYNOWA 115

warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza mi się także wykorzystywać warzywa pozostałe po ugotowaniu bulionu drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a  zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka

cool and minty
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ 131

PODANIA: 4 łyżki jogurtu naturalnego OPCJONALNIE: 50 g fety, garść kiełków brokuła lub rzodkiewki WYKONANIE KOMOSĘ wrzucamy do garnka i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku (lub gorącego bulionu) i 1 łyżką oliwy. Lekko solimy, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 25-30 minut, aż wchłonie całą wodę. Wykładamy na półmisek, posypujemy pokrojoną szalotką, posiekaną miętą

cool and minty
KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 149

Mięso, warzywa z rosołu oraz grzyby z cebulką mielimy przez maszynkę lub pulsacyjnie rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i chili, stopniowo dodajemy ciepły bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki. Do ostudzonego farszu dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. NALEŚNIKI : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i mleko

cool and minty
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 228

przypadku suchego mięsa  kurczaka lub indyka, które ugotuje się w ekspresowym tempie 10 minut. Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą.   SKŁADNIKI / 4 porcje 200 g makaronu spaghetti 300  g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła

cool and minty
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 167

smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.  Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub śmietanką.  Dodajemy opłukany i dokładnie odsączony szpinak (może być grubo pokrojony). Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz usmażone

cool and minty
FASOLKA PO BRETOŃSKU 157

jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Fasola ugotuje się szybciej, jeśli

cool and minty
KOTLETY Z SELERA I SERA 210

ostrego żółtego sera olej do smażenia 1 szkl.mąki 1 jajko 1/5 szkl. Wywaru z selera sól pieprz zioła ( świe bazylia) ******************************************  Selery obieramy, kroimy na grube plastry.Gotujemy w bulionie , odsączamy, studzimy.Mąkę mieszamy z jajkiem i wywarem z selera , dodajemy zioła, sól i pieprz.Plastry panierujemy w serze, maczamy w cieście i smażymy na oleju na rumiano( uważa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym. 475

dodajemy 1/2 zeszklonej cebuli i czosnku, lubczyk lub przyprawę maggi, masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe zraziki i smażymy na złoty kolor, z pozostałą cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy resztę posiekanego koperku i gotujemy około 1/2 godz. wyjmujemy zraziki, do sosu wlewamy śmietankę 18% z łyżką mąki i zaklepujemy sos, obiad gotowy-podajemy z kaszą jęczmienną lub młodymi

Kuchnia Beaty
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 114

same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą

Kulinarne Fantazje Marioli
PASZTET Z WĄTRÓBKI I SUSZONYCH POMIDORÓW 134

drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie

Kulinarne Fantazje Marioli