bulion - 9142 przepisów (strona:439/610)

Kaszomaniak i KONKURS 191

zupach. Nie będzie podziału wg sezonowości warzyw ani trudności przygotowania. Za to mamy tu obszerny wstęp na temat różnistych kasz a po wstępie zaskakują rozdziały na temat bulionów i sosów z jakimi można kasze serwować. Nie są to całe rozbudowane dania jedynie propozycje sosów pasujących do kasz. Ciekawe rozwiązanie! Dopiero w następnej kolejności autorka dzieli kasze na bezglutenowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mięty 160

swoją drogą niesamowite- zaciekawił mnie niegdyś pewien fakt: przeprowadzano eksperyment na grupie ochotników, którym podawano dokładnie w tej samej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona

Roślinna - blog wegański
Zupa marchewkowo-pomarańczowa 218

papryczką chili przez co zupa nabrała wyrazistego, pikantnego smaku. Nie każdy jednak lubi pikantne dania, dlatego można użyć zwykłej oliwy, która doskonale spełni swoją funkcję. Do całości należy dodać bulion i świeżo wyciśnięty sok z pomarańcz. Dzięki niemu zupa przestaje być mdła i nabiera ciekawego posmaku. Danie zawdzięcza swoją konsystencję ziemniakom. To dzięki nim zupa staje się kremowa i bardziej

Ciasna Kuchnia
Chłodnik z botwinki 295

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego ½ łyżeczki

Apetyt na Zielone
Gołąbki 307

dodać pokrojoną cebulkę , startą marchewkę,płatki ryżowe , jajko i przyprawy .Dokładnie wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać,  ułożyć na blaszkę, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i  piec. Pod koniec dodać śmietanę i koperek

Moje domowe kucharzenie
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone? 162

też pewien sekret - tak naprawdę zupa ze zdjęcia jest zimna! Zdjęcia robiłam rano, wcale jej od razu potem nie jedliśmy, więc nie miałam potrzeby jej podgrzewać. Zupa jest na bulionie warzywnym i ma w sobie mało tłuszczu, dlatego mogłam sobie na to pozwolić. Makaron ugotowałam oddzielnie. Dobrze wypłukałam go w zimnej wodzie, aby się nie kleił. Najpierw nałożyłam makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegański chłodnik jogurtowy 127

jest możliwe. Żeby nie było nudno nasz chłodnik ma różowo buraczaną barwę i smakuje przepysznie. Spróbujecie? Do przygotowania chłodnika potrzebujemy: ok 400 g jogurtu naturalnego wegańskiego ok 300 ml bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ugotowane buraki 3 łyżki płatków drożdżowych posiekany koperek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż całość się połączy. Spożywamy mocno schłodzone

Szybko Tanio Smacznie
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 295

wiosenna zupa. SKŁADNIKI 2 pęczki świeżego szczawiu 1 marchewka 1 pietruszka ½ małego selera 4-5 średnich ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 2 kostki bulionu cielęcego lub domowy rosół 1,5l wody 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa marchewkowa z selerem naciowym 131

prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam!  Składniki :  1 średnia cebula 3-4 łodygi selera naciowego 5-6 marchewek 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie :  W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, selera naciowego pokrojonego w plasterki i marchewkę pokrojoną w kostkę

Codzienne Gotowanie
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 142

naprzeciwka „wyskakuje” pani azjatka krzycząca do Ciebie z ekranu telewizora. Tak właśnie wygląda toaleta w Fokim. To bardzo dziwne uczucie załatwiać potrzebę z panią gotującą bulion za Twoimi plecami. To jedno z tych wspomnień, którego szybko nie wymarzę z mej pamięci. I za to, Fokim, należą się oklaski! Fokim to jeszcze gorąca miejscówka na kulinarnej mapie Warszawy

Fill The Bowl
ZUPA RYBNA Z CURRY I BANANEM 185

sól,biały pieprz sok z cytryny do smaku czerwona cebula i koperek do dekoracji ***********************************************  Cebulę zeszklić na maśle .Dodać mąkę i curry wymieszać,wlać bulion.Wrzucić do bulionu pokrojoną rybę ,gotować 10 minut.Zestawić z ognia,przyprawić,rozlać do bulionówek i do każdej włożyć kilka plasterków banana.Cebulę drobno posiekać,wsypac trochę do zupy,ozdobic koperkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Botwinka z mlekiem kokosowym 167

dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy  litrem wrzątku lub bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron udon z kurczakiem i szparagami 173

Dzisiaj propozycja szybkiego i prostego dania z makaronem udon. Makaron ten pochodzi z kuchni japońskiej i jest zrobiony z mąki pszennej, przeważnie podaje się go z bulionem. U mnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka Makaronowa 179

beszamelowy do polania całości: a. Kostkę rosołową gotujemy w jednej szklance wody, do rozpuszczenia. b. Dwie łyżki masła rozgrzać, podsmażyć z mąką. c. Do masła i mąki, dolać bulion, mleko, mieszając -  gotować, aż zgęstnieje. Dodać do sosu kilka kropel cytryny i pieprzu. Sos może być ciut pikantniejszy. Wówczas doskonale kontrastuje z makaronem i uzupełnia smak "kolorowej" części naszej zapiekanki

Kuchnia smaków
Zupa - krem z cukinii. 169

czym wrzucić cukinię i cebulę i doprawić przyprawami. Smażyć na maśle ok. 10 minut. Do drugiego garnka wlać wodę, wrzucić kostki rosołowe, zagotować. Do garnka z cukinią wlać bulion, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić. Całość powinna być dosyć gęsta, żeby można było warzywa zmiksować blenderem. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie miksujemy całość blenderem, doprawiamy

Kuchnia smaków