bulion - 9142 przepisów (strona:434/610)

Warzywa z piekarnika 285

średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym sparzamy: przez 3 minuty kalafiora i przez 5 minut fasolkę. Ziemniaki kroimy na frytki, marchewkę w słupki, paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy

Maminek kulinarny
KREM Z CUKINII 123

pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy cukinię, smażymy aż zmięknie, dodajemy ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, dusimy do miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy, całość blendujemy. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem oraz kleksem jogurtu naturalnego.  Rada: Gdyby

słodki bratek
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 141

świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi

Karo in the Kitchen
Zupa Harira 131

Gotujemy okolo 20 minut i dodajemy  *Trzecia cebule kroimy w kostke rozgrzewamy patelnie i wrzucamy razem z druga polowa pokrojonego selera Pieprz sol do smaku plus koncentat Podlewamy.naszym bulionem i tak redukujemy z 10 min wrzucamy.do garnka *dodajemy znow wode i gotujemy 45 minutek Mieszajac od czasu.do czasu Dodajemy ciecierzyce po 5 min makaron i po nastepnych

Viola cooks with passion
Zupa krem z buraka 123

średniej wielkości Liść laurowy Wywar : schab ,marchew i palona cebula Sól,pieprz , kostka rosołowa liść laurowy  SPOSOB : Ugotowane i obrane buraki blendujemy razem ze schabem marchwia cebulka i bulionem W zaleznosc od konsystencji dodajemy tyle wywaru ile uwazamy za sluszne i smietane Gotujemy jeszcze z 20 min.na malym ogniu zeby zredukowac. Kochani zapomnijcie o dodawaniu ziemniakow zupa stanie

Viola cooks with passion
Zupa krem ze szpinaku z wędzonym oscypkiem 106

oliwek (pamietaj do smazenia!!! uzywajac oliwe z oliwek do salatek mozesz zaszkodzic zdrowiu) szczypta galki muszkatalowej sol,pieprz do samku  Grzanki,Troszke jogurtu natuarlnego wedle uznania do ozdoby Bulion : wedle uznania Mozesz uzyc zwykla kostke rosolowa,ja nie lubie oszkunych zup. Wiec wywar zawsze robie miesny w tym przypadku dodalam 300dag karkowki POKROJONEJ w wieksza  kostke. Sposob: Nastawiamy

Viola cooks with passion
Zupa krem pomidorowa na baraninie 179

kilka listkow  Czosnek do smaku  Odrobina smietany soli pieprzu i do dekoracji pieruszka   Sposob: gotujemy okolo godziny mieso, w miedzy czasie wrzucamy cebule marchew przyprawy gotujemy bulion odstawiamy do wystygniecia gdy juz wsztko.jest miekkie dodajemy pomidorki Bledujemy Podgotowujemy okolo 15 min BON APPETIT

Viola cooks with passion
Pierś z kaczki po Tajsku 210

Piersi kładziemy skórką do dołu jest to bardzo ważne dzięki temu wytopimy tłuszcz. Smażymy 5 min na średnim ogniu. Przewracamy i smażymy około 2,3 min. Resztę marynaty i bulion mieszamy i polewamy nasze piersi, tuszymy okolo 2 minuty. Dodajemy sól,pieprz Dodatki to wasza fantazja Smacznego

Viola cooks with passion
COMBER Z SARNY -dziczyzna 161

naszą mieszanką z Moździerza albo przyprawą do dziczyzny z obu stron. smażymy Okło 6-7 minut często przewracając  Podgrzewamy na patelni raz jeszcze kaszę gryczana podlewając kilkoma łyżkami bulionu z grzybów Mięso powinno być różowe w środku, sobie zawsze taki robię ,niestety moja rodzina lubi bardziej wysmażone potrawy i to zdjęcie  SMACZNEGO

Viola cooks with passion
Wątróbka kurczeca 142

ogniu pod przykryciem  jeśli  będzie  taka potrzeba dodajmy trochę wody  ale nie za dużo Bo chcemy mieć  sos własny  a nie jakiś  bulion. *Gdy wszytko nam się redukuje mamy czas by obrać  ziemniaczki i je wstawić gotując na sypko I robimy surówek Sposób  na Surówkę: Ogórki  kroimy  cienko,cebule

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa 129

wrzucamy warzywa i gotujemy  tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim , liściu laurowym  Przed końcem gotowania dodajemy koncentrant wymieszany ze szklanką bulionu i śmietaną. Warto wymieszać je oddzielnie po to by śmietana nam się nie zważyła,a często tak się dzieje gdy wlewamy śmietanę bezpośrednio do garnka. Gotujemy jeszcze około

Viola cooks with passion
Zupa-krem ogórkowa 109

duże ziemniaki 1 marchew koperek świeży  śmietana 18%  do zupy (śmietana musi być rzadka) 2 kostki rosołowe  Jeśli jesteś mięsożerny jak ja  możesz ugotować bulion na mięsie,i pózniej je zmiksować razem z zupą. 2 łyżki masła  sól,pieprz (można dodać sok z ogórków dla wzmocnienia smaku,radzę zrobić to przed dodaniem kostek rosołowych

Viola cooks with passion
Leczo z cukinią papryką i kiełbaską 132

musi być spieczona  . W między czasie kroimy pozostałe składniki w grubą kostkę (cukinia na 4 ,pieczarki na pół,) Usmażoną i odcedzoną z tłuszczu kiełbasę dodajemy do garnka zalewamy bulionem układamy kolejno kiełbasa, papryka ,cebula, pieczarki i cukinia, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy sok, pomidory, bazylię , oregano, pieprz, sól,cukier Dusimy minimum 35min

Viola cooks with passion
Zupa-kapuśniak na golonce 153

się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy do gorącego bo ziemniaki nam się nie ugotują będą zawsze na pół twarde. Dodajemy marchew i kapustę dodając liść laurowy i kostki rosołowe. Gotujemy około

Viola cooks with passion
Letnia zupa z fasolki szparagowej 188

płaska łyżeczka przyprawy curry Instrukcje Mięso umieszczamy w garnku wypełnionym 4 litrami wody, do której dosypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do granicy wrzenia i odszumowujemy jak bulion lub rosół . Następnie dodajemy por, seler oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki. Wywar gotujemy powoli, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez ok. 2,5 godziny. Powinniśmy otrzymać

Kulinarna Pokusa