bulion - 9142 przepisów (strona:428/610)

Kotleciki z warzyw z rosołu 203

kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię pozbywać się ugotowanych warzyw. Zawsze staram się jakoś je wykorzystać. Sałatka warzywna jest najprostszym rozwiązaniem, ale unikamy spożywania majonezu, więc robię ją tylko raz na jakiś czas. Przeważnie

Mienta blog
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 159

płyn odparuje. Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim

Wylizany Rondel
Zupa gulaszowa 158

zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej – 3 papryki różnego koloru – 3 średnie ziemniaki – 1 marchewka – 2 łodygi selera naciowego – 1 l wody lub bulionu – 1 cebula

Kuchenne Wariacje
kartoflanka 148

ziemniaków 50 g cebuli 100 g pora 60 g marchewki 50 g selera 60 ml śmietany 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 163

zmianę farsz z mięsa mielonego i ser tak, aby na wierzchu pozostał ser żółty. Rozpuścić połowę kostki w 100 ml wody. Naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną oleju i wlać bulion. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra i dół) po czym kolejne 15 minut w tej samej temperaturze sam dół. Przed

Karola gotuje
Sos bolognese z papryką 107

mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów Oregano Sól Pieprz Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni

VioletoweKucharzenie
Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą 137

risotto: – 150 g ryżu arborio – 70 g brązowej soczewicy – 150 g kukurydzy – 1 mały por – 2 łodygi z selera naciowego – 350 ml bulionu drobiowego – 2 łyżki masła

Kuchenne Wariacje
Zupa z wołowiną, pak choi i ryżem 142

olej. Dodajemy posiekaną cebulę, korę cynamonu, anyż i smażymy razem około 5 min, często mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir, chilli i chwilę razem smażymy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso zmięknie. Do zupy dodajemy pokrojoną kapustę oraz ryż i gotujemy

R'n'G Kitchen
Pieczony udziec z indyka 180

minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec 2 godziny. Gotowe mięso wyjąć, a do powstałego sosu z cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem. Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada! Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :) Polecam również: Schab duszony z cebulką

coolinarny
Paprykarz domowy. 119

łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pomidory, paprykę, szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, po 5 min. dodajemy szklankę bulionu warzywnego(lub 1/2 szkl. rosołu i 1/2 szkl. wody) i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw(większość "wody"musi wyparować(w razie, gdy marchew jeszcze twarda dolewamy wodę i nadal

Kuchnia Beaty
Domowe pulpety w sosie koperkowym 1069

mnie zawsze klopsiki są i były mięsnymi kulkami obsmażonymi najpierw, zrumienionymi, a dopiero później duszonymi jeśli był zamiar podania ich w sosie. Pulpety natomiast to kulki gotowane w bulionie lub od razu w sosie jeśli ktoś woli, ale proces smażenia ich na początku został pominięty. Dlatego pulpety są delikatniejsze i z zasady bardziej dietetyczne. Zwykle nawet delikatniej je doprawiam

Smaczna Pyza
rozgrzewająca zupa imbirowa 158

proszku. Mieszać do chwili, gdy poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki

6niebo
Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus 156

połówkę papryki gotujemy w lekko osolonej wodzie, papryka ma być zwarta, nie rozgotowana, odsączamy ją z nadmiaru płynu. W między czasie przygotowujemy farsz. Kuskus wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchą patelnię wrzucamy drobno pokrojone pieczarki (jedną kroimy w plastry do dekoracji) i połówkę drobno pokrojonej papryki, całość dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina w Sosie Słodko-Kwaśnym do Ryżu Kaszy lub Ziemniaków 215

odsączeniu około 350 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego korzenia imbiru olej do smażenia na sos: 4 łyżki miodu 1/2 szklanki ketchupu pikantnego (około 180 g) 1 szklanka bulionu (250 ml) 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 5 łyżek sosu sojowego (około 70 ml) 2 łyżki octu winnego Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym Przygotowanie: Mięso dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa z klopsikami 197

mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlewamy ok. 4 litrów wody, wkładamy żeberka i wsypujemy łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do temperatury zbliżonej do wrzenia, ale nie gotując – odszumowujemy jak bulion lub rosół , w razie potrzeby powtarzając tę czynność kilka razy. Dodajemy warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez

Kulinarna Pokusa