bulion - 9142 przepisów (strona:421/610)

Krem kalafiorowo-serowy 201

Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku.   Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację

Kuchnia Ellie
Chana masala z ciecierzycą 183

Dla tych co lubią ciecierzycę mamy fajny przepis z książki „Minimalist Baker” z kremowym sosem i dużą dawką przyprawy garam masala, która nadaje

Kuchenne Wariacje
Jesienne risotto z dynią 214

zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Gdy ryż jest już odpowiednio miękki, przy ostatniej porcji rosołu dodajemy do rondla dynię w kawałkach (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i starte sery

Karo in the Kitchen
Pierogi z jagnięciną 193

czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć mieszając, około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche dodać trochę oliwy lub bulionu. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować

królestwo garów
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 166

Blendery i łyżki w dłonie! :D Krem ze świeżych pomidorów Potrzebujesz: 700g świeżych pomidorów (np. śliwkowych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 500ml wody lub bulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Winny sos śliwkowy 122

doskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach

Milion Smaków
Zupa krem brokułowo-szpinakowa 129

Ryż dziki Risana – 200g Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich różyczki brokułów i umyty szpinak. Całość zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować i w razie potrzeby uzupełnić wodą lub wywarem. Zupę zabielić serkiem mascarpone i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Zupę podawać

Kuchnia Bon Appetit
zupa gyros 622

oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Dynia zapiekania pod beszamelem 293

Dynia zapiekana pod beszamelową pierzynką z dodatkiem żółtego sera to pyszna propozycja na niecodzienną kolację lub dodatek do głównego dania. Składniki 1 kg dyni 1/3 szkl bulionu warzywnego 6 łyżek startego żółtego sera sos 1 łyżka masła 1 łyżka mąki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sos z czerwonych kozaków 318

kozaków oczyścić, szybko umyć i pokroić. Masło roztopić w szerokim rondlu, wrzucić grzyby i smażyć do zrumienienia. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć. Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ). Zagotować, dodać koperek

Ewa w kuchni
Co jeść w pracy? Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. 897

smakiem. Mój tato cichaczem wyjada prosto z garnka. A ja ją pokochałam. I to z wielu powodów. Po pierwsze - jest naprawdę bardzo dobra. Pieczarki, papryka, czosnek podsmażone i zalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki. Po drugie - 20 minut i jest gotowa

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz z indyka i cukinii 256

dnie, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć. Następnie dodać mięso z indyka i ziele angielskie, wymieszać i smażyć około 5 minut. Mięso podlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu warzywnego, dodać marchewkę i selera, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi. Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać

Kuchcik gotuje
Barszcz czerwony – najlepszy 235

Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, … Przeczytaj cały artykuł Post Barszcz czerwony – najlepszy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner