bulion - 9142 przepisów (strona:412/610)

KREM ZE SZPINAKU. 212

Jednak zawsze staram się wygospodarować chociaż chwilę. Na przykła po to, by przyrządzić sobie taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g  świeżego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego  3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 pora (białej części) pieprz biały mielony ew. sól / sos sojowy do smaku Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zostawiam w zimnej wodzie(...)rozgniatam i wraz z pokorjonym w talarki porem, szklę na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej ryżowy lub z pestek winogron). Wrzucam szpinak, czekam aż się skurczy, po czym zalewam bulionem, wrzucam ziemniaki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję do miękkości ziemniaków, po czym miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiam i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 212

zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)miejscu gdzie jest zdrewniały). Obrane szparagi kroimy na 2 cm paski. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Główki wyławiamy

Poezja smaku
Zupa z młodej kapusty 184

mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode marchewki 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 dużego pęczka(...)zewnętrznych liści oraz wycinamy głąb. Kroimy w drobne paseczki i delikatnie solimy. Marchewki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką

Poezja smaku
Pulpety w sosie pomidorowym 265

dodać jajko, doprawić solą i pieprzem i zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około 10 min. Następnie wyjąć ugotowane pulpety, odlać część bulionu, a do reszty wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami (ja użyłam prowansalskie i oregano

Zgrabne Gotowanie
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 205

CUKINIĄ (składniki na 4 porcje) - pęczek białych szparagów - 350 gram piersi z kurczaka - 1 marchew - 1 cukinia - 1 cebula - pół puszki kukurydzy - 250 gram ryżu arborio (szklanka) - pół litra bulionu - kieliszek białego wina - łyżeczka masła - 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego - sól, pieprz - papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir - oliwa z oliwek do smażenia - szczypta cukru Szparagi obrać i ugotować(...)przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać częścią bulionu, cały czas mieszając. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki. Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti alla bolognese 186

czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić w 0,5 szkl. wody) oliwa z oliwek przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, świeża natka z pietruszki starty(...)pieprzem. Odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek.  Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami.  Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 209

głównej kurczak , brokuły i makaron :) .Jest to od jakiegoś czasu najlepszy obiadek mojej rodzinki . Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 2 piersi kurczaka 500 g brokułów szklanka smietany szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki maki sól pieprz olej do smażenia 1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. 2. Wrzuc brokuły i zalej bulionem. Duś pod przykryciem

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka z mięsem mielonym 241

porcji   *  1 kg ziemniaków  * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego  * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki  * 3 jajka  * 150 ml bulionu mięsnego z kostki  * 150 g sera żółtego  * 2 ząbki czosnku  * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  * 1 cebula  *  słodka mielona papryka  * 1-2 liście laurowe(...)mięsa z pomidorami. Wierzch posypac ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyc plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całośc posypac solą oraz pieprzem , po czym zalac bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypac danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę oprószyc posiekana natka pietruszki

Słodkości i nie tylko
Zupa - krem kalafiorowy 166

mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała częśc - 2 zabki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyzka oleju - 1 łyzka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: Pora kroimy w półtalarki , czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. Wrzucamy czosnek . Gdy się zeszkli , dodajemy pora i przez(...)całośc podsmażamy .Póżniej wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, kalafior i całośc gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut. Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku

Słodkości i nie tylko
Kurczak po azjatycku 300

wypróbowania tego przepisu :) Składniki na 4 porcje: 60 dag pieczonych filetów z kurczaka 2 kolorowe papryki 1 marchewka 1 średniej wielkości cebula 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu drobiowego ( może byc z kostki) 1/2 puszki pędów bambusa 2 plastry ananasa z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki(...)dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa. Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dymkę pociąc w paseczki i udekorowac potrawę. Życzę

Słodkości i nie tylko
Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów 194

kopczyki , gdzie główną bazą jest ryż z dodatkiem warzyw. żródło: "Tina" Składniki na 4 porcje: 2 szkl. ryżu 30 dag brokułów 1 papryka żółta i czerwona 4 szkl. bulionu warzywnego 2 niewielkie dymki 1 mała puszka kukurydzy 4 małe pomidorki 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pół łyżeczki przyprawy curry sół, pieprz Sposób przygotowania: Ryż(...)wyrzuc. Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry.Nałóż do miseczek. Lekko ugniec

Słodkości i nie tylko
Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym 160

jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2  łyżki masła i 2 łyżki mąki  ok 2 szkl. mleka gałka muszkatałowa sól i pieprz olej Sposób wykonania : Cukinię umyj, przekrój wzdłuz na połowę. Łyżeczką(...)wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duż ok. 15 minut. , dopraw. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukini. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp makę , chwilkę przesmaż mieszając. Rozprowadż mlekiem, gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatałową , sola i pieprzem

Słodkości i nie tylko
Chili con carne 155

puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 2/3 szkl. bulionu sól i pieprz Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę ,dodajemy pokrojony dość drobno czosnek i szklimy na łyżce oliwy.  Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy(...)minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut. SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Jambalaya 299

paprika 2 zielone łodygo selera 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki 500 gr filetów z kurczaka 100 gr kabanosów 1 puszka pomidorów 450 gr ryżu długoziarnistego ok 800 ml bulionu kurczakowego  1 łyżeczka oregano 2 liście laurowe szczypior, natka pietruszki sol I pieprz Wykonanie: Na rozgrzanym oleju, na średnim gazie, smażymy poszatkowaną cebulę, pokrojony seler , paprykę I wyciśnięty przez(...)Następnie kabanosy I pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażymy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oregano, liść laurowy. Mieszamy do zagotowania. Dodajemy ryż I zalewamy bulionem. Pod przykryciem "dusimy" od czasu do czasu mieszając około20-25 min. Aż ryż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wrzucamy pokrojoną pietruszkę I szczypiorek. Obiad gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
C - Zupa z duszonych porów 163

szczypior             2 litry bulion warzywny (może byc z kostki)              do smaku gałka muszkatołowa mielona              do smaku sól(...)wolnym ogniu około 7 minut, uważając, by por nie zrobił się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą.       Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała