bulion - 9142 przepisów (strona:417/610)

Kotleciki z warzyw z rosołu 246

kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię pozbywać się ugotowanych warzyw. Zawsze staram się jakoś je wykorzystać. Sałatka warzywna jest najprostszym rozwiązaniem, ale unikamy spożywania majonezu, więc robię ją tylko raz na jakiś czas. Przeważnie

Mienta blog
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 192

płyn odparuje. Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim

Wylizany Rondel
Zupa gulaszowa 190

zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej – 3 papryki różnego koloru – 3 średnie ziemniaki – 1 marchewka – 2 łodygi selera naciowego – 1 l wody lub bulionu – 1 cebula

Kuchenne Wariacje
kartoflanka 174

ziemniaków 50 g cebuli 100 g pora 60 g marchewki 50 g selera 60 ml śmietany 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 197

zmianę farsz z mięsa mielonego i ser tak, aby na wierzchu pozostał ser żółty. Rozpuścić połowę kostki w 100 ml wody. Naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną oleju i wlać bulion. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra i dół) po czym kolejne 15 minut w tej samej temperaturze sam dół. Przed

Karola gotuje
Sos bolognese z papryką 137

mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów Oregano Sól Pieprz Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni

VioletoweKucharzenie
Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą 175

risotto: – 150 g ryżu arborio – 70 g brązowej soczewicy – 150 g kukurydzy – 1 mały por – 2 łodygi z selera naciowego – 350 ml bulionu drobiowego – 2 łyżki masła

Kuchenne Wariacje
Zupa z wołowiną, pak choi i ryżem 178

olej. Dodajemy posiekaną cebulę, korę cynamonu, anyż i smażymy razem około 5 min, często mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir, chilli i chwilę razem smażymy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso zmięknie. Do zupy dodajemy pokrojoną kapustę oraz ryż i gotujemy

R'n'G Kitchen
Paprykarz domowy. 161

łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pomidory, paprykę, szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, po 5 min. dodajemy szklankę bulionu warzywnego(lub 1/2 szkl. rosołu i 1/2 szkl. wody) i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw(większość "wody"musi wyparować(w razie, gdy marchew jeszcze twarda dolewamy wodę i nadal

Kuchnia Beaty
Domowe pulpety w sosie koperkowym 1120

mnie zawsze klopsiki są i były mięsnymi kulkami obsmażonymi najpierw, zrumienionymi, a dopiero później duszonymi jeśli był zamiar podania ich w sosie. Pulpety natomiast to kulki gotowane w bulionie lub od razu w sosie jeśli ktoś woli, ale proces smażenia ich na początku został pominięty. Dlatego pulpety są delikatniejsze i z zasady bardziej dietetyczne. Zwykle nawet delikatniej je doprawiam

Smaczna Pyza
Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus 197

połówkę papryki gotujemy w lekko osolonej wodzie, papryka ma być zwarta, nie rozgotowana, odsączamy ją z nadmiaru płynu. W między czasie przygotowujemy farsz. Kuskus wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchą patelnię wrzucamy drobno pokrojone pieczarki (jedną kroimy w plastry do dekoracji) i połówkę drobno pokrojonej papryki, całość dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina w Sosie Słodko-Kwaśnym do Ryżu Kaszy lub Ziemniaków 264

odsączeniu około 350 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego korzenia imbiru olej do smażenia na sos: 4 łyżki miodu 1/2 szklanki ketchupu pikantnego (około 180 g) 1 szklanka bulionu (250 ml) 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 5 łyżek sosu sojowego (około 70 ml) 2 łyżki octu winnego Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym Przygotowanie: Mięso dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa z klopsikami 241

mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlewamy ok. 4 litrów wody, wkładamy żeberka i wsypujemy łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do temperatury zbliżonej do wrzenia, ale nie gotując – odszumowujemy jak bulion lub rosół , w razie potrzeby powtarzając tę czynność kilka razy. Dodajemy warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez

Kulinarna Pokusa
Wołowe ragu z makaronem 310

szczelną pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową. Dusimy na małym ogniu przez co najmniej godzinę (im dłużej będziemy to robić, tym ragu lepsze – w razie potrzeby można rozrzedzić je bulionem wołowym). Przed końcem gotujemy w osolonym wrzątku makaron (najlepiej świeży). Ragu odkrywamy, mieszamy, próbujemy czy trzeba doprawić. Gdy jest ok, dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze

Poezja smaku
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 275

FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK (20 min) W garnku gotujemy wodę do momentu wrzenia. Solimy ją i wstawiamy na malutki gaz, tak, aby delikatnie „pyrkała”. Można też ugotować kluski w bulionie, tak jak wskazuje receptura w grze, ale nie jest to niezbędny zabieg. Są różne opcje formowania klusek – za pomocą 2 łyżek, rękawa cukierniczego lub ręcznie na posypanym mąką blacie

Nerds Kitchen