bulion - 9142 przepisów (strona:409/610)

ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. 211

poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam  wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część bez liści) kroję w cieniutkie półplasterki, podsmażam na maśle. Dodaję do mieszanki. Całość zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
Dyniowy szał. CZOSNKOWY KREM Z DYNI Z MAKARONEM. 137

Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule 4-5 ząbków czosnku bulion warzywny (tyle, aby do 3/4 zakrył dynię) 1/2 szklanki śmietanki 12% (nie ukwaszonej) gałka muszkatołowa, lubczyk, pieprz makaron (najlepiej jakiś drobny) Ugotowałam paczkę drobnego makaronu (u mnie małe kolanka). Cebulę(...)posiekałam, czosnek zmiażdżyłam i podsmażyłam wszystko na maśle. Kiedy już warzywa się zeszkliły, wrzuciłam dynię, wlałam bulion i gotowałam do miękkości. Dodałam też lubczyk. Następnie całość zmiksowałam dokładnie, dodałam śmietankę,  zagotowałam i doprawiłam.  Podałam z ugotowanym makaronem.  SMACZNEGO! Pozdrawiam zimowo-jesiennie Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 169

może jest, lecz go nie chcę?) ****** DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową(...)Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch stron.  Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w nieregularną kostkę.  Dodałam do smażącego się mięsa.  Następnie wrzuciłam przyprawy, dolałam bulion i zamknęłam pokrywą. Dusiłam aż do miękkości. Użyłam szybkowaru, co zdecydowanie skrócił czas duszenia.  Bez pokrywy szybkowarowej duszenie zajmie ok. 2 godzin. W szybkowarze czas jest o połowę krótszy

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 280

marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler

W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 225

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski;  inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut  (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam(...)Wyłączam piekarnik i studzę.  Obieram, kiedy są jeszcze ciepłe. Do garnka wrzucam obrane papryki, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki, posiekany czosnek. Dodaję pomidory w całości z zalewą, bulion i zagotowuję.  Gotuję ok. 15 minut, aby cebula zmiękła. Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.  Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość

W kuchni Karmel-itki
GALARETKI DROBIOWE. 332

Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez sito, by pozbyć się zanieczyszczeń. Znowu podgrzewam bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna. mięso z rosołu marchew z rosołu puszka zielonego groszku 5 jajek puszka(...)oddzielam od kości. Na dno każdej szklaneczki wkładam połowę jajka. Zasypuję kukurydzą, układam warstwę kurczaka, a na to dodaję groszek. Całość uwieńczam plastrami marchewki. Tak przygotowane szklaneczki zalewam zimnym bulionem, aby zakrył wszystkie składniki. Odstawiam do lodówki na noc (min. 4h). SMACZNEGO! ***** Pozdrawiam, a w szczególności tych, co krzątają się w pocie czoła i dopinają wszystkiego na ostatni guzik. Karmel

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 213

skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka słodkiej mielonej papryki łyżka oliwy z oliwek czosnkowej sól, pieprz  do podania: 100-150g kaszy kuskus ugotowanej w bulionie sałatka: 1 pomidora,  garści sałaty,  1/2 zielonego ogórka oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania(...)patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Całość podaję z łososiem, na ciepło. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam wszystkich zabieganych, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 173

MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto(...)Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem, a całość polewam słodkim chutney'em. Na koniec  posypuję koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 153

KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego  Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram(...)siekam i szklę na odrobinie oleju. Następnie wrzucam pokrojone pomidory i podsmażam około 5 minut, aż pomidory  puszczą sok. Dolewam bulion, dodaję odrobinę ziół i zagotowuję. Następnie całość miksuję blenderem na jednolity krem, dodając 2/3 koziego  sera do środka. Zabielam krem śmietanką. Doprawiam. Przed podaniem podgrzewam ponownie, a gdy już jest na talerzu, kruszę na wierzch pozostałość koziego

W kuchni Karmel-itki
KREM Z CUKINII. 182

świeżo zaczętym, ciężkim okresie wytężonej pracy i chronicznego braku czasu. KREM Z CUKINII.  dla 1 osoby   1 mała cukinia 1 mały ziemniak 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego pół cebuli pieprz olej z pestek winogron Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w mniejsze kawałki. Ziemniaka obieram i kroję w cząstki. Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie(...)oleju z pestek winogron. Następnie rzucam cukinię,  chwilę podsmażam, dodaję ziemniaka, zalewam bulionem tak, by  tylko sięgał do wysokości warzyw. Gotuję do miękkości warzyw. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na krem. Ewentualnie doprawiam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI. 169

potrzebuje kwaśnego kopniaka, aby nie było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz,  lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam  na dwóch(...)łyżkach oleju z pestek dyni do momentu, aż się zeszkli. Dynię, obrane jabłka i marchew kroję na mniejsze części, dodaję do podsmażanej cebuli  z czosnkiem, zalewam bulionem do poziomu warzyw i gotuję całość,  aż do miękkości. W trakcie gotowania dodaję łyżkę lubczyku. Kiedy warzywa są już miękkie, zdejmuję z palnika, miksuję na gładki, gęsty krem za pomocą blendera

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 195

PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło : CODZIENNE GOTOWANIE ; / na 4 - 5 porcji 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku szklanka śmietanki 12% Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  Papryki i papryczki chili przekrawam na pół, pozbawiam gniazd nasiennych.  Układam je na blasze(...)warzywa wyjmuję z piekarnika i zostawiam, aby przestygły,  a następnie ściągam z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucam do cebuli i czosnku. Chwilę podsmażam, ciągle mieszając, dodaję bulion,  gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie  miksuję przy pomocy blendera. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję delikatnie śmietanki uważając, aby się

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 209

powstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju(...)garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw.  Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem. Podaję z kilkoma kroplami oleju lnianego i listkiem bazylii. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 201

ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku  2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję w plasterki, szklę na oleju. Cukinię kroję w plasterki, wrzucam na patelnię i smażę(...)chwilkę. Następnie zalewam bulionem tak, aby cukinia była całkowicie zakryta, ale dość cienką warstwą płynu. Zagotowuję i trzymam na ogniu, aż cukinia nie zmięknie. Następnie dorzucam porwaną na małe kawałki sałatę. Gotuję chwilę razem, około 3-5 minut. Dodaję posiekany koperek.  Zdejmuję z ognia, miksuję za pomocą blendera, dodając na końcu miksowania serek. Dokładnie razem blenduję.  Podaję

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. 189

ogrodzie. Bzyczą osy, pszczoły, bąki, trzmiele. W końcu wszystko zaczęło żyć. KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. /inspiracja z sieci;/ na 2-4 porcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały ewentualnie sól lub sos sojowy Cebulę obieram, kroję dość drobno i szklę(...)rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam groszek, dodaję bulion i całość gotuję aż do miękkości groszku, dodając po 5 minutach gotowania liście mięsty (mogą być w całości). Gdy groszek zmięknie, zdejmuję z palnika i za pomocą blendera miksuję na gładki krem. Doprawiam białym pieprzem i ewentualnie solą bądź sosem sojowym (pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania