bulion - 9142 przepisów (strona:409/610)

Shepherd’s Pie-zapiekanka pasterza 192

mielonego 1 cebula pokrojona w kostke 2-3 marchewki pokrojne w kostkę puszka groszku puszka kukurydzy 200 gr pieczarek 4-6 ziemniakow- ugotowanych 0,5 kostki masła 100 ml bulionu wolowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire 50-100 ml śmietany sól, pieprz 100 gr startego sera Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy połowe z masła- podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pieczarki. Smażymy(...)Dodajemy mięso mielone, kukurydze, groszek. Doprawiamy sola I pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso nie będzie rożowe. Dodajemy bullion I sos Worcestershire . Smażymy do odparowania bulionu. Ziemniaki tłuczemy z pozostałym masłem, śmietana. Na koniec dodajemy ser. Wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ziemniaki.  Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min.  Smacznego

Smaki Edyty
Zupa-krem pomidorowy- tomato soup 164

łodyżki z selera 50 gr masła mozzarella 1 łyżka mąki - opcjonalnie 1 łyzeczka cukru sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy udka do miekkości, dodajemy sól I pieprz do smaku. Bulion odkładamy na bok. W garnku rozpuszczamy masło I szklimy cebulę. Dodajemy marchew I pietruszke. "Podsmażamy "  do miękkości marchwi . Dodajemy pomidory I seler- dusimy(...)Dodajemy cukier. Odstawiamy z gazu, dolewamy gotowy bulion kurczakowy, opcjonalnie 1 łyżkę mąki I miksujemy- blendujemy- do rozdrobnienia wszystkich składników. Kładziemy na gaz, do zagotowania.  Kroimy mozzarelle w plasterki . Nalewamy gorącej zupy- dodajemy mozzarella, śmietanę. ( mozzarella- warto kupić dobrej jakości, by pod wpływem gorąca zupy- rozpuściła sie) Życze smacznego

Smaki Edyty
Żeberka 181

się w ustach z cebulką-chyba nie musze specjalnie zachwalać. Do tego pajda chleba, bądz kasza z pyszną surówka. Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc(...)początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Po obsmażeniu dodajemy szklankę bulionu I pokrojoną w pół talarki cebule. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywka garnek I dusimy ok 1 godziny lub gdy mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą I pieprzem do smaku. Smacznego

Smaki Edyty
Wołowina duszona z marchewką 211

godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni. No to zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 500 ml bulionu wołowego 100 ml białego wina 10 szt marchewek 2 pietruszki 3 duże cebule 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła oliwa sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek(...)odwracamy na drugą stronę. W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju ok 10 min. Wyciągamy mięso. Wlewamy wino. Wkładamy na 2 min do piekarnika. Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy. Po dwóch godzinach, poporcjowałam wołowinę I włożyłam do piekarnika

Smaki Edyty
Wątróbka drobiowa z ryżem- Dirty rice 201

niech zostanie wątróbka drobiowa z ryżem, a dla łaknących tłumaczenia : wirujący ryż :) Trochę pozmieniałam I  wyszło to : Składniki 2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego 3 szkl bulionu kurczakowego ok 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 cebule 2 papryki 200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka tymianku ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne sol 2 łyżki(...)masła  Wykonanie: Wstawiamy ryż. Gotujemy go na bulionie kurczakowym- jak bullion wyparuje- można dodać wody. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy wątróbkę drobiową. Wątróbce wystarczy 5-7 min I jest gotowa. *Bardzo ważne jest by jej nie solić ! Inaczej będzie twarda. Solimy zawsze po usmażeniu.  Z patelni zabieramy wątróbke , I na tym samym oleju smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem

Smaki Edyty
Piersi z kurczaka z brokułami i pieczarkami 528

można jeść wzrokiem - a do tego zajmują chwilkę by je zrobić. Zaczynamy :  Składniki: ok 3-4 piersi z kurczaka mała głowka brokuł 100 gr miniaturowych pieczarek 200 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki mąki 50 gr masła 300 ml śmietany sól , pieprz. paprika  Wykonanie: Rozpuszczamy w rondlu masło- wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostki- dodajemy przyprawy . Smażymy(...)Dodajemy mąki. Mieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Gotowe :) Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :)  Pieczone ziemniaki: 4-5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku oliwa  Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy  I kroimy w talarki. Układamy

Smaki Edyty
Łosoś z pesto i ryżem 192

łososia dajemy do miski , zalewamy pesto . Składniki na obiad :) ok  1,5 szkl ryżu długoziarnistego 1 cebula- poszatkowana 2 łyżki masła 100 ml białego wina ok 600 ml bulionu z kurczaka sól Wykonanie: Cebulę podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ryż. Podsmażamy chwilę. Dodajemy bullion I wino. Zamykamy, zmniejszamy gaz I dusimy ok 15min, jeżeli jest(...)mało bulionu podlewamy wodą. Gdy ryż jest gotowy doprawiamy solą. Układamy łososia na ryżu, zalewamy pesto. Zamykamy I dusimy ok 30 min lub do momentu gdy łosoś będzie gotowy. Smacznego

Smaki Edyty
Żeberka II 167

wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc(...)początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem.  Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy. Obiad podałam

Smaki Edyty
Łopatka w ziołach z warzywami 196

kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej. Zapraszam , Składniki: ok 1 kg łopatki 3-4 marchewki 200 gr pieczarek 2 cebule 200 ml bulionu wołowego po 0,5 łyżeczki- majeranku, tymianku, oregano, bazyli I papryki sól, pieprz olej  Wykonanie: Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki- porcjujemy. Idealnie byłoby natrzeć przyprawami łopatkę, przykryć I odstawić(...)mięsa na rozgrzany olej I obsmażyć z dwóch stron - na dużym ogniu- by pozamykać pory, by mięso było soczyste. Po obsmażeniu wszystkich kawałków, wkładamy łopatkę do garnka I zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 40 min. Mięso, jest wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem 226

pieczarek 150 gr drobnej kukurydzy 150 gr fasolki szparafowej 150 ml białego wytrawnego wina 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku 1 szkl ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie: Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy(...)garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy na cząstki usmażonego kurczaka. Gdy risotto jest prawie gotowe dodajemy pieczarki I kurczaka. Mieszamy- doprawiamy solą

Smaki Edyty
Gulasz z łopatki z grzybami 202

sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu kurczakowego pieprz, sól, paprika 1-2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 1-2 łyżki mąki oliwa Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju na dużym gazie smażymy pokrojone

Smaki Edyty
Kurczak w sosie szparagowo-pieczarkowym 236

obiad w 30 min ...uwielbiam takie cuda Zaczynamy  Składniki: 200 gr pieczarek op szparagów 4 piersi z kurczaka 2 cebule 1 łyżka mąki 300 ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz, paprika 2 ząbki czosnku olej Wykonanie: Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowaną cebulę- smażymy ok 2-3 min. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Doprawiamy solą(...)papryką. Smażymy ok  3-4 min. Wszystko przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pieczarki , smażymy ok 2-3 min. Dodajemy make, mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając mieszać. Dodajemy kurczaka, szparagi i wyciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy by odkroić ok 1-2 cm z końcówek szparagów. Sos pozostawiamy na gazie jeszcze ok 5 min, doprawiają

Smaki Edyty
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 252

Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C.  W międzyczasie szykujemy sos pieprzowy . składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego 200 ml śnietany 1-2 łyżki pieprzu Masło rozpuszczamy, dodajemy make, mieszamy. Zalewamy bulionem, nie przestając mieszać. Zciągamy z gazu dodajemy pieprz I śmietanę- miksujemy blenderem. Kładziemy

Smaki Edyty
Sos pieprzowy 202

pieprzowy - rewelacyjny do steków, mięs wołowych, mięs z grilla. Przepyszny. Zaczynamy.  Składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego 200 ml śnietany 1-2 łyżki pieprzu Wykonanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy make, mieszamy. Zalewamy bulionem, nie przestając mieszać. Zciągamy z gazu dodajemy pieprz I śmietanę- miksujemy blenderem. Kładziemy na gaz I zagotowujemy. Sos gotowy. :) Smacznego

Smaki Edyty
Pikantne kotleciki na fasolce 173

sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym , żółtkiem, bułką(...)ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć

Buniabaje w kuchni