bulion - 9142 przepisów (strona:400/610)

Dlaczego jeszcze, warto polubić jesień? 143

pach, pach 15 minut i gotowe. KREM CUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa powinna być pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia(...)kostkę cukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej mieszanki warzywnej). Dorzucamy 10 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe i gotujemy aż ziemniaki i cukinia zmiękną (ok 20-25min). Gdy całość jest już miękka

Brzuszki Łakomczuszki
Grzybówka z suszonych grzybów. 140

słoiczka) 3 marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera cebula  ząbek czosnku śmietana 3 ziarenka ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe pieprz, sól 2 kostki - bulion grzybowy 1 jajko 2 łyżki mąki Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 min. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. Teraz musimy je zeszklić (najlepiej już(...)Dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i niech się pyrli (ale ostrożnie, bo na tym etapie właśnie spaliłam zupę). Po ok. 45 min, gdy warzywa są już miękkie - mamy bulion. Wyławiamy warzywa i do garnka dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wodę z moczenia grzybów (ostrożnie bo na dnie mógł zostać piasek). Dodajemy 2 kostki i gotujemy przez

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa ze świeżych grzybów. 144

podsmażamy cebul, gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Wszystko podsmażamy. W tym czasie obieramy włoszczyznę i kroimy w krążki - dorzucamy do garnka i też chwilę podsmażamy. W tym czasie robimy bulion z kostki rosołowej i 0,5l wrzątku. Gdy warzywa już się trochę podsmażą zalewamy bulionem, następnie dodajemy jeszcze 0,5l ciepłej wody. Teraz wrzucamy suszone grzyby oraz obrane i pokrojone

Brzuszki Łakomczuszki
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 221

language:EN-US;} Myję dynię i ścieram na tarce z grubymi oczkami (tutaj znowu Jamie przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam(...)olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam miodem i posypuję sezamem. Czekam, aż miód ładnie obtoczy kurczaka. Laksę posypuję kolendrą, chili

Brzuszki Łakomczuszki
Ostatnie tchnienie szparagów. 215

się szparagami. Niech więc ta notka będzie wspomnieniem cudownego sezonu szparagowego. :) Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku z małymi modyfikacjami. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 300 ml wody bądź bulionu 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej mięty pestki dynii 2 łyżki soku z cytryny sól, świeżo(...)mielony pieprz pół kostki fety Gotujemy kaszę w wodzie bądź bulionie. Do gotowania dodajemy sól, pieprz i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. 3 minuty przed zakończeniem gotowania kaszy dodajemy szparagi (wcześniej oczywiście je oprawiamy, myjemy odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na pół). Wymieszać kaszę ze szparagami i gotujemy 3 minuty. Po ugotowaniu wyjmuje kaszę, rozkładamy

Brzuszki Łakomczuszki
ŁAGODNE PAPRYKOWE CURRY Z FETĄ. 231

zielonej 1 duża biała cebula 300g sera typu feta 150 ml białego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki przyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne i pestki,  kroję w wąskie paski. Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam, po czym dodaję wino(...)częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam go, doprawiam curry i pieprzem.  Kaszkę kuskus zalewam wrzącym bulionem, pozostawiam na chwilę, aż wchłonie płyn. Podaję z gorącym curry. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Indyjska zupa pomidorowa 276

powstała indyjska zupa pomidorowa, pyszna, pachnąca i aromatyczna. A do tego pita. Idealnie indyjskie połączenie.  Składniki zupy: pomidory w puszcze - jedna sztuka mleko kokosowe - jedno opakowanie  bulion - 400 ml jedna cebula 3 cm świeżego imbiru dwa ząbki czosnku dwie papryczki chilli  kolendra- pół łyżeczki garam masala- pół łyżeczki  Podgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekaną(...)dodaj kolendrę i garam masala. Smaż przez około 4 minuty. Teraz czas na posiekane pomidory z puszki- spokojnie można je zastąpić świeżymi pomidorami. Po chwili dodaj mleko kokosowe i bulion. Całość niech gotuje się przez około 20 minut. Na koniec warto zmiksować blenderem zupę by powstał gładki krem.  Ja polałam delikatnie moją indyjską zupę oliwą z oliwek i posypałam

Mango Papaja
Krem cukiniowo- czosnkowy 149

gorąco ją polecam! Postanowiłam podać ją z grzankami czosnkowo- serowymi z plasterkami cukinii. Niesamowity smak.  Składniki:  dwie średnie cukinie  cztery ząbki czosnku mała czerwona cebula litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietany 18% jedna łyżka śmietany 30% ( można pominąć, natomiast dla mnie daje ona pewność, że zupa się nie zważy)  zioła prowansalskie łyżka oliwy Na oliwie(...)podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu

Mango Papaja
Marchewkowo- paprykowa zupa krem 168

mają ze mną moi bliscy bo bez przerwy coś im gotuję i wymyślam. A zupę polecam, ciekawy, odmienny smak.  Składniki: duża papryka czerwona  trzy marchewki pietruszka litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietanki 18% + jedna łyżka śmietany 30%  odrobina kolendry  oliwa z oliwek cebula czerwona  pół papryczki chilli  szczypta imbiru Paprykę oczyszczamy, polewamy oliwą(...)paprykę i ściągamy z niej twardą skórkę. Na oliwie smażymy cebulkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i paprykę. Doprawiamy solą , pieprzem, imbirem, kolendrą. Dodajemy papryczkę chili i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Blenderujemy całość, dodajemy śmietanki i jeszcze raz doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gotowe! Smacznego

Mango Papaja
Krem z selera z pikantnymi chipsami z selera 158

imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole.  Składniki: duży seler pietruszka ziemniak cebula czerwona ząbek czosnku litr bulionu imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki oliwa z oliwek  chili w płatkach sól pieprz Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek(...)chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę seler (wcześniej kroimy część selera na kilka cienkich plasterków), ziemniaka i pietruszkę. Chwilę dusimy i dodajemy bulion. Następnie przyprawiamy imbirem i odrobiną chili, solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut. W międzyczasie możemy przygotować chipsy z selera- robimy marynatę z łyżki oliwy z oliwek, szczypty chili w płatkach, szczypty imbiru

Mango Papaja
Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi 181

Krem z pieczarek Grzanki czosnkowe Zupa krem z pieczarek... pychota! Składniki: kilogram pieczarek cebulka jeden ząbek czosnku + cztery ząbki do grzanek litr bulionu 3 łyżki śmietanki 30% sól  pieprz oregano bagietka oliwa z oliwek  Na łyżce oliwy z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz obrane i posiekane pieczarki. Gdy wszystko delikatnie przesmażymy dodajemy bulion. Całość gotujemy

Mango Papaja
Roladki ze schabu z mozzarellą i suszonymi pomidorami z sosem pieczarkowym 334

sześć suszonych pomidorów 50 gram mozzarelli  garść lubczyku pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych  dwa ząbki czosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach  szklanka bulionu Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk, wrzucamy do miseczki i mieszamy z trzema łyżkami oleju(...)resztą kawałków schabu. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i szczyptę chili w płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się

Mango Papaja
Zupa krem z pomidorów z mozzarellą i bruschetta z pomidorami 243

pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych  łyżka oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych  szklanka bulionu sól pieprz bagietka (u mnie z oliwkami) jeden pomidor- bez skórki, bez pestek dwie cebulki cztery ząbki czosnku łyżka masła jedna kula mozzarelli  kilka liści bazylii dwie łyżki śmietany(...)pomidory, dusimy je około 5-6 minut. Kroimy w paski pomidory suszone i również dodajemy do duszących się pomidorów z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, zalewamy szklanką bulionu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i całość dusimy przez około 15-20 minut aby wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrały. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem i dodajemy

Mango Papaja
Kasza pęczak z warzywami 206

smakuje na ciepło jak i na zimno.  Składniki na dwie porcje: 100 gram kaszy pęczak 6 oliwek  trzy suszone pomidory cebula ćwierć papryki pół cukinii dwie szklanki bulionu sól  pieprz garść posiekanego koperku garść posiekanej bazylii łyżka oleju ze słoiczka suszonych pomidorów  Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na łyżce oleju. Dodajemy kaszę i całość prażymy minutę(...)dwie. Zalewamy cebulę i kaszę bulionem, dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę i gotujemy przez 15-20 minut aż kasza będzie miękka. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekane w paski suszone pomidory oraz bazylię i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe, smacznego

Mango Papaja
Lekka zupka kalafiorowo-koperkowa 169

przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól  pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście

Mango Papaja