bulion - 9142 przepisów (strona:399/610)

Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 212

robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :) Do sosu będziemy potrzebować: 100 g papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 listek bazylii 100 g śmietany 18% 30 g mąki Paprykę, cebulę i czosnek siekamy(...)blenderze. W garnku łączymy wszystko z bulionem. Gotujemy ok. 25 min. Dodajemy koncentrat, i wszystkie przyprawy. Mąkę łączymy ze śmietanką i powoli dodajemy do sosu. Gotujemy wszystko jeszcze 5 min. Na koniec sos dokładnie blendujemy

Olikowa kuchnia
Zupa z pieczonych pomidorów 203

malinowe postanowiłam je...upiec i zrobić zupkę! Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 l bulionu  kolendra grzanki z serem Pomidory myjemy i kroimy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek kroimy w plasterki i układamy je na pomidorach. Posypujemy wszystko solą, cukrem i pieprzem(...)wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy 1 h. Jak pomidory ostygną, zdejmujemy skórkę, odchodzi łatwo i szybko. Wraz z powstałym podczas pieczenia płynem blendujemy pomidory. Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min.  Każdy może ją doprawić według własnego gustu ale ja proponuję posypać ją tylko kolendrą, ozdobić kleksem gęstej śmietany i chrupiącą grzanką

Olikowa kuchnia
Zupa grzybowa z ziemniakami 234

grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka liści selera 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Na maśle podsmażyłam grzyby -ok 10 min. Smażyłam je w całości, nie kroiłam na małe kawałki. Dodałam cebulkę i dusiłam jeszcze(...)gotującego bulionu dodałam grzyby z cebulką.  Marchewkę i pietruszkę obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam 10 min. Następnie pokroiłam ziemniaki w większe kawałki i dodałam do zupy. Włożyłam również liście selera. Wszystko gotowałam na małym ogniu ok 30-45 min. Na koniec doprawiłam zupę solą i sporą ilością świeżo

Olikowa kuchnia
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 221

łodygi selera naciowego  1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin(...)przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, marchew, seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 1 godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem

Blondynka Gotuje
Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym 226

Dobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały(...)siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa nakładamy na talerze. Ja podałam

Blondynka Gotuje
Zupa krem z kalafiora 239

niestety lato nie trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 2 średnie ziemniaki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy  2 - 3 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy umyte(...)obrane: seler, pietruszkę i marchew. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kalafiora myjemy i dzielmy na drobne różyczki, i wrzucamy do gotowego bulionu wraz z ziemniakami. Gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy) i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przed miksowaniem doprawiamy jogurtem greckim i miksujemy blenderem

Truskawkowa Fiesta
LEKKI, LETNI KREM POMIDOROWY Z GORGONZOLLĄ 174

jeszcze smaczniejsza. Składniki: - 2kg świeżych pomidorów (u mnie odmiana lima) - 1 duża cebula (lub 2 średnie) - 5 ząbków czosnku - 1 puszka mleka kokosowego - duża garść świeżej bazylii - 0,5l bulionu - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - ok.200g makaronu (u mnie nitki orkiszowe) - ok.150g sera gorgonzolla - 2-3 łyżki oleju kokosowego - kilka pociętych świeżych listków bazylii do posypania Pomidory umyć(...)chwilę. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i chwilę podsmażyć. Do garnka dodać obrane pomidory, bulion, wodę od gotowania pomidorów, dorzucić makaron i pogotować ok.15-20 minut. Następnie zestawić garnek z palnika, dodać mleko kokosowe, 50g sera oraz listki bazylii i całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku

Smaczne Zdrowe
Pęczak z jabłkiem i bobem 146

szklanki bobu * 3 kwaśne nieduże jabłka * 2  łyżki startego sera, u mnie Grana Padano, ale może parmezan lub inny * 1 łyżka masła * sól, pieprz * ewentualne 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego Wykonanie: Pęczak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 1,5 szklanki ), tak by woda przykryła kaszę na wysokość około 1 cm. Posolić(...)jabłka - smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać bób oraz kaszę - wymieszać. Posypać startym serem - wymieszać raz jeszcze.  Jeśli kasza jest zbyt sucha, dodać trochę bulionu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 345

łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut  200 gram kurek  50 ml whiskey  200 ml bulionu  łyżka jogurtu naturalnego/śmietany  jedna szalotka  jeden ząbek czosnku  świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: kalafior/ziemniaczki/kasza/prosta surówka  Kurczaka marynujemy i wstawiamy do lodówki(...)Szalotkę i czosnek kroimy drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy umyte i osuszone kurki (te większe można pokroić). Dusimy chwilę. Dodajemy whiskey oraz bulion i dusimy tak długo aż odparują 2/3 płynów a alkohol całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt naturalny bądź śmietanę, odstawiamy. Patelnię grillową rozgrzewamy. Jeśli mamy jedną dużą pierś z kurczaka

Mango Papaja
Zupa krem brokułowa z serem Lazur i grzankami 137

dodatek to już w ogóle mniam! Razowe grzanki z chleba ze słonecznikiem i ser Lazur z niebieską pleśnią... Żyć nie umierać, uwielbiam! Składniki: jeden ziemniak jeden brokuł  litr bulionu dwa ząbki czosnku pół cebuli sól pieprz szczypta chilli dwie kromki razowego chleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę(...)Brokuła myjemy i kroimy. Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę (najlepiej jeśli jest to czerstwy chleb) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, cięgle mieszając, kilka

Mango Papaja
Zupa botwinkowa 196

pożywna zupka z botwinką i ziemniakami z dodatkiem młodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa. składniki: 600 g botwiny (buraczki i łodyżki) 600 g ziemniaków 1,7 l bulionu 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora) 2 łyżki majeranku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej sól Kamis pieprz Kamis Buraczki obrać i pokroić(...)razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Następnie zagęścić zupę, śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Dodać

Monia miesza i gotuje
KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM 212

KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże młode buraki (ok. 300- 400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie obieram je i kroję w mniejsze kawałki(...)polecam robić to w gumowych rękawiczkach).  Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino, a gdy w większości odparuje, wrzucam buraki i wlewam tyle bulionu, aby były delikatnie przykryte, mogą wystawać na powierzchnię. Doprowadzam do wrzenia, gotuję około 5 minut. Następnie całość miksuję blenderem, dodając pod koniec miksowania kozi serek oraz pieprz. Doprawiam do smaku (pomijam ten punkt

W kuchni Karmel-itki
CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS 196

ewentualne dodatków. CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS Z PAPRYKĄ /własny; współpraca z marką Winiary;/ na 4 porcje 4 okrągłe cukinie 1 szklanka kaszki kuskus (suchej) 2 - 2,5 szklanki bulionu warzywnego po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu Delikatnego Winiary mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól, pieprz Cukinie dokładnie myję, odcinam czubek(...)wydrążam miąższ, zostawiając około 1-1,5 cm grubości ścianek.  Kaszę wsypuję do garnka, zalewam wrzącym bulionem tak, aby przykrywał kaszkę około 0,5 cm ponad jej powierzchnię. Zostawiam, by wpiła płyn. Czosnek obieram, rozgniatam. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę czosnek, cebulę, wrzucam paprykę

W kuchni Karmel-itki
BRĄZOWY RYŻ Z OLIWKAMI 192

RYŻ Z OLIWKAMI. /przepis własny; inspiracja - pobyt w hotelu Windsor;/ na 2 porcje 2 woreczki brązowego ryżu szklanka pokrojonych w plasterki oliwek zielonych 1 biała cebula 2 ząbki czosnku bulion warzywny pieprz kolorowy kilka łyżek oleju ryżowego Ryż brązowy gotuję w bulionie aż do miękkości (uwaga: zajmie to znacznie więcej czasu, niż w przypadku zwykłego ryżu). Następnie odcedzam, rozcinam woreczki

W kuchni Karmel-itki
Risotto z bobem 220

Letni obiad. Polecam. Składniki (na 1 - 2 porcje): 100 g ryżu do risotto 1 cebulka 300 g ugotowanego i obranego bobu 150 ml białego wytrawnego wina 200 - 250 ml bulionu Parmesan 2 łyżki oliwy łyżeczka masła sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem(...)Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy. Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż. Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy. Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy starty Parmesan. Dodajemy pozostały bób, mieszamy i podajemy

Sto kolorów kuchni