wolowego 2 duze czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duza cebula 2 zabki czosnku 1 pietruszka 2 marchewki puszka pomidorow bez skory okolo 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego 1l bulionu osta papryka w proszku ziele angielskie lisc laurowy majeranek pieprz, sol wykonanie: Mieso kroimy na male kawalki. Na patelni podsmazamy mieso, cebule pokrojona w kostke i posiekany czosnek. Doprawiamy ostra papryka(...)proszku i majerankiem. Gdy mieso ladnie sie przyrumieni zalewamy wszystko bulionem i gotujemy z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego okolo 45 minut. Po tym czasie dokladamy do zupy marchew i pietruszke pokrojone w kostke, papryke pokrojona w paseczki lub w kostke oraz pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 25 minut. Doprawiamy sola, pieprzem. Czasem gdy pomidory
Przysmaki Karolkiokazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak 40g masla okolo 80ml smietany 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy(...)solimy. Na drugiej patelni na rozgrzanym masle podsmazamy posiekana cebule i szalotke az zrobia sie szkliste. Odkladamy troche pieczarek, a reszte wraz z podsmazona cebula i szalotka wrzucamy do bulionu. Dokladamy tez zimniak pokrojony w kostke i wino. Gotujemy okolo 25 minut. Po tym czasie zupe miksujemy blenderem. Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy
Przysmaki Karolkinawet moj Maz by sobie z nim poradzil ;) Do tego ma bardzo ciekawy, musztardowy smak, lekko ostry. Kurczak zas jest soczysty i miekki. skladniki: 2 piersi kurczaka 250ml bulionu z kurczaka 1 lyzeczka musztardy Dijon sol, bialy pieprz natka pietruszki ewentualnie 1 lyzka maki wykonanie: Piersi kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy na kawaleczki. Podsmazamy przez chwile na oleju, podlewamy bulionem
Przysmaki Karolkipikanterii. W sumie to myslalam, ze zupa bedzie bardziej pikantna, ale ostatecznie ciesze sie, ze jest jak jest. Dzieki temu nawet Mojej Latorosli smakowala :) skladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku 0,5 lyzeczki kurkumy 50ml(...)mleka 1 lyzka swiezej kolendry 1 ostra, zielona papryczka sok z polowy cytryny sol wykonanie: Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy. Soczewice, posiekana cebula, czosnek, marchewke zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka pomidory z puszki i gotujemy kolejne 10 minut. Zupe miksujemy blenderem. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy przez
Przysmaki Karolkikurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie: W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe, wsypujemy przyprawy i podsmazamy przez okolo 1 minute. Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy(...)pokryly sie przyprawami. Podsmazamy tak okolo 5 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Na malym ogniu gotujemy 20 minut az warzywa stana sie miekkie. Dodajemy fasolke i chwile podgrzewamy. Na koniec sciagamy zupe z ognia, dodajemy smietane, doprawaimy do smaku sola. Na talerzu posypujemy zupe natka pietruszki. Smacznego
Przysmaki Karolkitakich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka
Przysmaki Karolkitaka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie: Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Po okolo 5 minutach dodajemy pokrojona(...)paseczki papryke i ziemniaki pokrojone w kostke. Smazymy dluzsza chwile. Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie. Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy. Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem
Przysmaki Karolkiramach "Tygodnia z ciecierzyca" Makaron z ciecierzyca i warzywami skladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki) wykonanie(...)rozgrzanym oleju podsmazamy cebule pokrojona w piorka. Po okolo 3 minutach dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smazymy 2 minuty az wszystkie przyprawy uwolnia swoj aromat. Wlewamy bulion, dorzucamy pomidory i cukinie pokrojona w polplastry. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koncu dodajemy ciecierzyce, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy natke pietruszki. W tym czasie gotujemy makaron al dente
Przysmaki Karolkipachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla do smazenia curry galka muszkatalowa pieprz koperek smietana wykonanie: Na masle podsmazamy posiekana cebule, czosnek i imbir. Nastepnie dokladamy pokrojona w plasteki marchewke i ziemniaki pokrojone(...)kostke. Podsmazamy okolo 5 minut. Kalafiora dzielimy na rozyczki, myjemy i dokladamy do reszty warzyw. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa sa miekkie. Odkladamy kilka rozyczek kalafiora, a reszte miksujemy blenderem. Zupe doprawiamy curry, galka muszkatalowa i pieprzem. Dolewamy odrobine smietamy. Nalewamy do talerzy, na wierzchu ukladmy odlozonego wczesniej kalafiora i posypujemy swiezym koperkiem. Smacznego
Przysmaki Karolkimych obowiazkow. Zatrzymam sie pewnie dopiero wieczorem. Kurczak z jablkami skladniki: 3 winne jablka 2 cebule 1 zabek czosnku 4 piersi kurczaka 2 lyzki rodzynek sol, pieprz, curry 100ml bulionu drobiowego 100ml bialego wina sok z cytryny 3 lyzki masla maka do zageszczenia sosu wykonanie: Jablka umyc, pokroic na cwiarkti, usunac gniazda nasienne i nastepnie pokroic na mniejsze kawalki. Skropic(...)tluszczu pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut. Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. Pdajemy np z ryzem. Smacznego
Przysmaki Karolkinastroj. Dzis jest to sloneczny krem marchewkowy. Krem marchewkowy skladniki: okolo 800g marchwi 3 lodygi selera naciowego 2 cebule skorka z 1 cytryny 1 lisc laurowy okolo 1 litr bulionu warzywnego 4 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzeczki octu balsamicznego sol, pieprz wykonanie: Na 4 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy przez 3 minuty pokrojona w plastry marchewke, seler, cebule(...)czasie dokladamy do rondla zest z cytryny, lisc laurowy i zalewamy calosc bulionem. Gotujemy 30 minut az warzywa zmiekna. Odkladamy kilka plastrow marchewki do dekoracji, a reszte miksujemy. Doprawiamy octem balsamicznym, sola i pieprzem. Krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy marchewka. Mozna tez udekorowac paroma listkami miety. Smaczego
Przysmaki Karolkiprosta zupe. Najbardziej sie ciesze, ze smakowala mojej dosc wybrednej Corce. Zapewne i Wam zasmakuje. Krem ze szparagow skladniki: 2 duze ziemniaki 1 cebula 1 peczek zielonych szparagow 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek smietana 18% wykonanie: Szparagi myjemy, odciamy koncowki i obieramy do 2/3 wysokosci. Kroimy na kawalki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke(...)oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie zeszkli przekladamy ja do rondelka wraz z ziemniakami i szparagami i zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa zmiekna, a nastepnie miksujemy je blenderem. Doprawiamy sola, pieprzem i smietanka. Podajemy z grzankami. Smacznego
Przysmaki Karolkizyskala uznanie nas wszystkich. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje. Zupa pomidorowa z soczewica skladniki: 500g pomidorow 150g czerwonej soczewicy 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cebula 500ml bulionu warzywnego 2 zabki czosnku sol, pieprz, natka pietruszki wykonanie: Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie przelewamy zimna woda. Sciagamy z nich skorke i kroimy w kostke. Papryczke chili(...)posiekac. Podobnie postapic z czerwona papryka, z tym, ze ja pokroic w srednia kostke. Cebule i czosnek posiekac i podsmazyc chwile na odrobinie oliwy. Dodac pomidory i zalac calosc bulionem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut. Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut. Calosc doprawic sola i pieprzem oraz posypac natka pietruszki
Przysmaki Karolkisosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore garscie zurawiny suszonej 1 lyzeczka konfitury zurawinowej (ja dodalam zmiksowana suszona zurawine) sol, pieprz cayenne slodka papryka w proszku 1 szklanka bulionu z kurczaka 0,5 lyzeczki rozmarynu wykonanie: Cebule obrac i posiekac. Na patelni roztopic maslo czosnkowe i zeszklic na nim cebulke. Pod koniec dodac suszona zurawine i rozmaryn i jeszcze podsmazac(...)roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka. Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke. Gdy mieso bedzie juz obsmazone dolewamy do niego bulion i gotujemy okolo 10 minut. Wyciagamy mieso, a do sosu dodajemy 1 lyzeczke konfitury z zurawiny lub zmiksowana suszona zurawine. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem
Przysmaki Karolki