bulion - 9142 przepisów (strona:396/610)

Zupa gulaszowa 228

wolowego 2 duze czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duza cebula 2 zabki czosnku 1 pietruszka 2 marchewki puszka pomidorow bez skory okolo 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego 1l bulionu osta papryka w proszku ziele angielskie lisc laurowy majeranek pieprz, sol wykonanie: Mieso kroimy na male kawalki. Na patelni podsmazamy mieso, cebule pokrojona w kostke i posiekany czosnek. Doprawiamy ostra papryka(...)proszku i majerankiem. Gdy mieso ladnie sie przyrumieni zalewamy wszystko bulionem i gotujemy z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego okolo 45 minut. Po tym czasie dokladamy do zupy marchew i pietruszke pokrojone w kostke, papryke pokrojona w paseczki lub w kostke oraz pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 25 minut. Doprawiamy sola, pieprzem. Czasem gdy pomidory

Przysmaki Karolki
Zupa-krem z pieczarek 203

okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak 40g masla okolo 80ml smietany 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy(...)solimy. Na drugiej patelni na rozgrzanym masle podsmazamy posiekana cebule i szalotke az zrobia sie szkliste. Odkladamy troche pieczarek, a reszte wraz z podsmazona cebula i szalotka wrzucamy do bulionu. Dokladamy tez zimniak pokrojony w kostke i wino. Gotujemy okolo 25 minut. Po tym czasie zupe miksujemy blenderem. Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy

Przysmaki Karolki
Kurczak w sosie musztardowym 323

nawet moj Maz by sobie z nim poradzil ;) Do tego ma bardzo ciekawy, musztardowy smak, lekko ostry. Kurczak zas jest soczysty i miekki. skladniki: 2 piersi kurczaka 250ml bulionu z kurczaka 1 lyzeczka musztardy Dijon sol, bialy pieprz natka pietruszki ewentualnie 1 lyzka maki wykonanie: Piersi kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy na kawaleczki. Podsmazamy przez chwile na oleju, podlewamy bulionem

Przysmaki Karolki
Zupa-krem z soczewicy 157

pikanterii. W sumie to myslalam, ze zupa bedzie bardziej pikantna, ale ostatecznie ciesze sie, ze jest jak jest. Dzieki temu nawet Mojej Latorosli smakowala :) skladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku 0,5 lyzeczki kurkumy 50ml(...)mleka 1 lyzka swiezej kolendry 1 ostra, zielona papryczka sok z polowy cytryny sol wykonanie: Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy. Soczewice, posiekana cebula, czosnek, marchewke zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka pomidory z puszki i gotujemy kolejne 10 minut. Zupe miksujemy blenderem. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy przez

Przysmaki Karolki
Sposob na niejadka 165

kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie: W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe, wsypujemy przyprawy i podsmazamy przez okolo 1 minute. Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy(...)pokryly sie przyprawami. Podsmazamy tak okolo 5 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Na malym ogniu gotujemy 20 minut az warzywa stana sie miekkie. Dodajemy fasolke i chwile podgrzewamy. Na koniec sciagamy zupe z ognia, dodajemy smietane, doprawaimy do smaku sola. Na talerzu posypujemy zupe natka pietruszki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Jajko w szynce 210

takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka

Przysmaki Karolki
Zatrzec zle wspomnienia 174

taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie: Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Po okolo 5 minutach dodajemy pokrojona(...)paseczki papryke i ziemniaki pokrojone w kostke. Smazymy dluzsza chwile. Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie. Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy. Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem

Przysmaki Karolki
Gdy w kuchni rzadzi przypadek 183

ramach "Tygodnia z ciecierzyca" Makaron z ciecierzyca i warzywami skladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki) wykonanie(...)rozgrzanym oleju podsmazamy cebule pokrojona w piorka. Po okolo 3 minutach dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smazymy 2 minuty az wszystkie przyprawy uwolnia swoj aromat. Wlewamy bulion, dorzucamy pomidory i cukinie pokrojona w polplastry. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koncu dodajemy ciecierzyce, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy natke pietruszki. W tym czasie gotujemy makaron al dente

Przysmaki Karolki
Sloneczny krem 209

pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla do smazenia curry galka muszkatalowa pieprz koperek smietana wykonanie: Na masle podsmazamy posiekana cebule, czosnek i imbir. Nastepnie dokladamy pokrojona w plasteki marchewke i ziemniaki pokrojone(...)kostke. Podsmazamy okolo 5 minut. Kalafiora dzielimy na rozyczki, myjemy i dokladamy do reszty warzyw. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa sa miekkie. Odkladamy kilka rozyczek kalafiora, a reszte miksujemy blenderem. Zupe doprawiamy curry, galka muszkatalowa i pieprzem. Dolewamy odrobine smietamy. Nalewamy do talerzy, na wierzchu ukladmy odlozonego wczesniej kalafiora i posypujemy swiezym koperkiem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Szybki kurczak z jablkami 177

mych obowiazkow. Zatrzymam sie pewnie dopiero wieczorem. Kurczak z jablkami skladniki: 3 winne jablka 2 cebule 1 zabek czosnku 4 piersi kurczaka 2 lyzki rodzynek sol, pieprz, curry 100ml bulionu drobiowego 100ml bialego wina sok z cytryny 3 lyzki masla maka do zageszczenia sosu wykonanie: Jablka umyc, pokroic na cwiarkti, usunac gniazda nasienne i nastepnie pokroic na mniejsze kawalki. Skropic(...)tluszczu pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut. Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. Pdajemy np z ryzem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Sloneczna zupa w pochmurny dzien 195

nastroj. Dzis jest to sloneczny krem marchewkowy. Krem marchewkowy skladniki: okolo 800g marchwi 3 lodygi selera naciowego 2 cebule skorka z 1 cytryny 1 lisc laurowy okolo 1 litr bulionu warzywnego 4 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzeczki octu balsamicznego sol, pieprz wykonanie: Na 4 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy przez 3 minuty pokrojona w plastry marchewke, seler, cebule(...)czasie dokladamy do rondla zest z cytryny, lisc laurowy i zalewamy calosc bulionem. Gotujemy 30 minut az warzywa zmiekna. Odkladamy kilka plastrow marchewki do dekoracji, a reszte miksujemy. Doprawiamy octem balsamicznym, sola i pieprzem. Krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy marchewka. Mozna tez udekorowac paroma listkami miety. Smaczego

Przysmaki Karolki
Majowa zupa 163

prosta zupe. Najbardziej sie ciesze, ze smakowala mojej dosc wybrednej Corce. Zapewne i Wam zasmakuje. Krem ze szparagow skladniki: 2 duze ziemniaki 1 cebula 1 peczek zielonych szparagow 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek smietana 18% wykonanie: Szparagi myjemy, odciamy koncowki i obieramy do 2/3 wysokosci. Kroimy na kawalki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke(...)oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie zeszkli przekladamy ja do rondelka wraz z ziemniakami i szparagami i zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa zmiekna, a nastepnie miksujemy je blenderem. Doprawiamy sola, pieprzem i smietanka. Podajemy z grzankami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pomidorowa na jesien 342

zyskala uznanie nas wszystkich. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje. Zupa pomidorowa z soczewica skladniki: 500g pomidorow 150g czerwonej soczewicy 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cebula 500ml bulionu warzywnego 2 zabki czosnku sol, pieprz, natka pietruszki wykonanie: Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie przelewamy zimna woda. Sciagamy z nich skorke i kroimy w kostke. Papryczke chili(...)posiekac. Podobnie postapic z czerwona papryka, z tym, ze ja pokroic w srednia kostke. Cebule i czosnek posiekac i podsmazyc chwile na odrobinie oliwy. Dodac pomidory i zalac calosc bulionem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut. Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut. Calosc doprawic sola i pieprzem oraz posypac natka pietruszki

Przysmaki Karolki
Kurczak w swiatecznym wydaniu 261

sosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore garscie zurawiny suszonej 1 lyzeczka konfitury zurawinowej (ja dodalam zmiksowana suszona zurawine) sol, pieprz cayenne slodka papryka w proszku 1 szklanka bulionu z kurczaka 0,5 lyzeczki rozmarynu wykonanie: Cebule obrac i posiekac. Na patelni roztopic maslo czosnkowe i zeszklic na nim cebulke. Pod koniec dodac suszona zurawine i rozmaryn i jeszcze podsmazac(...)roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka. Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke. Gdy mieso bedzie juz obsmazone dolewamy do niego bulion i gotujemy okolo 10 minut. Wyciagamy mieso, a do sosu dodajemy 1 lyzeczke konfitury z zurawiny lub zmiksowana suszona zurawine. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem

Przysmaki Karolki