bulion - 9142 przepisów (strona:404/610)

Pęczotto z leśnymi grzybami 132

delikatne danie, którym wręcz się zachwycałam. Od razu postanowiłam, że przy najbliższej okazji, spróbuję chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć je w domu. Składniki: 500 g kaszy pęczak 1 l bulionu (warzywnego lub grzybowego) kilka sztuk grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki) cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki masła (+ 1 do smażenia) 20 dag sera dojrzewającego sól, pieprz Wykonanie: Kaszę przełożyć(...)obrać i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Dodać pęczak i dolewać do niego po dużej łyżce bulionu. Gdy jedna zostanie wchłonięta, dodać następną i tak, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pęczotto doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Pod koniec dodać starty ser dojrzewający i masło. Wymieszać

Pasja Smaku
Dyniowa zupa-krem z imbirem 183

wspólnego gotowania z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji oprócz mnie biorą udział: Karolina , Dorota , Marta , Ania , Gosia , Małgosia , Agnieszka , Marta i Agnieszka . Składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula łyżka startego imbiru 1 marchewka 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Dynie obrać, usunąć włókna i pestki, pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić(...)garnku rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i marchewkę, chwilę podsmażać, a następnie dodać dynię, imbir i drobno posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.     insertCookd("fa2e0b964d72f386d4adfbcc745b0883

Pasja Smaku
Jesienna kartoflanka 137

choć rzadko je robię. Dziś przepis z recenzowanej przez mnie książki "Łatwe zupy" .  Składniki: 350 g ziemniaków 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 litr gorącego bulionu 150 g mrożonej mieszanki warzywnej na zupę 125 g śmietany sól, pieprz ziołowy majeranek gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o wielkości(...)Cebulę obrać i posiekać. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dodać liść laurowy. Dusić przez minutę, mieszać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone ziemniaki i wlać bulion. Zagotować i dodać mrożone warzywa, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut.  Garnek zdjąć z gazu, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Zupę podawać z dodatkiem

Pasja Smaku
Potrawka z parówek i soczewicy 140

dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu drobiowego 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie: Ugotować czerwoną soczewicę, odlać na sito i odsączyć. Parówki i pieczarki(...)woda z nich odparuje dodać cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodać parówki i przez 4-5 minut podsmażać na średnim ogniu. Do składników wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion i soczewicę. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawić do smaku.  Można podawać np. z makaronem

Pasja Smaku
Zupa groszkowa z łososiem i chorizo 153

plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć do garnka, posłodzić i zalać gorącym bulionem. Zagotować

Pasja Smaku
Zupa z pieczonych warzyw 141

okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny.   Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól chili oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić w duże kawałki. Rozłożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać rozmarynem. Polać oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika(...)rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki czemu zupa jeszcze bardziej rozgrzewa. Zupę można podawać też z kleksem śmietany

Pasja Smaku
ZUPA KREM Z CUKINII 185

nagłej potrzeby bulionik jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: -1kg cukinii -2 łyżki oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku -500 ml bulionu drobiowego -100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18% -pęczek bazylii -120g parmezanu Dodatkowo: sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki(...)migdałów lub pestki dyni. Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić na grubsze plastry i smażyć na oliwie z oliwek razem z czosnkiem ok.30 minut na małym ogniu. Dodać bulion i dusić dalej ok.10 minut. Następnie dodać liście bazylii, starty parmezan i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 498

najdłużej się gotuje), na to marchew i malutki kawałek selera oraz ziemniaki. Gdy gotuję bez ziemniaków, bo zostały na przykład od obiadu , to wywar z gotowanych warzyw wykorzystuję jako bulion warzywny ( ostatnio pozamrażałam w słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam). Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz

Smaczne Zdrowe
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 214

szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku - 1/2-1 garści suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu(...)garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby i doprowadzamy całość do wrzenia ( na małym palniku), co jakiś czas mieszając, tak by mąka z zakwasu nam się nie przypaliła. Dolewamy także więcej wrzącej wody. Pod wpływem gotowania nasza zupa będzie się zagęszczała. Gotujemy ok.10-15 minut od zagotowania. W czasie gotowania zupy przygotowujemy sobie

Smaczne Zdrowe
WŁOSZCZYZNA SŁUPKI Z PATELNI 247

słupki (u mnie opakowanie 750g) - łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek (do polania gotowych warzyw) - odrobina soli- gdy podlewamy wodą (gdy podlejemy bulionem sól jest zbędna) Zamrożone warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni (dość głębokiej) olej kokosowy (można pominąć olej i wrzucić na suchą patelnię). Dolać trochę wody (lub bulionu) i co jakiś

Smaczne Zdrowe
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 185

smaku. Porcja na ok.6-8 osób. Składniki: - 500g ryżu do risotto (u mnie średnioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego  (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule - 5 ząbków czosnku - 1kg cienkich, zielonych szparag (2 pęczki) - sól i pieprz do smaku + dodatkowo: - ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania(...)dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne by łącznie z mlekiem było 1200ml płynów na 500g ryżu) oraz mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować

Smaczne Zdrowe
Sałatka ryżowa po węgiersku 3105

również posmakuje tak jak mi ;) Składniki: Na sałatkę: 200 g ryżu paraboiled cebula 150g salami 100 g sera papryka czerwona kukurydza konserwowa 6 niewielkich ogórków kiszonych 300 ml bulionu olej do smażenia Sos: 100 g śmietany 18%  3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też nie za bardzo miękki, do sałatki dobry jest tak "al dente"), od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników kroimy w mniejsze kawałki ( kostka, paski, jak lubicie). Ser, jeśli mamy w plasterkach kroimy w mniejsze paseczki, jeśli jest w kawałku

Czerwona Porzeczka
Chłodnik z botwinki 242

ciężkie dania, w takie dni idealnie sprawdzają się chłodniki. Dzisiaj polecam bombę witaminową  z botwinki- szczególnie polecany dla anemików :) Składniki (na 4 porcje): 2 pęczki botwinki + 2 buraki bulion warzywny (ok. 1,5l) ząbek czosnku ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe pęczek koperku  kefir  400g pieprz 4 jajka W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte

Pudełko rozmaitości
Plastry schabu z zieloną fasolką 224

duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka oleju Dodatkowo: Fasolka: - 400g mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ciętej(...)pół godziny przed smażeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka

Sajkofanka smaku
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 233

przygotowania mojego pęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;)     Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i świeżą miętą - szklanka kaszy pęczak - dwie szklanki wody (lub bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka(...)mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie.  Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i gotujemy, aż woda całkowicie się wchłonie, a pęczak zacznie być kleisty. W tym czasie oczyszczamy fenkuła i kroimy go na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło (lub olej

Sajkofanka smaku