Stawiamy na bardzo małym gazie (ma jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy umyte i obrane seler i pietruszkę i umytego pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy
W poszukiwaniu inspiracjiInspiracją był przepis ze strony Eating Well składniki (4 porcje) 300 g ogórków 400 g zielonych winogron 1 kromka białego chleba, skórka odcięta 2 szklanki bulionu z kurczaka 1 melon pozbawiony pestek i skórki 1/2 szklanki płatków migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwa
Stare Garyziemniaki i kapusta będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę. Do zupy można dodać posiekany koperek. Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli. Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną
Gospodyni Miejskakurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki. Kurczak z porami zapiekany w cieście 1 ćwiartka kurczaka 1 por 1 łyżeczka oleju 1 kostka bulion warzywny Winiary pieprz 3 jajka 2 kopiaste łyżki mąki 100 ml mleka 1 łyżka natki pietruszki Przygotowanie: Umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka luzujemy z kości, ściągamy skórę i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe
Oryginalny smakcałej wody przez kaszę. Pół szklanki pęczaku zalewamy szklanką wody i gotujemy, aż kasza będzie al dente. Wszystkie kasze łączymy ze sobą w jednym garnku, po czym dolewamy nieco bulionu lub wody i chwilę podgotowujemy. Doprawiamy ulubionymi ziołami, usmażoną cebulką z pieczarkami oraz świeżą natką pietruszki i posiekaną papryczką chili. Podajemy na talerze i zajadamy
Sajkofanka smakuogrodowy i zdecydowanie lepiej smakuje. Zupę, którą przygotowałam, taką zawsze jadałam w domu rodzinnym, można jeść na ciepło i na zimno. Nie dodaję żadnych warzyw, nie gotuję na żadnym bulionie mięsnym czy warzywnym. Zupa z dzikiego szczawiu 2 litry wody, 2-3 garście szczawiu dzikiego lub ogrodowego, 200ml słodkiej śmietanka 30% lub 36%, 2-3 jajka, sól i cukier
Leśny Zakątekgarść sezamu, grzej całość, aż płyny odparują, a sezam cudownie oblepi tofu. Kiedy tofu się smaży, makaron gotuję, ramen bulgocze ugotuj jajka na twardo. Na koniec nałóż makaron, wlej bulion, dodaj marchewkę, grzyby, liście Pak Choy, kostki tofu, jajko, posyp sezamem i szczypiorek, zajadaj. Smacznego. Zapraszam Cię również do śledzenia moich poczynań kulinarnych na moim Instagramie . Gdzie oczywiście również znajdziesz
RafalCookpomysł na te pyszne i zdrowe warzywa. Szybka zupa krem ze szparagów jest bardzo prosta do zrobienia. I tutaj mam dla Ciebie małą podpowiedź: zawsze mam w zamrażarce bulion lub rosół, przydaje się właśnie w takich momentach. Gdy gotuję rosół, od razu robię go więcej, część przelewam do pojemników i mrożę, a jak mam w planach zupę to po prostu
Kulinarne przygody Gatitywłoskimi gnocchi). Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną polędwicę :) Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki: polędwiczka wieprzowa, cebula, ząbek czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 100 g koncentratu pomidorowego, 1/3 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Lekcje w kuchnisłodka papryka (u mnie około łyżeczki) na sos: mała czerwona papryka lub pół dużej cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 3 szklanek wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek kukurydzy z puszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta
Lekcje w kuchnichłodniki czy zupy owocowe? Tu bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy zerknąć na spis treści: WSTĘP – tu znajdziemy kilka słów o podstawach jakimi są przyprawy i buliony ZUPY POŚPIESZNE np. Mazowiecka ekspresówka, Szybka groszkówka czy Fasolowa ekspresówka ZUPY BIEDULE I CHLEBIANKI np. Czeska bidula czy Kresowa chlebówka KARTOFLANKI np. Kartoflanka pomorska, Praska Marianna, Bogata zupa kołobrzeska ZUPY
Słodkie okruszkiniewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy
Lekcje w kuchniwówczas 12-letni Ferndynad Max w roku 1844 a dokładnie 26 września, w swoich pamiętnikach, zapisał, że po drodze do Lambach, zatrzymali się na…sznycel z ziemniakami i bulion. Więc jak widzisz mój drogi czytelniku, kolejne danie z niejasną historią 😉 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim sznyclem. Przede wszystkim musimy przygotować składniki
RafalCook