bulion - 9142 przepisów (strona:406/610)

Rosół drobiowo - wołowy 189

Stawiamy na bardzo małym gazie (ma jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy umyte i obrane seler i pietruszkę i umytego pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy

W poszukiwaniu inspiracji
Białe gazpacho 186

Inspiracją był przepis ze strony  Eating Well składniki (4 porcje) 300 g  ogórków  400 g  zielonych winogron 1 kromka białego chleba, skórka odcięta 2 szklanki bulionu z kurczaka  1  melon pozbawiony pestek i skórki 1/2 szklanki płatków  migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni  3  ząbki czosnku 2 łyżki oliwa

Stare Gary
Kapuśniak z młodej kapusty 191

ziemniaki i kapusta będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę. Do zupy można dodać posiekany koperek. Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli. Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną

Gospodyni Miejska
Kurczak z porami zapiekany w cieście 1231

kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki. Kurczak z porami zapiekany w cieście 1 ćwiartka kurczaka 1 por 1 łyżeczka oleju 1 kostka bulion warzywny Winiary pieprz 3 jajka 2 kopiaste łyżki mąki 100 ml mleka 1 łyżka natki pietruszki Przygotowanie: Umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka luzujemy z kości, ściągamy skórę i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bulion rybny 204

Bulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe

Oryginalny smak
Kaszotto z trzema rodzajami kasz 288

całej wody przez kaszę. Pół szklanki pęczaku zalewamy szklanką wody i gotujemy, aż kasza będzie al dente. Wszystkie kasze łączymy ze sobą w jednym garnku, po czym dolewamy nieco bulionu lub wody i chwilę podgotowujemy. Doprawiamy ulubionymi ziołami, usmażoną cebulką z pieczarkami oraz świeżą natką pietruszki i posiekaną papryczką chili. Podajemy na talerze i zajadamy

Sajkofanka smaku
Zupa z dzikiego szczawiu 107

ogrodowy i zdecydowanie lepiej smakuje. Zupę, którą przygotowałam, taką zawsze jadałam w domu rodzinnym, można jeść na ciepło i na zimno. Nie dodaję żadnych warzyw, nie gotuję na żadnym bulionie mięsnym czy warzywnym. Zupa z dzikiego szczawiu 2 litry wody, 2-3 garście szczawiu dzikiego lub ogrodowego, 200ml słodkiej śmietanka 30% lub 36%,  2-3 jajka, sól i cukier

Leśny Zakątek
Ramen 136

garść sezamu, grzej całość, aż płyny odparują, a sezam cudownie oblepi tofu. Kiedy tofu się smaży, makaron gotuję, ramen bulgocze ugotuj jajka na twardo. Na koniec nałóż makaron, wlej bulion, dodaj marchewkę, grzyby, liście Pak Choy, kostki tofu, jajko, posyp sezamem i szczypiorek, zajadaj. Smacznego. Zapraszam Cię również do śledzenia moich poczynań kulinarnych na moim Instagramie . Gdzie oczywiście również znajdziesz

RafalCook
Szybka zupa krem z zielonych szparagów 97

pomysł na te pyszne i zdrowe warzywa. Szybka zupa krem ze szparagów jest bardzo prosta do zrobienia. I tutaj mam dla Ciebie małą podpowiedź: zawsze mam w zamrażarce bulion lub rosół, przydaje się właśnie w takich momentach. Gdy gotuję rosół, od razu robię go więcej, część przelewam do pojemników i mrożę, a jak mam w planach zupę to po prostu

Kulinarne przygody Gatity
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym 105

włoskimi gnocchi). Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną polędwicę :) Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki: polędwiczka wieprzowa, cebula, ząbek czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 100 g koncentratu pomidorowego, 1/3 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Lekcje w kuchni
Klopsiki po meksykańsku 136

słodka papryka (u mnie około łyżeczki) na sos: mała czerwona papryka lub pół dużej cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 3 szklanek wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek kukurydzy z puszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta

Lekcje w kuchni
Zupy 270 najlepszych przepisów Małgorzata Caprari – recenzja 144

chłodniki czy zupy owocowe? Tu bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy zerknąć na spis treści: WSTĘP – tu znajdziemy kilka słów o podstawach jakimi są przyprawy i buliony ZUPY POŚPIESZNE np. Mazowiecka ekspresówka, Szybka groszkówka czy Fasolowa ekspresówka ZUPY BIEDULE I CHLEBIANKI np. Czeska bidula czy Kresowa chlebówka KARTOFLANKI np. Kartoflanka pomorska, Praska Marianna, Bogata zupa kołobrzeska ZUPY

Słodkie okruszki
Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem 149

niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy

Lekcje w kuchni
Sznycel 144

wówczas 12-letni Ferndynad Max w roku 1844 a dokładnie 26 września, w swoich pamiętnikach, zapisał, że po drodze do Lambach, zatrzymali się na…sznycel z ziemniakami i bulion. Więc jak widzisz mój drogi czytelniku, kolejne danie z niejasną historią 😉 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim sznyclem. Przede wszystkim musimy przygotować składniki

RafalCook